Coşmarul românilor alungaţi de extremişti din Irlanda de Nord

Coşmarul românilor alungaţi de extremişti din Irlanda de Nord

Teroarea pare că nu se mai sfârşeşte pentru cei aproape 120 de români vânaţi de extremişti în Belfast.

Sunt ţinuţi acum într-un loc secret, ştiut numai de autorităţi, li se oferă cele necesare traiului zilnic, dar le lipseşte liniştea şi sentimentul de siguranţă. Unul dintre români şi fiica acestuia au refuzat să-şi părăsească locuinţa din Belfast. S-au baricadat înăuntru şi nu lasă pe nimeni să intre. Cu greu au fost de acord să discute cu reporterii Kanal D, dar au cerut să nu le fie dezvăluită identitatea.

Au povestit pe larg coşmarul prin care trec, început în urmă cu o săptămână, când furia tinerilor extremişti s-a îndreptat împotriva lor. „Sunt câţiva tineri de-a dreptul nebuni”, ne-a spus un locuitor din Belfast, revoltat de aceste atacuri rasiste, care i-au forţat pe români să se refugieze. Casele unde au locuit arată acum ca după un adevărat război. Geamurile sunt sparte, uşile forţate, nimeni înăuntru. Anchetă după reacţie întârziată După o perioadă în care chiar şi locuitorii au acuzat poliţia locală că nu acţionează la timp, o amplă anchetă a fost de clanşată. În ceea ce-i priveşte pe autorii acestor atacuri, oamenii legii nu exclud nici o ipoteză. Ar putea fi tineri extremişti, membri ai temutei grupări neonaziste Combat „18” sau doar adolescenţi teri bi lişti. Slujbe contra rasismului

Românii din Belfast au, însă, un sprijin puternic: sute de persoane s-au reunit, sâmbătă seara, în faţa primăriei din oraş, pentru a-şi arăta dispreţul faţă de atacurile rasiste. Un alt eveniment în sprijinul celor 120 români, între care 49 de copii, a avut loc ieri. Preoţii au blamat acţiunile rasiste în timpul unor slujbe oficiate în mai multe biserici din Belfast. Informaţii actualizate despre situaţia românilor din Belfast, transmise de reporterul special Adrian Rozenberg, puteţi urmări în fiecare zi, la ştirile Kanal D de la 12.30 şi 18.30. (Adrian Rosenberg (Belfast) )

SPERIAŢI 140 de oameni vor acasă Aproximativ 140 de cetăţeni români din Belfast, dintre care 40 de minori, şi-au exprimat la un moment dat intenţia de a se întoarce în ţară, a declarat ieri ministrul de externe Cristian Diaconescu, precizând că vor fi găsite mijloacele necesare pentru a-i repatria fără niciun fel de dificultate.

Ieri, BBC News a precizat că cei doi adolescenţi reţinuţi de poliţia nord-irlandeză în legătură cu atacurile rasiste împotriva românilor au fost puşi sub acuzare pentru comportament provocator şi intimidare. Situaţia din Belfast va fi analizată de raportorul special al ONU pentru imigranţi, Jorge Bustamante, care urma să ajungă ieri în Marea Britanie şi Irlanda de Nord. (Adrian Cochino)

Ne puteți urmări și pe Google News