Cornel Patrichi, dezvăluiri din viaţă şi despre colegii de la "Dansez pentru tine"

Cornel Patrichi, dezvăluiri din viaţă şi despre colegii de la "Dansez pentru tine"

A fost balerin, coregraf şi regizor. Un bărbat frumos. Femeile cădeau ca popicele la picioarele sale. La bătrâneţe a ajuns un guru al dansului. S-a simţit din nou valorizat la "Dansez pentru tine". Până când l-au dat afară!

Băieţii visează să se facă aviatori, marinari, poliţişti sau pompieri. El s-a făcut balerin. A dansat aşa de bine că a ajuns coregraf. Pe timpul comuniştilor a dus-o "ca-n Pampas". Avea bani, călătorea în străinătate, mânca în localuri de lux, smulgea aplauze la scenă deschisă, apărea la TV, lumea îşi dădea coate când ieşea pe stradă şi femeile stăteau la coadă pentru el. S-a însurat cu o balerină excepţional de frumoasă. Avea prieteni din protipendada timpului şi Nicu Ceauşescu îi era amic. Din senin, în '87, a fugit din ţară. După 12 ani, nostalgic, s-a întors acasă. În ultimii ani, a revenit pe "sticlă". De data asta, nu mai dansa, juriza. Dădea note altora. Brusc, postul unde performa l-a anunţat, sec: Gata, s-a rupt filmul!

  • DANSEZ PENTRU TINE. Notele lui CORNEL PATRICHI pentru concurenţi, din afara juriului

Presa a tăbărât pe el. Omul şi-a spus off-ul. Unii zic că "dinozaurului" i-a trecut vremea. Alţii că s-a făcut o nedreptate. La 68 de ani, a dat poantele de balerin şi paleta cu note pe papucii de casă flauşaţi. Cornel Patrichi dansează în familie. "Meritam puţină eleganţă" Coregraful veteran a primit de la PRO TV, pentru jurizarea de la "Dansez pentru tine", câte 4.000 de euro pe lună: "Da. Am luat o mie de euro pe emisiune!". Spune că nu erau profesionişti. Când şi-a dat seama? "De la început. Da' am rămas, că mă plăteau!", e sincer omul. S-a spus că la mijloc ar fi fost divergenţele de opinii cu Mihai Petre.

  • DANSEZ PENTRU TINE. Ştefan Bănică jr. ar putea să PĂRĂSEASCĂ show-ul de la PRO TV

Neagă, dar zice lucurilor pe nume: "Nu ne simpatizam. Băiatul ăla nu e un tip foarte deştept. N-a înţeles că acolo nu era un concurs de dans sportiv. Ori, în asta s-a transformat!". Nu contestă dreptul unui post de a-şi alege colaboratorii. E indignat, însă, de cum i s-a comunicat "şutul în fund": "Pe banii tăi faci ce vrei. Dar contează cum! Când e vorba de Cornel Patrichi n-o faci ca nişte mitocani... Un dobitoc de la Pro TV mi-a zis că vor să împrospăteze... Meritam puţină eleganţă!". I se aburesc ochelarii! "Un dobitoc de la ProTV mi-a zis că vor să împrospăteze emisiunea. Cu Sârbu n-am putut vorbi nici eu, nici Ştefan Bănică!" CORNEL PATRICHI, coregraful "Epocii de Aur"

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Soţia lui Cornel Patrichi dezvăluie dedesubturile murdare de la Dansez pentru tine 

