Evenimentul Zilei > Sport > CORUPŢIA DIN FIFA: Jack Warner și-ar fi însușit o parte din suma de 10 milioane dolari. Ce le-a propus egiptenilor pentru 7 milioane dolari
CORUPŢIA DIN FIFA: Jack Warner și-ar fi însușit o parte din suma de 10 milioane dolari. Ce le-a propus egiptenilor pentru 7 milioane dolari

CORUPŢIA DIN FIFA: Jack Warner și-ar fi însușit o parte din suma de 10 milioane dolari. Ce le-a propus egiptenilor pentru 7 milioane dolari

Fostul vicepreședinte al FIFA Jack Warner ar fi deturnat o parte din suma de 10 milioane de dolari acordați Concacaf de Africa de Sud via Federația Internațională de Fotbal, instanța mondială a fotbalului, informează BBC dezvăluid o serie de documente care demonstrează acest lucru. Pe de altă parte, Warner, unul din principalii acuzați în scandalul de corupție vizând instanța mondială a fotbalului, a cerut 7 milioane de dolari Egiptului în 2004, în schimbul a 7 voturi pentru Cupa Mondială din 2010, după cum susţine un fost ministru al Sporturilor egiptean.

Egiptul, una din țările care domină fotbalul african, era candidată la organizarea Cupei Mondiale din 2010, dar în cele din urmă în 2004 nu a primit niciun vot în cadrul FIFA, care atribuit organizarea turneului final Africii de Sud. Oficialul egiptean a explicat că ţara pe care o reprezenta a decis să nu cadă "în această capcană", relatează AFP, preluat de Agerpres.

 "Warner, din partea FIFA, este cel care ne-a contactat, el este cel care ne-a spus că poate să ne asigure șapte voturi și a cerut 1 milion de dolari pentru fiecare vot", a afirmat Aley Eddine Helal, pe atunci ministru al Tineretului și Sportului. El a precizat că Jack Warner s-a "întâlnit în Emiratele Arabe Unite cu Youssef el-Dahshori Harb", pe atunci președinte al Federației egiptene de fotbal, pentru a-i cere să plătească mită în vederea asigurării a șapte voturi. "El ne-a cerut să plătim înaintea votului", a adăugat Helal.

Documente bancare acuzatoare

"Aproape 1,6 milioane de dolari au fost utilizați pentru a plăti cheltuieli de pe cărți de credit și împrumuturi personale ale fostului vicepreședinte al FIFA", a afirmat BBC, care a difuzat pe site-ul internet fotografii cu documente bancare acuzatoare.

"Documentele demonstrează că 360.000 de dolari din banii de la FIFA au fost retrași de apropiați ai lui Warner", care prezida la acea vreme Concacaf (Confederația Americii de Nord, Centrale și Caraibelor), a adăugat BBC.

Mita în monedă locală

"Supermarketurile JTA, un lanț bine reprezentat pe piața din Trinidad Tobago, au primit 4.860.000 dolari…Anchetatorii americani asigură că cea mai mare parte din această sumă i-a fost apoi înapoiată lui Warner sub formă de monedă locală", a continuat BBC.

Conform numărului de marți al cotidianului New York Times, secretarul general al FIFA și mâna dreaptă a lui Sepp Blatter, Jerome Valcke, este cel care a transferat cele 10 milioane de dolari în conturile Concacaf gestionate de Jack Warner. Oficial, suma a fost vărsată în numele Africii de Sud pentru a finanța un program adresat diasporei africane din Caraibe.

Copiii folosiţi ca pretext

"Sunt șocat, pentru că o marte parte din acești bani ar fi trebuit să revină fotbalului, dezvoltării centrelor de copii", a reacționat Brent Sancho, ministrul Sporturilor din Trinidad Tobago, după ce BBC i-a prezentat documentele.

"Jack Warner trebuie judecat, el trebuie să răspundă acestor acuzații", a adăugat ministrul.