Coronavirus în China. Imagini și povești tulburătoare din Wuhan, orașul în care a izbucnit pandemia mortală

Coronavirus în China. Imagini și povești tulburătoare din Wuhan, orașul în care a izbucnit pandemia mortală

Vă prezentăm mai jos, în exclusivitate, un set de fotografii impresionante, însoțite de explicații concise în legătură cu viața de zi cu zi în Wuhan, prima localitate care a dat piept cu virusul ucigaș.

O stradă pustie din Wuhan, 27 ianuarie 2020. Lao Bai a însoţit fotografia cu mesajul: „Fii puternic, Wuhan!” (Photo by Lao Bai)

 

O clădire rezidențială aflată foarte aproape de Spitalul nr. 7. În stânga, o femeie tricotează la soare, iar în dreapta un vârstnic și soția lui întind rufe la uscat. Această scenă le redă oamenilor speranța că vor reveni la o viață normală. (Photo by Cai Xiaochuan)

Schimburi de 24 de ore

31 ianuarie 2020: În apropierea șantierului Spitalului Huoshenshan, polițiștii lucrează în schimburi de câte 24 de ore pentru a dirija fluxul vehiculelor de construcție și pentru a elibera străzile. O femeie îşi ia prânzul la locul de muncă. (Photo from paizhe.com)

31 ianuarie 2020: Domnul și doamna Wei, pe strada Baofeng din cartierul Qiaokou. Au plănuit să părăsească orașul, dar apoi au hotărât să rămână acolo unde s-au zbătut zece ani, vânzând legume proaspete încă din prima zi a anului pentru a-i ajuta pe locuitorii din zonă. (Photo from paizhe.com)

Cafea gratis

La un magazin general din cartierul Caidian, Zhang, un tânăr din Jingzhou, muncește și noaptea, în data de 1 februarie 2020, deoarece magazinul se află în apropierea șantierului de construcție.

După introducerea la 26 ianuarie a restricțiilor de circulație a vehiculelor în Wuhan, o cafenea numită Wakanda a început să livreze zilnic, gratuit, câte 500 de căni cu cafea filialelor Guanggu și Huyuanshan ale Spitalului Provincial Hubei. În cafenea lucrează șapte persoane, printre care câteva din Wuhan, câteva din alte orașe din China, precum și un barman din Iran. (Photo from china.cnr.cn Weibo account)

În pași de dans

Asistentele le arată pacienţilor mişcări de dans și exerciții fizice ușoare, pentru a-i ajuta să se destindă. (Photo by Xiong Qi)

Peng Yong (primul din dreapta), director al secției de terapie intensivă de la Spitalul Crucii Roșii din Wuhan, ținând în mână un aparat ultrasonic, și Huang Xiaobo (în mijloc), director al centrului de Medicină pentru Cazuri Critice de la Spitalul Poporului din provincia Sichuan, asistă un pacient în stare critică folosind tehnologie ECMO (ECMO sau Extracorporeal membrane oxigenation – Oxigenarea extracorporală arterio venoasă cu membrană), 9 februarie 2020. (Photo by Ke Hao)

Sacrificii

Pentru a economisi timp, medicii nu beau apă și nu merg la toaletă vreme de patru, cinci ore. Îmbrăcămintea de protecție pe care o poartă timp de peste zece ore se umezește și se usucă, după care se umezește iar, astfel că până și ochelarii de protecție pe care îi poartă se aburesc. (Photo by Sun Zhongqin)

Mai multe astfel de imagini însoțite de câte o scurtă poveste au fost strânse de Editura Corint în volumul Coronavirus, inamicul nevăzut. Povești din Wuhan 2020. „Așa e, avem în pregătire o carte despre coronavirus. Dar nu așa cum v-ați putea imagina. Este o carte plină de optimism și speranță, o colecție de mărturii, articole și fotografii din China, de la Wuhan, de unde a pornit totul”, ne-a explicat Flori Mihalache, directoarea de promovare a Editurii Corint.

Esența acestui album?

„Gândurile celor care s-au vindecat și ale celor din prima linie care au luptat cu virusul și au câștigat. O carte sensibilă, care demonstrează lumii întregi că virusul, panica și durerea pot fi învinse”, a încheiat Flori Mihalache.

Volumul va fi disponibil în aprilie, până atunci se poate plasa precomandă cu 25% reducere pe edituracorint.ro, libris.ro și, în curând, pe librarienet.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News