Profesionistul şi bişniţa cu carpete Casa le-a confiscat-o comuniştii, după ce au fugit în Italia, în schimbul copilului. "Apoi, mi-a confiscat-o, iar, regimul Iliescu!", se supără Cornelia Patrichi. Au câştigat la CEDO 180.000 de euro: "Făcea 250.000! Ne-a furat şi Securitatea. După ce am plecat au luat bicicleta copilului, ciocolata şi videocasetele. I-au luat băiatului televizorul din faţă!". De ce au ales Italia? "Că e o ţară care seamănă cu România. Am stat în Toscana, o zonă superbă. Aveam 35.000 de dolari şi ne-am luat o casă. Am făcut o şcoală de balet... A condus-o nevastă- mea. Eu îmi făcusem o gaşcă de prieteni cu care mă distram", e sincer Cornel Patrichi. "A încercat, da' îi venea greu. Îmi zicea: «Ia-le pe strâmbele şi pe grasele astea că eu nu mai pot!». A fost greu să treci de la meseriaşi, la copii...", îi ia apărarea soţia. Domnu' Cornel atacă alt subiect drag: TVR-ul. "Haios era că toţi balerinii aveau agrafe în cap, că n-aveai voie cu păru' mare!". Spune că azi au dispărut profesioniştii din televiziuni. "Era un Lazarov, un Bocăneţ, Todea, Brădeanu...", îi pomeneşte coregraful pe foştii săi colegi. Decretează: "Azi nu mai sunt deloc, au dispărut!". Ca mai toţi cei care aveau privilegiul să lucreze în străinătate, soţii Patrichi au făcut mica lor "bişniţă". "Am adus, odată, carpete din Siria. Le-am dat unuia să le vândă în Moldova, mi-am luat banii şi gata!", recunoaşte fostul coregraf de cabaret care trăieşte azi dintr-o pensie de 2.000 de lei. El avea alură de june-prim. Ea de primadonă. Împreună au făcut un cuplu aproape perfect. Şi astăzi le stă bine împreună. FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU "Câştigam 35.000 de lei pe spectacol! Mai luam de la cabarete alţi 200 de lei pe seară... Un balerin simplu ridica 4.500 de lei!" Destinul i-a zâmbit fix în ziua în care murea Stalin. O profesoară l-a întrebat dacă nu-l tentează baletul. Că o să ia, lunar, o bursă de 400 de lei. A muşcat momeala pe loc. "Cu banii ăia îţi luai un costum de haine şi un palton! Tata era şef la Gostat, aveam de toate, da' banii erau frumoşi!", se ruşinează Cornel Patrichi. Se vaietă că i-a fost extrem de greu: "Viaţa unui copil, într-o şcoală de balet, e cumplită! E anostă... Abia într-a VIII-a a început să-mi placă! Se îmbina arta cu tehnica... Dansul clasic nu e o plăcere pentru un copil! Stai în nişte figuri anormale... Nici dracu' nu stă, în realitate, în «poziţia a cincea», cu picioarele încrucişate!". Fostul dansator se ridică de pe canapea, îşi flexează genunchi şi îşi aşează tălpile ca un răţoi. "Caraghios, nu!?". Chiar este. A dansat pe scena teatrelor "Tănase" şi "Fantasio", din Constanţa.

  • CORNELIA PATRICHI o trimite LA COAFOR pe producătoarea show-ului "Dansez pentru tine": "Aş aprecia dacă PRO TV şi-ar cere scuze"

"Am fost coregraful lui Lazarov, după ce s-a certat cu Oleg Danovschi. La Constanţa m-a adus Aurel Manolache care avea o teorie, să-i strângă la el pe cei mai buni. Aveam 30 de ani când m-a făcut maistru de balet categoria I. Oleg Danovschi era aproape de pensie şi era doar a II-a!". Zice că, astăzi, balerin adevărat devii mult prea târziu: "Cea mai bună perioadă pentru un balerin e de la 17 la 30 de ani. Acu' îi pun să facă şi facultate şi ies de acolo balerini bătrâni!". Numele lui Cornel Patrichi a apărut pe afişele celor mai de succes spectacole de cabaret ale anilor '70-'80. "Ca să faci teatru îţi tebuiau o mie de vize de la partid, de la minister, de la dracu' şi lacu'! Că de ce i se văd lu' aia picioarele, curu' etc... Şi, nu ştiu cui i-a venit şmecheria cu spectacolu' de bar! Era şi acolo cu avize, dar mult mai uşor de trecut".

