Coreea de Nord a intrat la apă. Kim Jong Un dă indicații prețioase în câmpul de orez

Coreea de Nord a intrat la apă. Kim Jong Un dă indicații prețioase în câmpul de orez Liderul Coreei de Nord inspectează câmpiile de orez. Sursa foto: AFP

Coreea de Nord a intrat la apă. Kim Jong Un dă indicații prețioase în câmpul de orez, presărându-și discursul cu apelative dure ca „puturoși iresponsabili”.

Coreea de Nord a intrat la apă. Cu apa până la brâu într-un câmp de orez, Kim Jong Un a cerut pedepse severe pentru cei pe care îi consideră „puturoșii iresponsabili”, relatează AFP.

Coreea de Nord a intrat la apă. Kim Jong Un dă indicații prețioase în câmpurile inundate

Imaginile făcute publice îl arată pe Kim într-un câmp de orez inundat din regiunea Nampho, cu apa aproape până la brâu. Președintele ia notițe și dă instrucțiuni unor subordonați, cu o figură încruntată.

Kim Jong Un ordonă extinderea „exponențială” a arsenalului nuclear. Avertisment pentru cei „dornici să izoleze și să înăbușe Coreea de Nord”

Sursa: EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Daunele nu au fost „o calamitate datorată dezastrelor naturale, ci un dezastru uman datorat iresponsabilității (...) puturoșilor", a declarat el, potrivit agenției oficiale de presă nord-coreeană (KCNA).

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit KCNA, Kim a „acuzat cu severitate" oficialii guvernamentali. L-a atacat mai ales pe premierul Kim Tok Hun. Acesta „s-a deplasat o dată sau de două ori pe șantier cu o atitudine de spectator", observă agenția.

Furtuna tropicală Khanun a devastat Coreea de Nord

Furtuna tropicală Khanun a traversat Coreea de Nord la începutul lunii august, o țară vulnerabilă la inundații din cauza lipsei de infrastructură și a defrișărilor. Un dig avariat și un sistem de drenaj inadecvat au dus la inundarea a peste 560 de hectare de teren, inclusiv a unor câmpuri de orez vitale, potrivit presei de stat.

Kim a dat ordin să îi „pedepsească sever" pe cei responsabili, potrivit KCNA.

În vizita de săptămâna trecută la terenurile agricole inundate din comitatul estic Anbyon, Kim a criticat sever autoritățile locale. Totuși, a lăudat acum câteva zile armata pentru că a ajutat la salvarea culturilor din provincia Kangwon. Premierul „a lăsat munca de reconstrucție aproape în întregime în seama armatei", a mai declarat atunci Kim, potrivit KCNA.

Este așteptată o remaniere a guvernului

O „remaniere semnificativă a guvernului nord-coreean pare inevitabilă", spune Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong. Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a acuzat Phenianul că a cheltuit masiv pentru programul său de arme nucleare. În acest timp populația țării duce lipsă de bunuri de primă necesitate.

Țara a fost lovită periodic de foamete în anii 1990, cu estimări variind de la sute de mii la milioane de victime. Potrivit agenției de informații de la Seul, economia Coreei de Nord se află într-un „cerc vicios", cu o creștere negativă între 2020 și 2022. PIB-ul a înregistrat în 2022 o scădere de 12% față de 2016.

Informațiile furnizate de KCNA arată că iminenta criză alimentară s-au agravat în țară, a declarat An Chan-il, un transfug devenit cercetător. Acesta conduce Institutul Mondial pentru Studii privind Coreea de Nord.

„Trebuie să se găsească un țap ispășitor pentru furia poporului înfometat", a declarat el pentru AFP. Transfugul apreciază că premierul va fi în curând demis sau poate chiar pedepsit.