Corneliu Zelea Codreanu-incomod pentru puternicii zilei. Istoria secretă

Corneliu Zelea Codreanu-incomod pentru puternicii zilei. Istoria secretăSursa foto: Wikipedia

Corneliu Zelea Codreanu -incomod pentru puternicii zilei. Pe cine deranja liderul extremist ultra-ortodox și antisemit?

Corneliu Zelea Codreanu -incomod pentru puternicii zilei. Pe cine deranja liderul extremist ultra-ortodox și antisemit?

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut pe 13 septembrie 1899 la Huși, într-o familie cu origini românești, poloneze și bavareze. La jumătatea perioadei interbelice ajunge figura cea mai controversată dar și atractivă pentru mulți a vieții politice românești.

Corneliu Zelea Codreanu și logica revolverului

Anul 1924, în plan european, marchează deja încercarea lui Hitler de a prelua puterea în Germania, doi ani de la preluarea puterii de către Mussolini, scoaterea în afara legii a Partidului Comunist din România, ascensiunea Ligii Apărării Național-Creștine a extremistului AC Cuza, nepot al lui Alexandru Ioan Cuza și tovarăș de idei cu istoricul Nicolae Iorga, un naționalist moderat,

În 1924, Zelea Codreanu (fiul româno-polonului Ion Zielinski și al bavarezei Elena Brauner) îl împușcă în cap pe Manciu, Prefectul Poliției din Iași. Codreanu este judecat în 1925, la Turnu Severin și, spre surprinderea tuturor, este achitat. Se pare că acordarea cetățeniei tuturor evreilor din România în 1919, supărase multă lume și tendințele antisemite ieșeau la iveală. Zelea Codreanu avea o mistică religioasă orodoxă dusă la extrem și o carismă reprezentată de privirea unor ochi albaștri hipnotizatori, fapt sesizat de contemporani. AC Cuza practica un antisemitism declarativ, Iorga, la fel, Codreanu voia să treacă la „next level”.

În 1925, la o nuntă imensă la Focșani, nășit de AC Cuza, Codreanu se căsătorea cu Elena Ilinoiu.

Codreanu formase o mișcare bazată pe inițiere. Pentru legionari și Cărticica Șefului de Cuib erau cărți în care doctrina anti-semită și radical ortodoxă plănuia apariția unui om nou, creștin într-o lume fără evrei. Sunt trepte inițiatice, exact ca la hulita de către ei Masonerie: Mlaștina Deznădejdii, Pădurea cu Fiare, Muntele de Pietate.

Corneliu Zelea Codreanu, Legiunea și atentatul ca mijloc politic

La 24 iunie 1927, Corneliu Zelea Codreanu, alături de Ilie Gârneață, Ionel Moța, Vasile Iașinschi, Vasile Marin și alții, pune bazele Legiunii Arhanghelului Mihail.

Treptat, i se alătură și alții: filosoful Nae Ionescu, un fel de guru, economistul Mihail Manoilescu. În structuri, intră inginerul Gheorghe Clime, liderul Corpului Muncitoresc Legionar, istoricul Vasile Christescu, doctor în arheologie romană la Roma, Nicoleta Nicolescu, lidera de mai târziu a femeilor legionare, Mihail Stelescu, disidentul de mai târziu.

În 1933, când sunt scoși în afara legii, legionarii se răzbună. Pe 29 decembrie 1933, premierul IG Duca e asasinat. Nicadorii, commando-ul legionar se predă. Mistica începuse. În 1936, se fac deja Listele Morții la Târgu Mureș.

Disidentul Mihail Stelescu va fi măcelărit în spital de către un commando de 10 legionari, Decemvirii. Au fost ridicați de la locul crimei în timp ce citeau din Psalmi lângă cadavrul mutilat. Stelescu era acuzat că încercase să-l otrăvească pe Codreanu

Legionarii ajung în 1937, pe locul III la alegeri prin Partidul Totul Pentru Țară.

Corneliu Zelea Codreanu, incomodul de serviciu din 1938

Aparent, singurul prieten al lui Codreanu la 1938, este generalul Ion Antonescu, Acesta fusese unul din apărătorii săi de la procesul unde fusese achitat. Carol II nu-l agrea. Nici Hitler părea să nu-l agreeze din cauză că Hitler voia ca mișcările europene naționaliste să fie agenturi NSDAP nu mișcări independente. Ernst Rohm, șeful SA, cancelarul austriac Engelbert Dolfuss au fost asasinați pentru că aveau alte planuri.

Totuși, Carol II, pus în fruntea unui regim personal, ajutat de un patriarh al BOR antisemit și avid de putere, Miron Cristea, nu avea curaj să îl lichideze direct pe Codreanu. Se temea de revolte. De aceea, îl aruncă în luptă pe Nicolae Iorga. Orgoliosul istoric și fost premier se simte jignit de scrisoarea lui Codreanu „Ești un necinstit sufletește” și îl dă în judecată pentru insultă adusă autorității, Iorga fiind înalt demnitar regal.

Codreanu se alege cu 10 ani închisoare. Face apel la calm și la oprirea asasinatelor. Dar la 28 noiembrie, la Cluj, câțiva camarazi încearcă asasinarea rectorului Ștefănescu-Goangă.

Întors de la Berlin, Carol e supărat că Hitler îi cere ca Zelea Codreanu să fie în Guvern. Hitler știe că regele român nu va accepta și bănuiește ce soartă va avea Codreanu.

La 30 noiembrie 1938, în timpul unui transfer, Codreanu, Decemvirii și Nicadorii sunt sugrumați în pădurea Tâncăbești. Oficial, s-a raportat fuga de sub escortă.

Maestru de ceremonii fusese Armand Călinescu, ministru de interne.

Așa dispare din scenă Zelea Codreanu. Gheorghe Clime, Nicoleta Nicolescu dispar anul următor. Ruptura se produsese. Legiunea ajunge ciudat pe mâna lui Horia Sima, un tip mult mai dispus să facă din Legiune ce voia Hitler.