Coșmarurile regulate ar putea fi semn al unei boli teribile. Studiu cutremurător

Coșmarurile regulate ar putea fi semn al unei boli teribile. Studiu cutremurător Sursa: Arhiva EVZ

Adulții care au vise urâte frecvente și coșmaruri ar putea avea mai multe șanse de a dezvolta boala Parkinson, sugerează un studiu. Studiile anterioare au arătat că persoanele în vârstă care suferă de boala Parkinson sunt foarte predispuse să experimenteze vise rele sau coșmaruri.

Acum, experții de la Universitatea din Birmingham cred că există dovezi că visele urâte frecvente ar putea fi un semn de avertizare timpurie pentru dezvoltarea bolii.

Autorul principal, dr. Abidemi Otaku, de la Centrul Universității pentru Sănătatea Creierului Uman, a declarat: „Deși trebuie să efectuăm cercetări suplimentare în acest domeniu, identificarea semnificației viselor urâte și a coșmarurilor ar putea indica faptul că persoanele care experimentează schimbări în visele lor și sunt mai în vârstă – fără niciun declanșator evident – ar trebui să solicite sfatul medicului.”

Un studiu îngrijorător legat de Parkinson

Noul studiu a folosit date de la 3.818 bărbați cu vârsta de 67 de ani sau peste din Studiul Fracturile Osteoporotice la Bărbați din SUA. Niciunul dintre bărbați nu avea Parkinson la începutul cercetării și a fost întrebat despre frecvența viselor supărătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii care raportau vise urâte cel puțin o dată pe săptămână au fost apoi urmăriți la sfârșitul studiului pentru a vedea dacă au mai multe șanse să fie diagnosticați cu boala Parkinson. Pe parcursul unei urmăriri de șapte ani, au fost diagnosticate 91 de cazuri de Parkinson, majoritatea în primii cinci ani de cercetare.

Acei bărbați cu vise urâte frecvente în primii cinci ani au avut mai mult de trei ori mai multe șanse de a dezvolta boala Parkinson. Experții intenționează acum să folosească electroencefalografia (EEG) pentru a analiza motivele biologice ale modificărilor viselor.

Ei vor analiza, de asemenea, extinderea cercetării la grupuri mai mari de persoane de ambele sexe și medii diferite și la alte boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Dr Katherine Fletcher, manager de comunicații de cercetare la Parkinson’s UK, a declarat: „Știm că mulți oameni cu Parkinson au probleme de somn. Deși pot fi experimentate în orice stadiu, cercetările s-au concentrat adesea pe acele simptome care pot apărea în stadiile incipiente ale afecțiunii, înainte de diagnosticare, deoarece ne pot ajuta să prezicem cine va dezvolta Parkinson în viitor.”

Ce au arătat cercetările anterioare

„Cercetările anterioare au arătat că o anumită problemă de somn, cunoscută sub numele de tulburarea de somn a mișcării rapide a ochilor (REM), în care visele sunt stresante și urâte, a fost legată de un risc mai mare de Parkinson.”

„Se estimează că peste 70% dintre cei cu tulburare de somn REM vor continua să dezvolte această afecțiune, deși doar a avea această tulburare nu este suficient pentru a prezice un diagnostic viitor.

„Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că visele persoanelor cu Parkinson pot include conținut mai agresiv, fiind în general mai vii decât cele ale persoanelor fără această afecțiune. Există, de asemenea, dovezi că visele rele ar putea fi asociate cu declinul cognitiv ulterior.”

„Acest nou studiu oferă dovezi suplimentare că schimbările în somn ar putea fi un semn precoce al bolii Parkinson, în acest caz legând visele rele cu riscul crescut de a dezvolta această afecțiune.

„Va fi interesant de văzut cum progresează această cercetare atunci când cercetătorii încep să desemneze schimbările biologice care provoacă aceste modificări în conținutul viselor și cum se leagă acest lucru de progresia afecțiunilor neurologice, cum ar fi Parkinson.”

„Cu cât se știe mai multe despre primele semne ale afecțiunii și despre modul în care creierul s-ar putea schimba, cu atât cercetările vor ajunge la tratamente mai bune și la un remediu.” „Acest lucru este de o importanță vitală pentru cei 145.000 de oameni diagnosticați în prezent cu Parkinson în Marea Britanie.”