Violentele de la marsul gay de sambata ne plaseaza alaturi de Rusia sau Polonia, in antiteza cu tarile occidentale.
Cinci dosare penale si peste 100 de persoane duse la sectiile de politie.
Acesta este „bilantul” evenimentelor care au avut loc, sambata, in timpul paradei homosexualilor din Romania. O parte dintre cei identificati de oamenii legii sunt suporteri ai echipelor de fotbal Steaua, Dinamo si Rapid care pe stadioane, dar si la concerte si alte manifestatii apeleaza frecvent la acte de violenta.
„Noua Dreapta” a dat tonul
Bilantul final al evenimentului din Capitala ar putea fi rezumat: amenzi contraventionale pentru tulburarea linistii publice de aproape 50.000 de lei si cinci dosare penale intocmite pe numele unor tineri, cu varste intre 17 si 24 de ani, pentru detinere de petarde si lanturi. Practic, sambata, in Capitala au avut loc doua mitinguri.
Primul a fost organizat de Asociatia Crestina Noua Dreapta (grupare fascista romaneasca). Pe tot timpul desfasurarii marsului, manifestantii au fost huiduiti de mai multe persoane cu fetele acoperite de esarfe de culoare neagra, care fac parte dintr-un grup de stanga, impotriva discriminarii. La orele pranzului, cateva zeci de persoane se aflau deja la politie pentru identificare.
Violenta avea sa apara mai tarziu, in timpul paradei organizate de Asociatia Accept. Desi au fost mai putini participanti comparativ cu anul trecut, conflictele nu au lipsit. Jandarmii si politistii au avut de infruntat „o ploaie” de oua, saci de gunoi, pietre si petarde.
Punctul critic a fost atins in zona Pietei Unirii, unde un grup de peste 100 de suporteri ai unor echipe de fotbal a incercat sa-si croiasca drum catre coloana manifestantilor. Pentru a evita un conflict sangeros, fortele de ordine au recurs la fumigene sI i-au transportat imediat pe agresori la sectiile de politie.
Nu chiar europeni Violenta anti-gay si traditia democratica
Manifestarile violente impotriva minoritatilor sexuale si a evenimentelor publice organizate de membrii acesteia nu sunt un fenomen izolat, incidente violente inregistrandu-se cu ocazia paradelor gay chiar si in tari cu traditie liberala.
Diferenta consta in amploarea ciocnirilor, motivatiile demonstrantilor homofobi si atitudinea autoritatilor, in functie de traditia democratica a tolerantei sau de factorul religios.
In tari ca Olanda, Marea Britanie, Elvetia sau Suedia, manifestarile publice violente anti-gay sunt ceva rar, rezervate unor grupuri mici, de obicei adepte ale unor ideologii politice radicale de dreapta, ca neonazismul, sau ale unor forme de religiozitate habotnica.
Harta manifestarilor violente impotriva homosexualilor in Europa devine mai putin luminoasa pe masura avansului spre est, unde traditia democratica fragila si revigorarea religiei dupa caderea comunismului genereaza atitudini anti-gay.
In Lituania, Letonia, Polonia sau Rusia, paradele gay sunt in mod constant insotite de contramanifestatii si de importante efective de ordine menite sa asigure linistea.
Rusia. Manifestatia pentru drepturile homosexualilor care a avut loc luna trecuta la Moscova a degenerat, fiind inregistrate o serie de violente. Membri ai gruparii de dreapta si extremisti ortodocsi i-au atacat pe participantii la mars. Unii manifestanti au fost loviti cu pumnii, altii au fost atacati cu oua si rosii.
Israel. Dupa ce, in 2005, la Gay Pride Parade, Ierusalimul a fost scena unor violente fara precedent, autoritatile au decis, anul trecut, ca manifestarea sa aiba loc pe stadion. In urma cu doi ani, trei participanti la parada au fost injunghiati de tinerii extremisti religiosi. Statele Unite.
Manifestarile Gay Pride au devenit o obisnuinta pentru americani, in ultimii 5 ani nefiind semnalate incidente majore. Totusi, anul trecut, participantii la Black Gay Pride nu au primit autorizatie pentru a manifesta intr-un parc din New York pe motiv ca ar lasa in urma lor munti de gunoaie. (Calin Stoica Diaconovici, Andreea Romanovschi)
Ioana Lupea, analiza EVZ
Neonazisti, grupuri de cartier si militanti Antifa Parada comunitatii de lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali (LGBT) a scos la suprafata fenomene latente din mediul urban: neonazistii Noii Drepte - sustinuti de Biserica Ortodoxa Romana prin prezenta preotilor la marsul „normalitatii” -, gastile violente din cartierele defavorizate ale Bucurestiului si Militantii Antifa (antifaschismus), o grupare impotriva discriminarii, embrionara in Romania, dar foarte activa in Occident la protestele antimondializare. GayFest este un prilej pentru aceste grupuri de a fi vazute si auzite, de a-si afirma existenta in spatiul public si de a atrage simpatizanti.
Manifestarea identitatii sexuale si promovarea drepturilor comunitatii LGBT - cum ar fi parteneriatul civil - au fost subordonate ca importanta violentei indreptate impotriva demonstrantilor. Este aceasta violenta motivata de intoleranta radicala fata de persoanele cu o alta orientare sexuala? In cazul Noii Drepte, cu siguranta da.
Aceasta, acompaniata de BOR, promoveaza in spatiul public stereotipii homofobe ca vehicul pentru idei de extrema dreapta si incurajeaza implicit comportamentul agresiv al oamenilor obisnuiti. Noua Dreapta nu a fost insa implicata in incidentele de la GayFest in urma carora 100 de persoane, multi minori cu antecedente legate de fotbal, au fost duse la politie.
Politologul Cristian Parvulescu este de parere ca acesti tineri, din cartiere, „aleg violenta ca mod de exprimare a refuzului unei societati care nu le place, dar nu stiu de ce nu le place”. Homosexualii sunt tapi ispasitori la fel de buni ca oricare alt grup minoritar.
Politia si-a concentrat interesul asupra Militantilor Antifa, contramanifestanti pasnici la marsul Noii Drepte - poate din cauza echipamentului de gherila urbana - si asupra minorilor violenti de la marsul gay.
Dar n-a observat crucea celtica stilizata de pe steagurile Noii Drepte, simbol adoptat de miscarile neonaziste, a carei arborare este ilegala. „Tolerarea Noii Drepte, pentru ca vine in favoarea unei credinte, arata predispozitia spre extremism a societatii”, crede Cristian Parvulescu.
Noua Dreapta sustinuta neoficial de BOR si grupurile de tineri de la periferia urbana sponsorizate de Gigi Becali sunt ingredientele unui cocktail Molotov ce poate exploda oricand, intr-o democratie fragila.