COREEA DE NORD obține averi din MUNCA FORȚATĂ a locuitorilor săi trimiși în străinătate

COREEA DE NORD obține averi din MUNCA FORȚATĂ a locuitorilor săi trimiși în străinătate

Peste 50.000 de nord-coreeni au fost constrânşi de autorităţile ţării lor să meargă să muncească în străinătate, în principal în Rusia şi China, potrivit unui raport realizat de către un expert în drepturile omului și trimis Adunării Generale a ONU.

Marzuki Darusman, trimis special al ONU pentru monitorizarea situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord, a afirmat că Phenianul a recurs tot mai mult la această practică, foarte lucrativă, care i-ar aduce statului comunist între 1,2 miliarde şi 2,3 miliarde de dolari pe an.

Nord-coreenii "sunt trimişi în numeroase regiuni ale lumii pentru a lucra în condiţii similare cu cele de muncă forţată", a declarat Marzuki Darusman în cadrul unei conferinţe de presă.

El a avertizat companiile care îi angajează, ce devin astfel "complice unui sistem inacceptabil de muncă forţată".

Aceşti nord-coreeni sunt angajaţi în special în construcţii, mine, tăierea lemnului, informatică şi sectorul textil, ei neştiind nimic despre contractele lor, care sunt negociate de Phenian. Lucrătorii nu ar beneficia de suficientă hrană, măsuri de siguranţă sau posibilitatea de a se deplasa liber.

Lucrând până la 20 de ore pe zi, muncitorii câştigă în medie 120 până la 150 de dolari pe lună, dar ţările în care aceştia vin să muncească plătesc mult mai mult guvernului nord-coreean pentru furnizarea mâinii de lucru, menţionează raportul.

Majoritatea acestor oameni sunt angajaţi în Rusia şi China, dar raportul prezintă şi alte 15 ţări de destinaţie, printre care Algeria, Angola, Kuweit şi Polonia.

O firmă de construcţii din Qatar a renunţat în acest an la 90 de nord-coreeni forţaţi să muncească peste 12 ore pe zi şi care erau hrăniţi foarte prost. Unul dintre ei şi-a pierdut viaţa, menţionează raportul lui Darusman, care urmează să fie dezbătut în această săptămână de Adunarea generală a ONU.

Niciun progres nu a fost înregistrat în materie de drepturile omului în Coreea de Nord, unde regimul comunist continuă să gestioneze o vastă reţea de tabere de detenţie în care au loc execuţii sumare, torturi şi detenţii arbitrare, "într-o încălcare aproape totală a drepturilor omului", potrivit trimisului ONU.

Totuşi, el a notat că există "schimbări tot mai pronunţate" în această ţară închisă, precum utilizarea la scară tot mai mare a smartphone-urilor, crearea de mici firme sau importul din Coreea de Sud de muzică pop şi videoclipuri.

Marzuki Darusman şi-a reiterat apelul ca Consiliul de Securitate să trimită în judecată Phenianul la Tribunalul Penal Internaţional pentru crime de război şi împotriva umanităţii. O cerere la care China, aliat al regimului nord-coreean, probabil se va opune, aşa cum a făcut şi anul trecut, când o solicitare în acest sens a fost făcută Adunarea generală a ONU, comentează AFP.