De la anul, toţi copiii născuţi în România vor fi testați auditiv
- Cristina Vladu
- 6 decembrie 2016, 14:09
Ministrul Sănătății a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că, începând de anul viitor, toţi copiii născuţi în România în spitalele din sistemul public vor fi testaţi auditiv încă din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel naţional.
"Ministerul a început deja procedura de licitaţie pentru achiziţia celor 335 de aparate de screening auditiv. Aparatele vor ajunge în toate maternităţile, în spitalele cu secţii de pediatrie, cu paturi de terapie intensivă, în toate centrele de diagnostic ORL. Am elaborat un protocol unic de testare auditivă a nou-născutului care ne arată foarte clar paşii, direcţiile şi traseul pacientului hipoacuzic de la depistare şi până la diagnosticare, de care vor beneficia toți copiii născuți în România", a explicat Voiculescu. Suma estimată pentru achiziţionarea aparatelor de screening auditiv este cuprinsă între 6,5 şi 8,6 milioane de lei, 90% fiind suportată de minister şi 10% de unităţile medicale. Oana Geambaşu, consilier în minister, a precizat că ofertele pentru licitaţie pot fi depuse până pe 12 ianuarie 2017.
Conform datelor oficiale, în România din 200.000 de copii născuţi annual aproximativ 600 au probleme de auz.
Totodată, s-a lansat primul registru electronic naţional de screening auditiv pentru nou-născuţi, realizat cu sprijinul GovITHub, acesta urmând să funcționeze în cadrul unui program pilot în care sunt incluse maternităţile Polizu, Filantropia şi Pantelimon şi care va fi extins, anul viitor, la toate centrele din ţară. Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul Educației, în colaborare cu Societățile Române de ORL şi de Audiologie şi Patologia Comunicării, intenţionează să reînfiinţeze învăţământul superior în domeniul audiologiei. "Astăzi vom avea primele discuţii oficiale în acest sens. Este în mod evident necesar să avem audiologi profesionişti, fiindcă în acest moment în România nu există şcoli de specialitate. Acesta este motivul pentru care persoanele cu deficienţă de auz sunt asistate de personal nespecializat", a adăugat ministrul Sănătății. În acest sens, conf. Mădălina Georgescu de la UMF "Carol Davila" a menţionat că în sistemul public de învăţământ superior nu există şcoală de audiologie de 7 ani.