COREEA DE NORD nu se lasă! A testat o nouă RACHETĂ balistică cu rază lungă de acțiune, „o PROVOCARE nesăbuită”

COREEA DE NORD nu se lasă! A testat o nouă RACHETĂ balistică cu rază lungă de acțiune, „o PROVOCARE nesăbuită”

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică, la câteva zile după ce noul președinte sud-coreean și-a preluat funcția.

Oficialii japonezi au declarat că racheta, lansată din nord-vestul țării, provincia   Kusong, a ajuns la o altitudine de 2.000 de km.

Noul lider la Seul, Moon Jae-in, care vrea relații mai bune cu Nordul, a declarat că aceasta a fost „o provocare necugetată”.

Președintele american Donald Trump a cerut „sancțiuni mai importante” împotriva Coreei de Nord, dar China vrea abținere, scrie BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Phenianul a testat mai multe rachete anul acesta - deși aceste teste sunt interzise de ONU - ceea ce a provocat nemulțumire și a reprezentat un semnal de alarmă la nivel global, crecând tensiunile cu SUA.

Două teste cu rachete au eșuat, luna trecută, rachetele explodând la câteva minute de la decolare. Natura acestei lansări nu a fost determinată încă, dar analiștii au spus că testul poate sugera că e vorba despre o rază mai lungă de acșiune decât până acum.

Ministrul japonez de Externe a afirmat că racheta ar fi zburat circa 30 de minute, înainte de a cădea în Marea Japoniei și că ar putea fi vorba despre un nou tip de rachetă. Tomomi Inada a adăugat că ar fi fostvorba despre 700 de km, la o altitudine de 2.000 de km, mai mult decât rachetele cu rază medie de acțiune trase de coreeni în februarie.

Experții citați de Reuters au spus că altitudinea dovedește că racheta a fost lansată pe o traiectorie înaltă, limitând distanța laterală pe care a călătorit. Dacă ar fi fost trasă pe o traiectorie standard, ar fi avut o rază de acțiune de cel puțin 4.000 de km.

Comandamentul american din Pacific a anunțat într-un comunicat că se analizează imaginile, dar zborul rachetei nu coresponde cu ce înseamnă o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), care ar putea ajunge pe teritoriul SUA, adică la mai mult de 6.000 de km.

Coreea de Nord ar fi dezvoltat, se pare, două tipuri de ICBM, dar niciuna nu a fost testată până acum. Dacă analiza traiectoriei japonezilor este corectă (că racheta ar fi ajuns la o altitudine de 2.000 de km), Coreea de Nord pare să fi avansat semnificativ în domeniul tehnologic.

Un lucru este cert, conform sursei citate: Phenianul nu va ezita să se laude cu succesul său, dacă are acum capacitatea de a lovi baze militare americane din Guam, la 3.400 de km distanță, în Pacificul de Vest. Donald Trump se va gândi acum ce trebuie să facă, de urgență.