  • Culisele scandalului "Dansez pentru tine". Vezi cât a pierdut Cornel Patrichi pentru a participa la show-ul de la Pro TV din care a fost exclus

În Bucureşti, lumea bună se strângea la Atlantic, Melody şi Continental. Pe litoral era Internaţional - din Olimp, barul Jupiter - din Jupiter şi Melody Bar-ul din Mamaia. Cu Dan Spătaru, Corina Chiriac, Jean Constantin, Gelu Manolache şi Orchestra Wilmany...", povesteşte, nostalgic, celebrul coregraf. Câştiga bani buni: "Luam, în anii '70, 200 de lei pe seară timp de patru luni. Apoi, dublu! De la Uniunea Scriitorilor luam 30-35.000 de lei pe spectacol! Mai era şi televiziunea... Un balerin simplu câştiga la televiziune 4.500 de lei pe un singur spectacol!". O leafă medie era de 1.500 - 1.700 de lei. Cornelia, soţia sa, una din cele mai frumoase balerine ale acelor ani, îl completează, mândră: "Da', dar făceam repetiţii şi câte trei săptămâni!".

  • N-O SĂ GHICIŢI MOTIVUL: PRO TV explică de ce a renunţat la Cornel Patrichi de la "Dansez pentru tine"

"Mihai Petre e arbitru de dans sportiv. Nu înţelege că nu poţi reproşa unora de pe stradă greşeli ca unor profesionişti." CORNEL PATRICHI, jurat "pensionat" forţat A dansat pentru soţia sa Era foarte frumos. Femeile roiau în jurul său. Cât de fante era? "Nu mai ţin minte, ce-s eu, Sergiu Nicolaescu?", se alintă bărbatul. "Haide, mami, spune-le!", se amuză nevastă- sa. "Eh... am fost şi eu tânăr...", îşi şterge ochelarii Cornel Patrichi. Amândoi sunt la al doilea mariaj. "Pe mine m-a păcălit la «Pădurea pierdută» a lui Blaier. Era aşa frumos în film! Da' nu-mi pare rău... L-am văzut la premieră, în floare vârstei... Am mers la un bar şi m-a luat la dans. Vreo două ore! S-au dus toţi la mese să se uite la noi… M-a invitat la «Pe aripile vântului». Atunci, mi-a făcut primele avansuri", dă din casă doamna Cornelia. Roşeşte: "Eram amândoi căsătoriţi... Dacă era presa de azi, praf ne făcea!". Gelozia a fost între ei? Dom' Cornel dă din umeri. Tot consoarta confirmă: "A mai fost... Da', cu deşteptăciune, căsnicia a mers!". S-a învârtit în cercurile beizadelelor comuniste.

  • Cornel Patrichi, dat afară de la Dansez pentru tine? "Eram singurul profesionist"

"Cu Mădălin Voicu am fost prieten. Cu Serghei Mizil mă salutam. Stăteam în Primăverii şi eram cu ei, toată ziua, în cârciumă la Pescăruş. Se plânge că a fost persecutat: "Cum am avut eu ghinionul ăsta?". Că nu-şi făcea meseria ca lumea, că nu-i prea dădeau voie să facă spectacole în străinătate: "Am avut contract şi la Casino Estoril, în Portugalia... Stăteam de dimineaţă până seara la partid, să ne dea drumu'... Ne-am chinuit!". Cine îl crede? În 1975 şi-a cumpărat o casă, pe Ghica Tei, cu 550.000 de lei: "Am mai băgat în ea vreo 500.000!". Un salariu decent era cam 1.500 de lei. De unde atâţia bani? Zâmbeşte, superior: "Mă duceam în străinătate. Făceam un spectacol într-o săptămână, când repetam şi luam bani şase luni!". Sună telefonul. Răspunde soţia şi îi spune: "Cică ăia de la X Factor te-ar vrea...". Patrichi se scarpină în cap: "Ce-i aia?". Oftează, cu ochii în papucii flauşaţi.