Coreea de Sud propune Nordului un mare plan de ajutor în schimbul denuclearizării

Sursa foto Arhiva EVZ

Coreea de Sud propune vecinului său un acord pentru hrană, energie și un ajutor pentru modernizarea infrastructurii. Acest fel de ofertă este disprețuit de mult timp de Coreea de Nord.

Șansele unui acord sunt slabe… Dar președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a anunțat luni că va propune Phenianului un mare plan de ajutor în schimbul denuclearizării.

Estimând că denuclearizarea este „esențială” pentru o pace durabilă în peninsulă, Yoon Suk-yeol și-a detaliat oferta care ar cuprinde hrană, energie, dar și un ajutor pentru modernizarea infrastructurilor ca porturi, aeroporturi și spitale. 

Acest plan „ar îmbunătăți considerabil în etape economia Coreii de Nord și nivelul de trai al populației sale, dacă Nordul încetează să-și dezvolte programul nuclear și se angajează într-un proces autentic și substanțial de denuclearizare”, a declarat Yoon Suk-yeol într-un discurs care marca aniversarea încheierii dominației japoneze, în 1945. 

Un acord care are puține șanse de reușită

Săptămâna trecută, Phenianul amenințase că-i va „eradica” pe oficialii sud-coreeni, acuzând Seulul că este la originea epidemiei de Covid-19 în Coreea de Nord. 

Încă din iulie, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-a declarat „gata să mobilizeze” capacitățile sale nucleare în caz de război cu Statele Unite sau cu Coreea de Sud. 

În opinia specialiștilor regiunii, șasele ca Phenianul să accepte această ofertă, deja menționată în discursul de învestitură al lui Yoon Suk-yeol, sunt foarte slabe, deoarece Nordul, care își investește o mare parte din PIB în programul de înarmare, spune limpede de multă vreme că nu va încheia un asemenea acord. 

Washingtonul și Seulul: Coreea de Nord se pregătește să facă un nou test nuclear

Coreea de Nord a efectuat o serie record de teste de armament în acest an, în special cu tirul unei rachete balistice intercontinentale cu rază completă de acțiune, o premieră din 2017. Washingtonul și Seulul au avertizat de mai multe ori în ultimele luni că Nordul se pregătește să facă un nou test nuclear, care ar fi al șaptelea în istoria sa, notează letemps.ch.

(Traducerea Rador)