Premierul Benjamin Netanyahu a prezentat, într-o alocuţiune televizată, liniile generale ale unui plan „responsabil şi progresiv” de reluare a activităţii pentru anumite categorii de lucrători, după restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

„Avem una din cele mai scăzute rate de deces”, a spus Netanyahu. „Acest lucru ne permite să facem paşi spre uşurarea poverii”.

Procentul maxim de angajaţi permis la locul de muncă de 15%, de până acum, va fi ridicat la 30% cu păstrarea unor reguli stricte de igienă. Oamenii sunt încurajaţi în continuare să lucreze cât mai mult de acasă.

Relaxarea măsurilor va viza, în principal, companiile din domeniile IT şi electronic. Angajaţii cu vârsta de peste 67 de ani şi persoanele cu probleme de sănătate sunt încurajate să rămână acasă.

Prim-ministrul israelian a promis, de asemenea, redeschiderea câtorva mari străzi comerciale şi reîntoarcerea la şcoală a copiilor care au nevoi educative speciale, dar în grupuri de maxim trei.

Sporturile în aer liber pot fi de acum practicate de maxim două persoane, dar numai în raza a 500 de metri distanţă de locuinţă.

Relaxarea măsurilor urmează să intră în vigoare duminică, prima zi din săptămână în Israel.

Deşi în cursul ultimelor zile s-a înregistrat o scădere a numărului de îmbolnăviri, Benjamin Netanyahu a avertizat că măsurile stricte de izolare vor fi reintroduse dacă se va înregistra o creştere a cazurilor de infectări.

„Dacă în două săptămâni se vede o îmbunătăţire, vom continua să reducem” restricţiile, dar dacă va fi un nou vârf de cazuri, vom fi constrânşi să renunţăm la relaxarea” acestora, a mai spus Netanyahu.

Un oficial din ministerul de finanţe, Shai Babad, a făcut următoarea evaluare: este „important de subliniat că nu este vorba de începutul unei strategii de ieşire (din izolare); încă nu ne-am întors la normal”.

Netanyahu a spus că relaxarea măsurilor se va aplica şi rugăciunilor în public: astfel, zece persoane se vor putea ruga împreună în aer liber, dar fiecare trebuie să stea la 2 metri de restul membrilor grupului şi să poarte mască.

Pentru a combate răspândirea epidemiei, autorităţile israeliene au ordonat izolarea populaţiei, au închis şcolile, lăcaşurile de cult şi locurile de divertisment şi au interzis cetăţenilor să iasă la mai mult de 100 de metri de locuinţă cu excepţia cazurilor în care se duc la muncă, dacă este cazul, sau la supermarket, spital sau farmacie. Totodată, purtarea măştii în public este obligatorie.

Israel, care are aproximativ nouă milioane de locuitori, a anunţat prima îmbolnăvire cu noul coronavirus pe 21 februarie.

Potrivit datelor furnizate de ministerului sănătăţii, au fost detectate 13.265 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 3.456 s-au vindecat. Numărul deceselor este de 164.