Corneliu Porumboiu, marele castigator al Oscarurilor romanesti
- Adam Popescu
- 27 martie 2007, 11:10
Corneliu Porumboiu a fost marele castigator al primei editii a Premiilor Gopo, cu patru trofee castigate la categorii importante pentru lungmetrajul sau de debut, "A fost sau n-a fost?".
Acest film, castigator a doua premii la Cannes 2006 si al multor altor premii in strainatate si in tara, si-a adaugat in palmares, aseara, trofeele Gopo pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu si cel mai bun actor in rol principal - Ion Sapdaru.
Corneliu Porumboiu a scris, a regizat si a produs "A fost sau n-a fost?", un film independent, realizat fara sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC).
"Ca orice scenarist, trebuie sa-mi multumesc mie, celor doua pachete de tigari pe care le fumez pe zi, celor trei cesti de cafea si trebuie sa-i multumesc, de asemenea, sotiei mele care trebuie sa asculte varianta dupa varianta de scenariu", a spus Porumboiu la primirea trofeului pentru scenariu.
Intors pe scena la finalul Galei, pentru a ridica premiul pentru cel mai bun lungmetraj, el si-a completat discursul cu multumiri pentru familie, propriul sau CNC.
La randul sau, Ion Sapdaru a declarat ca premiul obtinut de el le apartine in egala masura actorilor Teo Corban si Mircea Andreescu, ceilalti doi protagonisti din "A fost sau n-a fost?".
Tot patru trofee a castigat si lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii": cele mai bune costume, cea mai buna scenografie, cea mai buna muzica originala si cel mai bun montaj.
"Hartia va fi albastra" (regia Radu Muntean) si "Ryna" (regia Ruxandra Zenide) au primit cate doua premii: pentru cel mai bun actor in rol secundar si cel mai bun sunet, respectiv pentru cea mai buna actrita in rol principal si cea mai buna imagine.
Lungmetrajul de debut al lui Tudor Giurgiu, "Legaturi bolnavicioase", a iesit castigator la categoria cea mai buna actrita in rol secundar si a primit, totodata, premiul publicului acordat filmului romanesc cu cel mai mare succes de box office dintre cele lansate in 2006.
Lui Lucian Pintilie, aplaudat in picioare, i s-a oferit Premiul Gopo pentru Intreaga Opera.
Cea dintai Gala Gopo a avut loc la Palatul Bragadiru. Pe langa cei 50 de nominalizati, la eveniment au participat Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Nae Caranfil, Daniela Nane si Andrei Zinca, Mihai Calin, Lia Bugnar, Dragos Buhagiar, Irina Schrotter, Andreea Raicu, Sergiu Nicolaescu, Dan Chisu, Stere Gulea, Medeea Marinescu si multe alte personalitati din cinematografie si showbiz.
Aceste premii ale industriei de cinema au fost initiate de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), organizatorul TIFF-ului clujean, dupa modelul marilor gale europene de gen, precum BAFTA (Marea Britanie), Cesar (Franta) si Premiile Goya (Spania). La jumatate de secol de la castigarea trofeului Palme d'Or pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie de catre Ion Popescu Gopo, APFR a decis sa aduca un omagiu cineastului lansand acest eveniment intr-un moment in care mai multe filme romanesti s-au remarcat prin premii si selectii la festivaluri internationale.
Circa 350 de regizori, scenaristi, actori, directori de imagine, monteuri, producatori au votat castigatorii premiilor Gopo, pe baza nominalizarilor stabilite de un juriu format din Cristina Corciovescu (critic de film), Vivi Dragan Vasile (director de imagine), Nicolae Margineanu (regizor), Andrei Cretulescu (critic de film) si Marius Stanescu (actor). Toate voturile au fost centralizate de o firma specializata – Direct Marketing Group.
Amfitrionul galei, transmise in direct de TVR 1, a fost Catalin Stefanescu.
Lista completa a castigatorilor:
Cel mai bun film european: „Volver” – regia Pedro Almodovar, distribuit de Independenta Film
Premiul publicului: regizorul Tudor Giurgiu pentru „Legaturi bolnavicioase”
Premiul special pentru sustinerea filmului romanesc: Cotidianul pentru distribuirea DVD-ului „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” impreuna cu un numar al ziarului
Cel mai bun scurtmetraj: „Lampa cu caciula” – regia Radu Jude
Premiul „Tanara speranta”: actrita Madalina Ghitescu pentru rolul din „Marilena de la P7”
Cel mai bun documentar: „Hobita, coloana si tractorul” de Cornel Mihalache
Cele mai bune costume: Monica Raduta pentru „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”
Cea mai buna scenografie: Daniel Raduta pentru „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”
Cea mai buna muzica originala: Alexander Balanescu pentru „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”
Cel mai bun sunet: Dragos Stanomir pentru „Hartia va fi albastra”
Cel mai bun montaj: Cristina Ionescu pentru „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”
Cea mai buna imagine: Marius Panduru pentru „Ryna”
Cel mai bun actor in rol secundar: Andi Vasluianu pentru rolul Aurel din filmul „Hartia va fi albastra”
Cea mai buna actrita in rol secundar: Catalina Murgea pentru rolul d-na Benes din „Legaturi bolnavicioase”
Cel mai bun actor in rol principal: Ion Sapdaru pentru rolul Tiberiu Manescu din „A fost sau n-a fost?”
Cea mai buna actrita in rol principal: Dorotheea Petre pentru rolul Ryna din „Ryna”
Cel mai bun scenariu: Corneliu Porumboiu pentru „A fost sau n-a fost?”
Cea mai buna regie: Corneliu Porumboiu pentru „A fost sau n-a fost?”
Cel mai bun film de lungmetraj: „A fost sau n-a fost?” – regia Corneliu Porumboiu, producator Corneliu Porumboiu (42km FILM)