Cornel Dinu, deposedat de certificatul de revoluționar. Fostul selecționer riscă să rămână fără indemnizație și alte privilegii ale titulaturii

Cornel Dinu, deposedat de certificatul de revoluționar. Fostul selecționer riscă să rămână fără indemnizație și alte privilegii ale titulaturii Sursa: Dreamstime.com

Cornel Dinu nu mai beneficiază de certificat de revoluționar cu rol determinant în evenimentele din 1989, conform deciziei SSR, în baza unui decret emis în data de 31 mai 2022. Astfel, acesta riscă să rămână fără indemnizația lunară în valoare de 2000 de lei, fără transport gratuit și fără scutire de la plata dărilor către stat.

Cornel Dinu a fost antrenorul FC Olt Scorniceşti în decembrie 1989, numit general în cadrul structurii Miliției din perioada comunistă.

Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar

Pe 31 mai 2022, Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSR), emite un decret care anulează certificatul de revoluționar deținut de Cornel Dinu.

Pentru ca acesta să nu mai beneficieze de indemnizația de 2000 de lei lunar, de transport gratuit sau de scutirea plății unor contribuții la bugetul de stat, este nevoie ca actul să fie confirmat de Curtea de Apel Bucureşti, care trebuie să stabilească o sentință definitivă în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Titlul de revoluționar deținut de Cornel Dinu a fost contestat inițial de revoluţionarul Marian Moroşanu, după care SSR a dispus analizarea documentelor ce stau la baza emiterii certificatului de revoluționar deținut de Cornel Dinu.

SSR spune că afirmațiile lui Cornel Dinu nu se bazează pe probe

Conform declarației lui Cornel Dinu, în seara zilei de 21 decembrie 1989, acesta se afla chiar pe străzile capitalei, alături de alți revoluționari.

„În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989 l-a convins pe domnul Ilie Năstase să plece în străinătate pentru a putea fi cunoscute acţiunile din Timişoara şi Bucureşti, iar ulterior de la aeroport a plecat la Televiziune, unde la orele 14.30 a vorbit mulţimii care se afla în curtea TVR. După aceea, a făcut parte din comandamentul de la etajele 6 şi 11 ale TVR care aveau ca obiect iniţierea şi concretizarea acţiunilor revoluţionare", arată motivarea acordării titlului de revoluționar lui Cornel Dinu.

Acum, Comisia spune că ceea ce declarase Dinu nu poate fi probat prin înscrisuri, existând un singur martor în dosar, care mărturisește că s-a întâlnit cu Dinu la TVR abia în data de 24 decembrie, atunci când făcea parte din grupul al căror lider era deja Ion Iliescu.

Cornel Dinu, apropiat al lui Ion Iliescu

Conform legii, Cornel Dinu ar trebui să probeze activitatea sa din perioada 14-22 decembrie 1989, ca o condiție esențială în urma căreia se poate acorda titulatura de luptător în Revoluţie cu Rol Determinant.

După anul 1990, Cornel Dinu era numit secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului de către Ion Iliescu, mai apoi devenind antrenor al echipei naționale de fotbal, conform Adevărul.

„Cornel Dinu, fostul fotbalist actualmente general de miliţie pensionar, a rămas fără certificat de revoluţionar cu Rol Determinant, pentru care încasa indemnizaţia reparatorie fără să o merite. Marea lui realizare în revoluţie a fost cazarea la propriul domiciliu, în 22 decembrie '89, a celor 2 eroine - coana Nina Iliescu (zisă dulceaţă din 3 trandafiri) şi coana Mioara Roman (zis arăboaica)", a scris revoluționarul Marian Moroşanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.