Corupții din Republica Moldova au fugit mâncând pământul. Personaje controversate s-au răspândit în toată lumea

sursa: arhivă EVZ

Foarte mulți oameni care erau de bază în vechiul regim din Republica Moldova au părăsit țara, după ce Partidul Acțiune și Solidaritate a ajuns la putere.

Au fost mișcări importante în Republica Moldova, după ce Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a preluat puterea în această țară. Mai mulți lideri de partide au renunțat la politică, unii foști șefi din poliție au fugit din țară, iar alții au ajuns după gratii.

Mulți oameni controversați din Republica Moldova au părăsit țara

La nivelul cel mai înalt, în justiție, procurorul general și prim-adjunctul său au fost suspendați și plasați în arest. Tot în această zonă, ceilalți adjuncți au demisionat de bunăvoie. Pentru prima dată în istoria țării, un judecător a fost condamnat cu executare pentru îmbogățire ilicită, iar mai mulți procurori și judecători caută acum disperați soluții ca să-și pună la adăpost juridic averile nejustificate, dobândite în perioada dezmățului oligarhic.

Foști, dar unii încă șefi de agenții, reprezentanți în diferite companii de stat, jefuite sub fostele guvernări, dar și patronii oficiali și neoficiali ai sistemelor de microfinanțare și-au scos averile la vânzare și, cel mai probabil, se pregătesc să fugă din țară, cu bani cu tot, până se așează lucrurile la Procuratură și în justiție. Alții caută să se infiltreze în tabăra noii guvernări, crezând că așa vor reuși să-și pună averile fabuloase la adăpost. Unora infiltrarea le reușește, conform dw.com.

După suspendarea și plasarea în arest a procurorului general Alexandr Stoianoglo, cel ce a fost învestit de ex-președintele Igor Dodon, și desemnarea unui procuror general interimar și după înlăturarea din funcții a adjuncților lui Stoianoglo, funcționarii corupți care au deservit regimurile lui Plahotniuc și Dodon, inclusiv cei care au făcut poliție politică, au devenit vulnerabili.

Actuala guvernare a primit destule critici în plan intern

Pentru prima dată, în Republica Moldova a început să fie aplicat articolul din Codul Penal vizând îmbogățirea ilicită. Sub lupa procurorilor au nimerit mai mulți judecători, procurori, ex-miniștri, șefi de agenții guvernamentale, deputați și ex-deputați, foști șefi din poliție și aleși locali. Aceștia încearcă acum să-și securizeze averile prin tranzacții. Unele sechestre deja au fost puse, iar o parte din cei vizați au fugit din Moldova. Unii au reușit să fugă din țară chiar cu câteva zile înainte de învestirea noului Guvern în august 2021.

Însă, guvernarea PAS a primit critici în plan intern pentru că se mișcă încet în zona combaterii corupției și îndepărtării din funcții a oamenilor care, prin corupție, au fost loiali regimurilor cleptocratice.

Evaluarea extraordinară a judecătorilor – unul din principalele angajamente ale noii guvernări - încă nici nu a început. La Procuratură bântuie o atmosferă de provizorat, iar rezistența sistemului clădit acolo de oamenii lui Plahotniuc nu a dispărut. Șeful Centrului Național Anticorupție este în continuare Ruslan Flocea, propulsat acolo din funcția de consilier al fostului președinte Igor Dodon.