Coșmar cu repetiție. Marea Britanie intră în lockdown național: „Rămâneți în case!”

Boris Johnson acuză UE de fricţiunile privind Irlanda de Nord

Premierul britanic Boris Johnson a vorbit luni seară la televizor pentru a anunța noi restricții în Anglia, pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus, ceea ce a determinat apeluri la o izolare strictă, potrivit Downing Street.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat, luni seară, revenirea la „izolare” a întregii Anglii pentru a combate răspândirea noii variante mai contagioase a coronavirusului.

Această nouă izolare, la fel de strictă ca cea pusă în aplicare în primăvară, prevede închiderea școlilor și trebuie să dureze, dacă condițiile o permit, până la jumătatea lunii februarie, a anunțat Johnson, într-o alocuțiune televizată, scrie AFP.

„Este alarmant să vedem viteza cu care se răspândește noua tulpină a virusului”, și-a început Johnson alocuțiunea. „Această variantă pare a fi mult mai contagioasă. Numărul deceselor a crescut cu 20% în ultimele săptămâni, iar acest număr va continua să crească”.

Din acest motiv, trebuie luate măsuri mai stricte din nou, a spus Johnson. „Prin urmare, trebuie să mergem la un nou lockdown național în Anglia. Rămâneți în case! Puteți ieși doar pentru a face cumpărături esențiale, pentru a merge la serviciu sau pentru a merge la medic”, scrie stiridindiaspora.ro.

Începând de marți, școlile, atât învățământul primar, cât și cel secundar, se vor închide din nou, cu excepția copiilor vulnerabili și ai căror părinți lucrează în funcții cheie. Johnson subliniază că va fi oferit un sprijin suplimentar pentru a se asigura că educația la distanță se desfășoară fără probleme.

„Știu că acest lucru va stresa milioane de oameni în țara noastră, dar este necesar”, a spus Johnson. „Am vrut să menținem școlile deschise cât mai mult posibil”.

„Mai mult ca oricând trebuie să lucrăm împreună. Urmăm noile reguli, de acum înainte. Acesta este un moment crucial. Guvernele din Scoția și Irlanda simt la fel, așa că tragem aceeași navă”.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon a anunțat, luni, că Scoția va intra din nou în izolare „similară cu cea din martie” 2020, pentru a controla creșterea contaminării.

Iată  declaraţia premierului britanic, Boris Johnson, cu privire la noile restricţii vizând limitarea răspândirii coronavirusului:

„Fără îndoială, în contracararea variantei iniţiale a virusului, efortul nostru colectiv funcţiona şi ar fi continuat să funcţioneze. Însă avem, acum, o nouă variantă a virusului şi este atât frustrant, cât şi alarmant, să vedem cu ce viteză se răspândeşte noua tulpină. Cercetătorii noştri au confirmat că aceasta variantă este mai transmisibilă cu 50-70% decât cea originală, ceea ce înseamnă că sunteţi mult, mult mai predispuşi să contractaţi virusul şi să îl transmiteţi mai departe”.

„În timp ce eu vă vorbesc în această seară, spitalele noastre se află sub o presiune, din cauza Covid-19, mai mare decât oricând de la începutul pandemiei. Numai în Anglia, numărul pacienţilor Covid-19 din spitale a crescut cu aproape o treime, în ultima săptămână, la aproape 27.000, iar acest număr este cu 40% mai mare decât în vârful din aprilie”.

„Pe 29 decembrie, peste 80.000 de au fost testaţi pozitiv la COVID în Regatul Unit - un nou record. Numărul deceselor a urcat cu 20%, în ultima săptămână şi, din păcate, va continua să crească”, a spus Johnson, citat de Rador.

„Guvernul vă cere, din nou, să stați acasă”

Gândurile mele sunt alături de toţi cei care şi-au pierdut fiinţe dragi. În condiţiile în care cea mai mare parte a ţării se află, deja, sub măsuri extreme, este clar că trebuie să facem mai mult, împreună, pentru a aduce sub control această nouă tulpină, în timo ce vaccinurile sunt distribuite. Prin urmare, în Anglia, trebuie să intrăm în carantină naţională, care este suficient de strictă pentru a ţine sub control această tulpină. Acest lucru înseamnă că guvernul vă cere, din nou, să staţi acasă. Puteţi să plecaţi de acasă, doar pentru câteva motive, permise prin lege, precum de a cumpăra bunuri esenţiale, de a lucra, dacă nu puteţi lucra de acasă, pentru a face exerciţii fizice, pentru îngrijire medicală, precum testarea COVID şi pentru a vă refugia din calea violenţei domestic”, a adăugat premierul britanic.

„Detaliile privind lucrurile permise şi nepermise vor fi disponibile pe  gov.uk/coronavirus. Dacă sunteţi extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic, vă sfătuim să începeţi să vă protejaţi din nou şi veţi primi, în scurt timp, o scrisoare, în legătură cu ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră. Şi, întrucât acum trebuie să facem tot posibilul pentru a opri răspândirea bolii, şcolile primare, gimnaziale şi colegiile din Anglia trebuie să treacă la învăţământul de la distanţă, începând de mâine, cu excepţia copiilor vulnerabili şi a copiilor lucrătorilor din sectoare cheie”, a precizat Johnson.

„Toată lumea va putea, în continuare, să aibă acces la creşe şi grădiniţe. Recunoaştem că acest lucru va însemna că nu este posibil şi nici just ca toate examenele să fie ţinute în această vară, ca în mod normal. Vom susţine sprijin suplimentar pentru a asigura că elevii îndreptăţiţi la mese şcolare gratuite vor continua să le primească, în timp ce şcolile sunt închise şi vom distribui mai multe dispozitive pentru a susţine educaţia de la distanţă.

