Coreea de Sud își trimite spioni în SUA? Membră a serviciilor secrete, acuzată de trădare

Coreea de Sud își trimite spioni în SUA? Membră a serviciilor secrete, acuzată de trădareSu-Mi-Terry, agent străin acuzat de trădare. Sursă foto: Korea and The World Organization

O proeminentă expertă și fost analist CIA a fost pusă sub acuzare de către un mare juriu din New York. Aceasta a fost acuzată că a lucrat în secret pentru guvernul sud-coreean în schimbul unor bunuri. Acestea ar include bunuri de firmă, mese cu stele Michelin și 37.000 de dolari pentru un fond pe care îl controla.

Sue Mi Terry, care a fost cândva membră a Consiliului Național de Securitate al SUA, a acționat pentru prima dată ca agent străin în iunie 2013. Atunci a început să se întâlnească cu un „manipulator” fără nume în „mai multe ocazii”, potrivit actului de acuzare, care a fost desecretizat marți.

Acuzații la adresa lui Sue Mi Terry

„La indicațiile funcționarilor guvernamentali din Coreea de Sud, Terry a susținut pozițiile politice ale Coreei de Sud. A făcut-o inclusiv în articole publicate și în timpul aparițiilor în mass-media, a divulgat informații nepublice ale guvernului SUA ofițerilor de informații din Coreea de Sud. De asemenea, a facilitat accesul funcționarilor guvernamentali din Coreea de Sud la funcționari guvernamentali din SUA” se afirmă în rechizitoriu.

În schimb, oficialii sud-coreeni i-ar fi oferit fostei analiste aproximativ 37.000 de dolari. Au susținut că pot ascunde originea fondurilor prin depunerea lor într-un cont „cadou” desemnat la think tank-ul în care lucra, potrivit actului de acuzare.

Terry ar fi primit, de asemenea, bunuri somptuoase - inclusiv o geantă Louis Vuitton în valoare de 3 450 de dolari. De asemenea, i s-ar fi oferit o haină Dolce & Gabbana în valoare de 2.845 de dolari și cine la restaurante cu stele Michelin. Aceasta ar fi fost plătită să scrie articole de opinie care susțineau pozițiile politice sud-coreene în mass-media americană și coreeană, se afirmă în dosar.

Sue Mi Terry, în concediu administrativ

Iva Zorić, un purtător de cuvânt al think tank-ului Consiliului Afacerilor Externe care a angajat-o pe Terry, a declarat că aceasta a fost plasată în concediu administrativ imediat după ce a aflat de acuzație. „Luăm aceste acuzații foarte în serios”, a declarat Zorić pentru CNN.

Actul de acuzare susține că Terry a acționat ca o „sursă valoroasă” de informații pentru guvernul sud-coreean.

Într-unul dintre cazuri, Terry a participat la o ședință neoficială de informare privind politica nord-coreeană cu secretarul de stat american Antony Blinken în iunie 2022. Imediat ce întâlnirea s-a încheiat, ea i-a transmis responsabilului său „note scrise de mână detaliate”. Aceste note descriau conținutul ședinței de informare cu ușile închise, se afirmă în rechizitoriu.

Înregistrarea agenților străini

„Autoritățile de informații din Coreea de Sud și din Statele Unite sunt în strânsă legătură cu acuzația referitoare la Legea privind înregistrarea agenților străini”. Acesta este declarația unui purtător de cuvânt al Serviciului național de informații din Coreea de Sud.

Spioni

Sursa foto: Dreamstime.com

Legislația americană obligă cetățenii americani să se înregistreze ca agenți străini în cazul în care se angajează în anumite comportamente pentru sau în numele unui guvern străin. Actul de acuzare susține că Terry a acționat ca agent străin, dar nu s-a înregistrat conform cerințelor, ceea ce constituie o infracțiune.

Într-o declarație, Lee Wolosky, avocatul lui Terry, a afirmat că acuzațiile împotriva clientei sale sunt „nefondate”. Acesta a adăugat că Terry a fost un „critic dur” al guvernului sud-coreean în perioada în care ar fi acționat în numele acestuia.

„Odată ce faptele vor fi clarificate, va fi evident că guvernul (american) a făcut o greșeală semnificativă”, a declarat Wolosky.

Terry, născută în Seul și cetățean american, a început să lucreze pentru guvernul SUA în 2001. Ea a servit ca analist de profil pe probleme din Asia de Est pentru CIA. Ulterior a demisionat preventiv în 2008 din cauza unui conflict de interese. Acesta a adus în prim plan relația sa cu Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud. Astfel a fost înregistrat într-un interviu FBI în iunie 2023. Ulterior, ea a fost director pentru Japonia, Coreea și afacerile oceanice în cadrul Consiliului Național de Securitate. A ocupat funcția atât în timpul administrației George W. Bush, cât și în timpul administrației Barack Obama.

Legături atât cu SUA cât și cu Coreea de Sud

În iunie 2013, la cinci ani după ce a părăsit CIA, Terry a început să lucreze în calitate de diplomat străin în cadrul ONU. Aceasta raporta unora dintre cei mai înalți oficiali din Coreea de Sud. Astfel, a aprofundat și mai mult legăturile cu aceștia.

Terry a fost prezentată în mai multe publicații, inclusiv la CNN. Ea a scris rapoarte atât pentru agențiile de presă americane, cât și pentru cele sud-coreene. Terry a declarat anterior Congresului, sub jurământ, că nu a acționat în calitate de agent străin. În acest timp, ea depunea mărturie în cadrul unei audieri a Camerei Reprezentanților. Se aduce în discuție problema de intensificare a activității nucleare a Coreei de Nord.

Coreea de Sud este un aliat-cheie al SUA în regiunea Asia-Pacific. Inculparea lui Terry nu este primul caz de presupusă complicitate care pune la încercare prietenia dintre cele două țări. Documente interne ale Pentagonului descriu detaliat conversații private între doi înalți oficiali sud-coreeni din domeniul securității naționale. SUA ar fi ascultat aceste convorbiri, conform Yahoo News .

Ne puteți urmări și pe Google News