Coşmarul Covid-19 la Beijing: școli închise, zone roșii, zboruri anulate

Coşmarul Covid-19 la Beijing: școli închise, zone roșii, zboruri anulate

LA STAMPA (Italia). Se consideră că noul focar Covid-19 care zguduie Beijingul ar fi cauzat de transmiterea de la om la om, sau de contaminarea obiectelor sau a mediului.

Shi Guoqing, director adjunct al Centrului de urgenţă de la Chinese Center for Disease Control and Prevention, a declarat că nu există dovezi care să ateste că somonul a fost "un vehicul, sau un vehicul intermediar al coronavirusului". În piaţa angro Xinfadi au fost găsiţi câţiva somoni infectați, însă „virusul nu a fost detectat şi pe somonul care nu a fost adus încă în piaţă”, a adăugat Shi.

Norvegia a spus că nu somonul său a fost cauza epidemiei Covid-19 care s-a declanşat în ultimele zile la Beijing, şi care a dus la o oprire a vânzărilor. "Cazul este rezolvat", a declarat ministrul pescuitului, Odd Emil Ingebrigtsen. "Astăzi lucrăm la detalii și pot confirma că problema pare să fi fost rezolvată."

După mai multe zile de discuții şi confruntări între Norvegia și ambasada Chineză privind legătura dintre noul focar de coronavirus de la Beijing şi somonul norvegian, se presupunea că totul ar fi pornit de la un tocător de lemn folosit pentru somon în piața Xinfadi din Capitală, acum însă, autoritățile au decretat că somonul nu are nimic de-a face cu noul focar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, la Beijing, a revenit coșmarul coronavirusului. Capitala chineză a ridicat nivelul de alertă de la gradul trei la gradul doi, a închis toate școlile primare și gimnaziale începând de mâine și după izbucnirea focarului din piața angro Xinfadi, unde au existat 106 cazuri de contagiune, a blocat 70% din zborurile aeriene. Marţi, la Beijing s-au înregistrat alte 31 de cazuri de Covid-19 (un total de 44 în toată țara, inclusiv celelalte două infecții locale din tot atâtea provincii și cele 11 indicate ca „venite din străinătate”).

Cei care trăiesc în zone cu risc mediu sau mare de contagiune nu se pot deplasa, în timp ce cei care demonstrează că au rezultat negativi la testul tampon cu șapte zile înainte de plecare, pot face acest lucru. Pentru toată lumea, purtarea măştii în zonele aglomerate sau în interior este obligatorie.

Noi restricții într-o situație deja definită ca fiind „extrem de gravă” de către autoritățile locale care, într-un comunicat de presă, asigură că sunt luate „cele mai decisive măsuri”.

"În baza curbei epidemiologice, am identificat cazurile în stadiul lor inițial. Acum, tendința este în continuă creștere", a declarat Pang Xinghuo, director adjunct al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor de la Beijing, remarcând în cadrul unei conferințe de știri în streaming că "actualul focar care a izbucnit în piața angro Xinfadi, din sud-vestul districtului Fengtai, a provocat 137 de cazuri de Covid-19 la Beijing, încă de joia trecută". Deci, potrivit lui Pang, "nu este exclusă o creștere suplimentară a infecțiilor".

Măsurile anti-epidemice au fost consolidate în alte cinci zone: Beijingul are în prezent o zonă cu risc ridicat - Huaxiang, în districtul Fengtai - și 27 de zone cu risc mediu. Autoritățile au închis o altă piață, Tiantaohonglian, în districtul central Xicheng, după ce un angajat a fost infectat. În total, 29 de complexe rezidențiale din Capitală sunt obligate să se închidă. Au fost dezinfectaţi 33.173 furnizori de servicii de catering și 276 piețe de produse agricole, dintre care unsprezece au fost deja închise.

Repercusiunile asupra transportului sunt și ele destul de grave: cel puțin 1.255 de zboruri au fost anulate pe aeroportul capitalei chineze, echivalentul a 70 la sută din total, în timp ce este interzisă părăsirea oraşului cu taxiuri și servicii de ride-sharing online, foarte populare în China. Pentru persoanele care nu respectă interdicţiile sunt prevăzute sancţiuni aspre. Autobuzele cu trasee lungi care leagă Beijingul cu provincia vecină Hebei și provincia de nord-est Shandong, au fost suspendate.

Alarmă și la Shanghai, unde municipalitatea cere oricărei persoane care vine din capitală să respecte o carantină de 14 zile. (Rador)