Înţeleg pe deplin inconvenientele şi nemulţumirile pe care aceste schimbări le vor cauza pentru milioane de părinţi şi copii din întreaga ţară. Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a ţine şcolile deschise, pentru că ştim cât de importantă este fiecare zi, în educaţie, pentru şansele în viaţă ale copiilor”.

„Desfăşurăm cel mai amplu program de vaccinare din istoria noastră”

„Aş vrea să subliniez că problema nu este faptul că şcolile nu sunt sigure pentru copii - este, încă, foarte puţin probabil ca unii copii să fie afectaţi grav, chiar şi de noua variantă a virusului - problema este că şcolile pot, totuşi, să acţioneze ca vectori de transmitere, cauzând răspândirea virusului între locuinţe diferite. Astăzi, principalii experţi medicali din regatul Unit au recomandat ca ţara să treacă în nivelul 5 de alertă, ceea ce înseamnă că, dacă nu sunt luate măsuri, capacitatea NHS ar putea fi depăşită în 21 de zile.

Bineînţeles, este o diferenţă uriaşă faţă de anul trecut. În prezent, desfăşurăm cel mai amplu program de vaccinare din istoria noastră. Până acum, noi, în regatul Unit, am vaccinat mai mulţi oameni decât în restul Europei, la un loc.

Prin sosirea, astăzi, a vaccinului  Oxford/AstraZeneca, produs în Regatul Unit, ritmul vaccinării va accelera. Vă pot împărtăşi, în această seară, aşteptările realiste ale NHS ale programului de vaccinare, din următoarele săptămâni.

Până la jumătatea lunii februarie, dacă lucrurile vor merge bine, ne aşteptăm să fie oferită prima doză de vaccin tuturor celor din principalele patru grupuri prioritare identificate de comisia comună pentru vaccinare şi imunizare.

Acest lucru înseamnă vaccinarea tuturor beneficiarilor din căminele de îngrijire şi a celor care au grijă de ei, toată populaţia de peste 70 de ani, toţi lucrătorii medicali şi sociali din prima linie şi toate persoanele care sunt extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic. Dacă vom reuşi să vaccinăm toate aceste grupuri, vom fi înlăturat din calea virusului un număr uriaş de persoane şi, bineîneles, acest lucru ne va permite să ridicăm multe dintre restricţiile pe care le îndurăm de atât de mult timp”.

„Știu că v-aţi săturat de recomandările guvernului”

„Trebuie să evidenţiez că, chiar dacă vom atinge acest obiectiv, rămâne o breşă de timp de 2-3 săptămâni, de la primirea vaccinului şi până la manifestarea imunităţii şi va mai fi încă o perioadă de timp până când va fi ridicată presiunea de pe NHS. Aşadar, trebuie să rămânem precauţi în privinţa perioadei următoare, însă, dacă nu ne modificăm, din nou, drastic modul de înţelegere a virusului, dacă programul nostru de vaccinare continuă să aibă ucces, dacă decesele încep să scadă, pe măsură ce vaccinul îşi face efectul şi, în mod crucial, dacă toată lumea îşi joacă rolul urmând regulile, sper că putem ieşi treptat din carantină şi redeschide şcolile.

Aş vrea să transmit, tuturor, că ştiu cât de greu este şi ştiu cât de frustraţi sunteţi şi ştiu că v-aţi săturat de recomandările guvernului în privinţa înfrângerii acestui virus, însă acum, mai mult decât oricând, trebuie să fim împreună. Trebuie să urmaţi noile reguli începând de acum, iar acestea vor fi legiferate la primele ore de miercuri, urmând ca parlamentul să se reunească, în mare parte de la distanţă, în cursul aceleiaşi zile.

Ştiu că administraţiile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord împărtăşesc convingerea mea că acesta este un moment crucial, iar ele vor adopta măsuri similare.

Săptămânile care urmează vor fi cele mai grele de până acum, însă cred cu tărie că intrăm în ultima etapă a luptei, pentru că, cu fiecare vaccin care intră în braţul nostru, înclinăm şansele împotriva virusului şi în favoarea poporului britanic.

Şi, mulţumită miracolului ştiinţei, nu doar că finalul se întrezăreşte, însă ştim cu exactitate şi cum vom ajunge acolo”.

Pe de altă parte, Marea Britanie a început campania de vaccinare cu serul  anti Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca

Vaccinul este mai ieftin decât cel dezvoltat de Pfrizer și nu necesită condiții atât de stricte de transport și stocare. Finalizarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Oxford vine într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu peste 50.000 de noi infectări cu noul coronavirus pe zi și cu o nouă tulpină a acestuia, scrie Rador.

Andrew Pollard, cercetător: E un moment foarte important. E fundamental pentru a putea să demarăm campania de vaccinare. Pentru noi, cei care am lucrat la dezvoltarea vaccinului, este un moment de mândrie să vedem primele doze, ca să ne ajute să scăpăm de pandemie.

Primul pacient vaccinat cu noul vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu compania AstraZeneca a fost un bărbat de 82 de ani dependent de dializă. Grație serului, el va putea în curând să aniverseze 48 de ani de căsătorie, fără grija infectării cu coronavirusul.

Marea Britanie a rezervat 100 de milioane de doze ale vaccinului care este mai ieftin și mai ușor de stocat decât serul de la Pfizer. Într-o primă fază însă, vaccinul este administrat într-un număr restrâns de spitale pentru a permite autorităților să monitorizeze eventualele efecte adverse.