Corturile din Vamă, interzise de lege, tolerate de autorităţi
- Feri Predescu
- 5 august 2011, 00:52
Deşi Ordonanţa Guvernului 19/2006, reactualizată, interzice plasarea corturilor şi a autovehiculelor pe plajele turistice, la Vama Veche e "altă republică".
Autorităţile locale par să se fi obişnuit cu ideea că plaja din sat "este a nonconformiştilor care vor libertate deplină şi se cazează unde vor, chiar şi pe nisip". Localnicii se supără când li se cere părerea: "Ce lege, domle, aici e Vama Veche, lăsaţi corturile pe plajă, că de aia vin turiştii aici, ne convine şi nouă, aşa a fost dintotdeauna în Vamă".
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Române Dobrogea Litoral, Cătălin Anton, spune că "sancţiunile pentru camparea ilegală a corturilor şi a autovehiculelor pe plajele turistice au valori între 5.000 şi 20.000 lei şi sunt aplicate de autorităţile locale sau de Ministerul Administraţiei şi Internelor prin organele competente".
Doar pe hârtie însă, pentru că, în realitate, plaja din Vama Veche e plină cu corturi "flancate" de autoturismele turiştilor.
Remi, şah şi table
Tineri şi turişti cu părul cărunt, deopotrivă, se bronzează în apropierea corturilor pe care le-au montat direct pe nisip. "Stăm zilnic la plajă, facem baie în mare, jucăm rummy, şah, table, seara ne plimbăm prin sat, mâncăm la terase, ne place în aer liber", spune doamna Ionica din Focşani, cazată cu familia într-un cort la Vama Veche, unde vine în fiecare vară. Soţul femeii nu ştie că legea interzice camparea cortului pe plajă. "Toată lumea vine, nu întrebăm pe nimeni, fiecare îşi alege locul şi îşi montează cortul".
Lavinia din Bucureşti, venită pentru prima dată la Vama Veche, este încântată de peisaj. "Toată lumea spune că este interesant, că e frumos, că este libertate şi am venit să văd şi eu cum e cu cortul. Stau o săptămână cu prietenii, văd că sunt grupuri sanitare, e bine, singura problemă e cu încărcarea telefoanelor".
Perseverenţă vamaiotă
În urmă cu cinci ani, ministrul Mediului de atunci, Sulfina Barbu, a încercat, sprijinită de asociaţia "Salvaţi Vama veche", să "scoată" satul în afara legii, în sensul protejării lui, dar proiectul s-a pierdut în hăţişul birocraţiei locale. Satul continuă să-şi păstreze "independenţa" câştigată de-a lungul anilor prin perseverenţa spiritului vamaiot.
"Din păcate, fiecare turist îşi asumă riscul, cortul nu este păzit, el intră în apă, îşi lasă lucrurile la vedere, chiar şi în cort. Este o tentaţie pentru cei care se îndeletnicesc cu furturile de bunuri şi avem o mulţime de reclamaţii în acest sens", spune adjunctul şefului IPJ Constanţa, comisar-şef Camil Manea.
Amatori de curăţenie
Singurul lucru pe care l-au acceptat unii dintre "conservatorii" din Vama Veche a fost să închirieze bucăţile de plajă în dreptul cărora au terase. Aşa se face că "renumitul" Şoni şi-a amenajat o plajă ca la carte, curată lună, cu coşuri de gunoi schimbate din oră în oră, cu grupuri sanitare unde duşul costă 2 lei şi WC-ul, 1 leu, cu "zonă de încărcare telefoane", internet wireless, cu salvamari atenţi, cu seri distractive în care se ascultă numai muzică rock adevărată şi multă bună-dispoziţie.
Corturile sunt păzite zi şi noapte de studenţi-paznici. "Unii turişti se cazează în hoteluri sau pensiuni, alţii vor numai la cort şi vin la noi pentru că este curat şi civilizat, cred că ar trebui să avem mai multă responsbilitate şi să avem grijă de ceea ce este în jurul nostru" , comentează administratorul plajei, Francisc Zudor.
Sancţiuni promise
În dreapta plajei lui Şoni, pe o întindere şi mai mare de nisip, printre gunoaie, resturi de focuri de tabără, autoturisme prăfuite, sunt amplasate alte zeci de corturi. Plaja, încă neînchiriată, a rămas în grija Apelor Române, iar "numărul inspectorilor care ar trebui să vină în control este prea mic pentru un litoral atât de mare". Nici autorităţile locale, care ar trebui să-i sancţioneze pe turiştii care murdăresc plaja, nu se implică. "Nu e plaja noastră, e a Apelor Române, o mai curăţăm din când în când, dar nu facem faţă, iar să-i sancţionăm pe turişti... N-are rost, nu au bani", spune resemnat un angajat al primăriei Limanu.
Primarul comunei, Iustin Urdea, nu este la serviciu şi nici nu răspunde la telefon, la apeluri repetate. Aşa că, măcar în sezonul estival, Vama Veche rămâne cu legile împământenite de "vamaioţi".
Oficialii de la Apele Române susţin însă că, în toamnă, când forma finală a legii turismului va fi dezbătută în Parlament, "ordonanţa 19/2006 va fi înghiţită de noul act normativ, iar sancţiunile pentru camparea ilegală pe plajele turistice vor fi şi mai aspre". Turiştii şi localnicii resping însă asemenea măsuri: "Au mai încercat legiuitorii şi în urmă cu cinci ani şi vă aduceţi aminte ce scandal a fost, să fim serioşi, Vama rămâne Vamă". "Toată lumea spune că este interesant, că e frumos, că este libertate şi am venit să văd şi eu cum e cu cortul. Stau o săptămână cu prietenii." LAVINIA, bucureşteancă