Copiii suprasolicitati devin depresivi

Copiii suprasolicitati devin depresivi

Oboseala si autoreprosurile sunt semne ca micutii incep sa nu mai faca fata stresului.

Starile depresive sau anxioase pot aparea frecvent la copiii suprasolicitati de parinti. Cand cei mici dau semne de oboseala, inseamna ca fac mai mult decat pot duce, spun specialistii.

De asemenea, ar trebui sa va puna pe ganduri daca cel mic se plange ca nu este bun de nimic sau ca nu are niciun prieten. Ar putea sa nu fie multumit cu ce face zilnic.

Pentru anii viitori, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca depresia, pana acum intalnita mai mult la adulti, va fi cea mai mare problema a adolescentilor si a copiilor.

Domnica Petrovai, psiholog la Centrul National de Sanatate Mintala, va invata cum sa recunosteti primele semne ale unui copil „depasit de situatie”.

Nu-i lasati singuri prea mult timp

Parintii care nu au timp sa stea cu cei mici tind sa-si implice copiii in cat mai multe activitati extrascolare, apreciaza psihologii.

„Parintii cred ca toate aceste cursuri de pian, tenis, inot sau meditatii ar putea compensa lipsa lor. Dar apar consecinte foarte grave: copilul nu poate alege cum sa-si petreaca timpul liber si isi pierde increderea in el, pentru ca e incapabil sa ia decizii”, spune psihologul Domnica Petrovai. Aceasta considera ca nu este buna nici dorinta parintilor ca micutii sa fie cei mai buni.

„Daca cei mici sunt presati tot timpul sa faca performanta, pot avea reactii depresive si de anxietate de la varste foarte mici, chiar la prescolari”, avertizeaza psihologul.

Zece minute de dans in familie pe zi

In plus, daca cel mic invata de la varste fragede ca nu are voie sa greseasca, esecul fiind doar pentru cei slabi, exista riscul de a nu se adapta pe viitor. „Viata de zi cu zi inseamna sa nu fii perfect, apar greseli invariabil”, conchide Domnica Petrovai.

Oboseala este semnul cel mai vizibil ca cel mic este depasit de atatea activitati impuse. Este posibil sa se si planga parintilor. „Are reactii depresive, spune ca e prost, ca nu-l iubeste nimeni”, afirma specialistul. Pentru a va asigura ca cel mic face doar atat cat poate duce, este recomandat sa aflati mereu cat de multumit este si ce ar vrea sa faca in schimb.

Obligatoriu, parintii trebuie sa se asigure ca programul copilului include si doua-trei ore de pauza zilnic, pentru a se relaxa. „Este important ca parintele sa aiba in fiecare zi cinci experiente pozitive cu copilul sau: sa citeasca zece minute sau sa danseze.

In general, omul isi aduce aminte foarte usor ce rau i s-a intamplat decat un lucru bun. Exista o regula: cinci experiente pozitive echilibreaza o experienta negativa”, spune Domnica Petrovai.

Referinte

Domnica Petrovai

Psiholog, Presedinte al Ligii Romane pentru Sanatate Mintala, Coordonator al Programului National de Sanatate Mintala.

Ne puteți urmări și pe Google News