Coreea de Nord nu renunță la execuțiile publice, ci încearcă să le facă mai puțin vizibile. Rudele condamnaților sunt obligate să asiste
- Ramona Rotaru
- 18 decembrie 2021, 09:11
Kim Jong Un se pare că este interesat de imaginea țării sale, dorind să ascundă cât mai mult evenimentele necurate petrecute în Coreea de Nord. Acesta va continua să facă execuții publice, însă totul se face extrem de protejat, având grijă ca informațiile să nu ajungă în lumea exterioară. Mai mult, se pare că rudele condamnaților sunt obligate să privească execuția.
Un raport al unei organizații cu sediul la Seul prezintă modul în care Coreea de Nord acționează cu privire la persoanele care comit infracțiuni grave. Conform acestora, execuțiile publice încă au loc, doar să sunt efectuate într-o zonă protejată și se iau măsuri pentru ca informațiile să nu ajungă în lumea exterioară.
Organizația care a analizat imagini prin satelit se numește Transitional Justice Working Group (TJWG). Ei au adunat 442 de mărturii cu privire la 23 de persoane împușcate sau spânzurate în public. Acestea au avut loc începând din 2011, când Kim Jong Un a intrat la putere.
Execuțiile au fost organizate în locuri supravegheate, autoritățile luând măsuri pentru a împiedica scurgerea oricărei informații către exterior, potrivit unui raport al TJWG publicat miercuri, scrie Agerpres, preluând AFP.
„În ultimii ani, Coreea de Nord pare să fi ales în mod strategic locuri îndepărtate de zonele de frontieră pentru a pune în aplicare aceste execuţii”, arată organizaţia pentru apărarea drepturilor omului.
„În plus, supravegherea şi controlul spectatorilor din timpul acestor evenimente sunt înăsprite pentru a evita ca informaţii asupra execuţiilor publice să fie difuzate în afara ţării”, adaugă organizaţia, avansând drept motiv „supravegherea internaţională mai mare” asupra încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord.
Rudele condamnaților la execuția publică sunt obligate să asiste
De mai mulți ani, Coreea de Nord este acuzată că își supune populația prin teroare, organizând execuții publice. În anul 2013, Kim Jong Un a ordonat executarea mai multor apropiați ai săi, printre care și puternicului său unchi, Jang Song Thaek.
Toate aceste acuzații sunt negate de către autorități, susținând că nu sunt decât niște minciuni lansate de transfugi. Oficialii declară că drepturile omului sunt respectate. În plus, nu există rapoarte publice cu privire la pedeapsa cu moartea.
Potrivit informațiilor făcute publice de către TJWG, din cele 23 de execuții publice, 21 au fost făcute prin împușcare, iar 2 prin spânzurare. Ele erau efectuate în fața a sute de cetățeni, iar rudele și colegii de muncă ai condamnatului erau obligați să privească.
Șapte dintre condamnații la moarte au primit sentința pentru că au distribuit sau vizionat înregistrări video din Coreea de Sud, strict interzise de regimul nord-coreean.