Coșmarul COVID se repetă: China are Ciumă, OMS o laudă pentru gestionarea situației

Coșmarul COVID se repetă: China are Ciumă, OMS o laudă pentru gestionarea situației

O epidemie de ciumă bubonică în China a fost „bine gestionată” de către Beijing și nu există nici un motiv de alarmare, a declarat Organizația Mondială a Sănătății.

Autoritățile din orașul Bayannur, din regiunea chineză Mongolia Interioară, au emis o avertizare duminică după ce un pacient, despre care s-a spus că este păstor, s-a prezentat la spital cu ciumă bubonică.

În China, din 2009 și până astăzi, unsprezece persoane au murit de ciumă, cunoscută în Evul Mediu ca Moartea Neagră.

Simptomele acestei boli bacteriene, răspândită mai ales de către rozători, include febră, ganglioni limfatici umflați și o senzație de slăbiciune generală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patru cazuri de ciumă au fost semnalate la persoane din aceeași regiune a Chinei, în noiembrie trecut, dintre care două cazuri mortale de ciumă pulmonară.

Cu acea ocazie, guvernul chinez a blocat divulgarea oricăror informații legate de pacienți.

Purtătoarea de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Harris, a declarat pentru BBC că ultima erupție nu este câtuși de puțin îngrijorătoare, deoarece guvernul chinez stăpânește bine lucrurile:

„Ciuma bubonică este printre noi, și așa a fost de secole. Urmărim cazurile din China. Sunt bine gestionate. Pentru moment nu considerăm situația ca fiind cu un risc ridicat, dar o supraveghem și o supraveghem atent.”

Potrivit agenției de presă chineze Xinhua, Mongolia vecină a confirmat prezența ciumei la doi frați care au consumat carne de marmotă în provincia Khovd.

Agenția a făcut apel la opinia publică să raporteze orice „marmote sau alte animale bolnave sau moarte”, precum și orice cazuri de persoane care pot fi suspectate de ciumă, „pacienți cu febră mare din motive necunoscute” și „pacienți morți de moarte subită”.

Și în cazul pandemiei de COVID-19, lucrurile au stat asemănător: deși China a făcut tot ce a putut pentru a ascunde existența bolii, cenzurând rețelele de socializare și făcând să dispară persoanele care au anunțat prezența coronavirusului la Wuhan, Organizația Mondială a Sănătății a elogiat modul în care regimul comunist de la Beijing a gestionat epidemia.

De asemenea, în ciuda informațiilor oferite de țările vecine, Coreea de Sud și Taiwan, OMS a susținut până pe 20 ianuarie 2020 că virusul se transmite doar de la animal la om și nu între oameni.

Presa independentă a dezvăluit că etiopianul Tedros Adhanom Gebreyessus a ajuns director al OMS cu sprijinul și presiunile Chinei.

Ghenreyesus a vizitat China la sfârșitul lunii ianuarie 2020, în plină pandemie de COVID-19, ocazie cu care s-a întâlnit cu liderul comunist Xi Jinping (foto).