Comisia Europeană a propus duminică statelor membre să suspende finanţări de 7,5 miliarde de euro finanţări europene pentru Ungaria, din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea implementării de reforme. Parlamentul European a estimat joia trecută, într-un raport votat cu largă majoritate, că Ungaria nu mai este o adevărată democraţie, ci o "autocraţie electorală", cerând Comisiei "să se abţină să aprobe planul Ungariei, atâta timp cât ea nu se va fi conformat pe deplin tuturor recomandărilor" Bruxellesului.
Noi tensiuni între Bruxelles şi Budapesta. În situaţia în care tot nu a deblocat planul de relansare post-Covid al Ungariei (subvenţii de 5,8 miliarde de euro) din motive legate de respectarea statului de drept, Comisia Europeană a ameninţat duminică să priveze Ungaria de 7,5 miliarde de euro finanţări europene din motive similare, de vreme ce e vorba de riscuri legate de corupţia din această ţară. Comisia se îngrijorează de utilizarea bugetului UE de către guvernul naţionalistului Viktor Orban, la putere fără întrerupere din 2010. Ea se referă în special la "neregulile" şi "lipsurile" în procedurile de achiziţii publice, proporţia "anormal" de ridicată de candidaturi unice pentru aceste contracte, lipsa de control al conflictelor de interese şi procedurilor judiciare în caz de bănuială de fraudă.
"Măsurile propuse (de Ungaria) pentru a remedia situaţia sunt în principiu de natură să răspundă problemelor identificate, dacă sunt corect transpuse în legi şi puse în aplicare cu consecvenţă", a estimat Johannes Hahn, comisarul european pentru buget.
În aprilie, Comisia a declanşat împotriva Ungariei o procedură niciodată utilizată până acum ce poate duce la o suspendare sau reducere a anumitor fonduri pe perioada 2021-2027. Executivul european sugerează deci Consiliului European, instituţia care reprezintă statele membre şi căreia îi revine decizia finală, să suspende 65% din fondurile a trei programe având legătură cu politica de coeziune, ceea ce reprezintă 7, miliarde de euro.
O portiţă de scăpare rămâne totuşi. Comisia recomandă Consiliului European să-şi rezerve până la trei luni pentru a evalua aplicarea celor 17 măsuri cheie la care s-a angajat Ungaria pentru a răspunde îngrijorărilor. Comisia va reevalua situaţia pe 19 noiembrie.
"Mergem în direcţia cea bună. Continuăm munca (...) pentru ca poporul ungar să primească resursele la care are dreptul!", a reacţionat pe Facebook ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga.
Budapesta se zbate să scape de pedeapsă, dar şi să convingă Bruxellesul să-i deblocheze planul de relansare post-Covid. Ungaria este singura ţară din UE al cărei plan tot nu a fost aprobat de Bruxelles, din aceleaşi motive legate de respectarea statului de drept. În lipsa unui acord pe planul de relansare unguresc până la sfârşitul anului, 70% din subvenţii vor fi pierdute.
Crearea unei "autorităţi independente" în Ungaria
În speranţa de a linişti temerile Bruxellesului şi de a debloca fondurile europene, Ungaria a anunţat recent că va pune rapid pe picioare o "autoritate independentă" pentru a lupta contra corupţiei. Noul organism, care trebuie să fie instituit până pe 21 noiembrie, va fi însărcinat să "prevină, detecteze şi remedieze neregulile" privind gestionarea banilor Uniunii Europene (UE). Aceasta va fi în măsură să intervină dacă alte organisme tutelare competente "nu au luat măsurile necesare" contra fraudei. În paralel, un grup de lucru dedicat luptei împotriva corupţiei, compus din membri ai guvernului, va fi creat până la 1 decembrie.
Înaintea realegerii sale în aprilie, prim-ministrul Victor Orban, un obişnuit al înfruntărilor cu Bruxellesul, dădea asigurări că nu are nevoie de aceşti bani. Dar de atunci, situaţia economică s-a degradat în această ţară din Europa Centrală de aproape 10 milioane de locuitori, pe fondul inflaţiei şi scăderii forintului, moneda naţională. La sfârşitul lui august, banca centrală ungară şi-a ridicat dobânda directoare la 11,75%, cel mai înalt nivel de 18 ani.
Potrivit lui Jozsef Peter Martin, oficial al Transparency International (TI) în Ungaria, "putem să ne îndoim că o instituţie poate fi independentă sub regimul actual" pentru a combate corupţia. ONG-ul, care plasează Ungaria pe penultimul loc din UE în termeni de corupţie, aşteaptă să vadă detaliile pentru a se pronunţa, a declarat el recent AFP.
Legi trimise luni Parlamentului ungar
Guvernul a arătat că legile destinate să satisfacă UE vor fi prezentate în Parlamentul ungar începând de luni. Intrarea lor în vigoare este prevăzută pentru noiembrie.
"Ultima şansă pentru Viktor Orban (...). Timpul discuţiilor s-a terminat", a scris pe Twitter eurodeputata franceză Valérie Hayer (Renew Europe). Alesul german Daniel Freund (Verzii) a apreciat că măsurile propuse sunt "insuficiente" şi "nu-l vor împiedica pe Orban şi pe acoliţii lui să fure fonduri europene".
Parlamentul European a estimat joia trecută, într-un raport votat cu o largă majoritate, că Ungaria nu mai este o adevărată democraţie, ci "o autocraţie electorală", cerând Comisiei "să se abţină să aprobe planul Ungariei atâta vreme cât ea nu se va fi conformat pe deplin tuturor recomandărilor" Bruxellesului.
Ungaria are totuşi un susţinător: Polonia, care a dat duminică asigurări că se va opune "oricărui demers" al Bruxellesului.
"Polonia se va opune cu toate puterile demersului instituţiilor europene vizând să priveze de fonduri o ţară membră, respectiv Ungaria, în mod absolut nepermis", a declarat prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă, notează .latribune.fr.
(Traducere Rador)