Astăzi, la ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul UE va participa președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, împreună cu Colegiul Comisarilor. De asemenea, vor fi prezenți și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președintele Consiliului European, Donald Tusk.

 

Greii Europei ajung în plin scandal

În ultimul an, Corina Crețu a reproșat constant Guvernului Dăncilă că nu se preocupă de absorbția banilor europeni, care sunt gratuiți, și că se concentrează pe parteneriatul-public privat. Crețu speră că Guvernul Dăncilă va face față cu brio provocărilor președinției Consiliului UE, în ciuda conflictelor. „Cu toate disputele interne, a dezamăgirilor noastre de minimalizare a contribuțiilor Comisiei Europene, avem speranțe că toate dosarele vor fi finalizate în timpul Președinției Române”, spune comisarul. Social-democrata susține că guvernanții au pus toate realizările pe seama lor, minimalizând contribuțiile instituțiilor europene. „Așa au început toate guvernele populiste, anti-europene: profitând din plin de ajutorul fondurilor europene, tot ce e bun vine de la Guvern, tot ce e rău, vine de la Bruxelles”, a spus Crețu. Comisarul european a adăugat că s-a întâlnit personal cu premierul Viorica Dăncilă de cinci ori pentru a-i explica problemele cu care se confruntă România.

 

Aprobarea de la centru

Zilele trecute, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a făcut inventarul banilor europeni folosiți de România și s-a declarat mulțumită, spunând că țara noastră a ajuns la un grad de absorbţie de 26 la sută, foarte aproape de media europeană, care este de 27 la sută. Corina Crețu a ripostat la mesajul ministrului și s-a arătat dezamăgită că nu îi sunt recunoscute meritele. „Doamna Plumb a mulțumit, azi (n.r. marți), tuturor Comisarilor şi Comisarelor care au ajutat evitarea dezangajărilor automate pe POR – programul operațional regional, de care sunt singura responsabilă și pentru care eu și Direcţia Generală Politica Regională am făcut enorm pentru a ajuta. Probabil nu ați primit aprobare de la partid să vorbiți despre eforturile noastre comune, despre întâlnirile noastre și ale specialiștior noștri care au venit cu soluții”, a transmis comisarul european. Corina Crețu a prezentat și un raport al CE, care arată că România se află pe ultimul loc în UE în privința implementării programului destinat combaterii șomajului în randul tinerilor între 18 și 25 de ani, cu 0 euro cheltuiți. Banii puteau fi atrași până în 30 iunie 2018.

 

Alegerile pentru PE

Alegerile europarlamente care vor avea loc pe 26 mai ar fi sursa scandalului comisarului cu liderii PSD, susțin surse politice pentru Evenimentul zilei. În ciuda conflictului interminabil, deși s-a vehiculat că nu va mai fi pe lista PSD, Liviu Dragnea ar fi dispus să-i ofere Corinei Crețu un loc eligibil. Acest lucru i-a fost transmis comisarului chiar de Viorica Dăncilă, în preajma Crăciunului. Însă, Corina Crețu ar fi aflat că, de fapt, liderul PSD încearcă să o tragă pe sfoară. Crețu este intens curtată și de PRO România, partidul lui Victor Ponta. Ponta ar fi de acord să-i ofere Corinei Crețu un loc eligibil pe lista pentru europarlamentare dacă s-ar înscrie în formațiunea pe care o conduce. Comisarul european a promis că în scurt timp le va da un răspuns.

 

Te-ar putea interesa și: