Coruptia zgaltaie Bulgaria

Coruptia zgaltaie Bulgaria

Afacerile necurate ale oamenilor din executiv ies la iveala pe fondul disputei intre partidele aflate la guvernare.

Doi ministri adjuncti ai executivului de la Sofia au fost demisi, iar ministrul economiei si energiei a fost trimis in concediu fortat ca urmare a anchetei privind un mare scandal de coruptie in Bulgaria, relateaza AFP.

Ministrul adjunct al economiei si energiei, Cornelia Ninova, si numarul  2 din Ministerul Situatiilor de Urgenta, Delian Peevski, au fost demisi sambata, potrivit unui comunicat oficial al guvernului de la Sofia.

La decizia premierului socialist Serghei Stanisev, ministrul economiei si energiei, Rumen Ovcearov, „va intra in concediu imediat dupa vizita in Rusia, desfasurata intre 6 si 8 mai”. Potrivit aceluiasi document, „in cadrul unei intrevederi cu premierul, Ovcearov s-a declarat pregatit sa demisioneze daca acest lucru poate incuraja reforma in sistemul judiciar”.

Acesta este primul mare scandal de coruptie in care sunt implicate figuri importante din actualul cabinet. Format in urma alegerilor din 2005, guvernul Stanisev este sustinut de o coalitie din care fac parte Partidul Socialist, Miscarea Nationala Simeon al II-lea si Miscarea pentru drepturi si libertati (a etnicilor turci).

Acuzatii si contraacuzatii

In ultimele zile, Rumen Ovcearov si directorul serviciilor de anchete judiciare, Anghel Alexandrov, au avut un schimb dur de replici. Alexandrov sustine ca a primit amenintari din partea ministrului economiei in timp ce ancheta activitatile unei societati acuzate ca a deturnat fonduri ale Companiei publice de furnizare a energiei termice.

Ovcearov a replicat ca, dimpotriva, directorul judiciar a vrut sa-i zadarniceasca eforturile de combatere a coruptiei in intreprinderile de stat. Mai multi analisti bulgari apreciaza ca scandalul  in ceea ce priveste controlul si privatizarea  la Compania de termoficare din Sofia si la holdingul Bulgartabac, in care sunt implicate clanuri economice din doua partide aflate la guvernare, risca sa declanseze o adevarata avalansa politica, cu urmari imprevizibile.

Procuratura intra pe fir

Adjunctul lui Ovcearov, Cornelia Ninova, l-a acuzat pe Anghel Alexandrov ca a incercat sa obtina de la conducerea Bulgartabac bani pentru institutia sa. Alexandrov afirma insa ca Delian Peevski si Cornelia Ninova, oameni de incredere ai lui Rumen Ovcearov, au facut presiuni asupra sa ca sa renunte la anumite anchete care ar fi condus catre Ministerul Economiei.

El mai spune ca investigatiile au ajuns la un nivel la care a fost pusa in discutie securitatea nationala. Incepand din  19 februarie, Alexandrov a decis sa nu mai transmita informatiile despre ancheta decat direct si personal procurorului-sef Boris Velcev. El s-a plans apoi de faptul ca, in unele momente, informatiile furnizate procurorului au ajuns la Rumen Ovcearov in numai o ora.

Bulgaria face, alaturi de Romania, obiectul unei supravegheri stricte a Comisiei Europene in problemele legate de coruptie. Procurorul-sef Boris Velcev a anuntat ca-i va tine la curent pe oficialii europeni cu desfasurarea anchetei, decizie salutata de premierul Stanisev. Liderul Uniunii Fortelor de Dreapta, aflat in opozitie, Petar Stoianov, a anuntat ca va demara strangerea de semnaturi pentru prezentarea unei motiuni de cenzura la adresa guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News