Copilăria nefericită, supusă abuzurilor şi brutalităţilor, se reflecă în individul ajuns la maturiate.
"Un soţ care îşi bate nevasta sau copiii a fost abrutizat de propriii lui părinţi", spune psihologul Diana Stănculeanu, care conducea reţeaua naţională de consiliere a Organizaţiei "Salvaţi Copiii". Abuzurile grave, cum sunt cele sexuale, lasă urme adânci putând forma un adult cu probleme de sănătate mintală. Cele trei trepte ale abuzului: fizic, emoţional, sexual 80% dintre copiii victime ale abuzurilor dezvoltă la maturitate afecţiuni psihice. Tulburările apar din adolescenţă şi se adâncesc după împlinirea vârstei de 21 de ani. Abuzaţii devin anxioşi, depresivi, au probleme de ataşament sau îşi deformează conduita. E momentul când din agresaţi devin agresatori. Sunt trei trepte ale abuzurilor: fizice, emoţionale şi sexuale. Cu cât cazi de mai sus pe această scară, cu atât rănile psihice sunt mai adânci. Nu pot dormi noaptea din cauza coşmarurilor "Fetiţele abuzate sexual rămân marcate pe viaţă, nu-şi pot întemeia o familie şi văd un potenţial violator în orice persoană care încearcă să se apropie de ele. În 97% din cazuri, abuzurile sexuale vin de la rude, persoane apropiate, adică de la cei de la care copilul aşteaptă protecţie", explică Diana Stănculeanu. De aceea, copiii păstrează secretul. Li se transmite: "te-am ales pentru că te iubesc", "eşti special pentru mine" şi ajung să mărturisească abia când devin adulţi, când depresia îi domină şi nu mai pot dormi noaptea din capuza coşmarurilor. "Adulţii care au fost copii abuzaţi devin amorţiţi emoţional, e o disociere, astfel că pot comite la rândul lor abuzuri", punctează specialistul. Ruşinea de care nu scapi toată viaţa Din rândul victimelor din copilărie se aleg adulţii singuratici, cu încrederea în semeni profund afectată. "Riscul meu creşte dacă mă apropii de cineva, acesta e modul lor de gândire", explică expertul de la "Salvaţi Copiii".
Un alt efect care le afectează viaţa este pierderea respectului de sine, a încrederii în posibilităţile proprii. Stigmatele abuzaţilor: ruşine, vinovăţie. Bătuţi acasă, devin agresivi la şcoală Agresiunea fizică din copilărie le transformă pe victime în agresori. Un studiu realizat în 2004 scoate la iveală cifre dramatice: 80% dintre copiii românilor afirmă că sunt bătuţi de părinţi, în timp ce numai 45% dintre adulţi recunosc că îşi lovesc copiii. "Cei mai mulţi consideră că două palme nu înseamnă bătaie. Peste 50% dintre copiii bătuţi acasă bat, la rândul lor, acasă. Evoluează spre un profil de agresator şi perpetuează violenţa domestică", concluzionează Diana Stănculeanu. "Adulţii care au fost copii abuzaţi sunt amorţiţi emoţional, devin reci.“ DIANA STĂNCULEANU psiholog, coordonator Organizaţia "Salvaţi Copiii" ABUZUL EMOŢIONAL Retraşii: "Dacă mi se tot repetă că sunt prost, înseamnă că aşa sunt" Ca un făcut, victimele devenite agresatori aleg de multe ori să se răzbune pe alte persoane predispuse, de asemenea, la a fi agresate. Sunt acei copii abuzaţi emoţional. "Aceasta este o formă subtilă de abuz", spune psihologul. Un copil neglijat de părinţi e abuzat emoţional. La fel, unuia căruia i se reproşează constant diverse: că e prost, obraznic. Cei mai muli copii abuzaţi emoţionali devin adulţi depresivi şi cu tulburări de anxietate. "Dacă mama nu are grijă de mine, înseamnă că nu sunt important" sau "Dacă învăţătoarea îmi repetă că sunt prost, aşa sunt", îşi spun aceştia, şi tind să se retragă din societate, considerându- se inferiori celor din jur. Au toate şansele să devină victime tipice pentru alţi copii sau adulţi cu profil de abuzator. RĂDĂCINILE TERORII Copii maltrataţi deveniţi maşinării de ucis Manualele de criminologie enumeră cazuri celebre de bestii abuzate în copilărie. În anii 50 Herny Lee Lucas a oripilat America, fiind considerat cel mai ciudat exemplar al speciei umane. Mama lui era prostituată, lăsându-l practic să crească singur. A fost bătut şi maltratat de tot felul de indivizi în copilărie. La 15 ani a violat o fată după care a ucis-o. După mai mulţi ani de închisoare şi-a omorât mama, ajunsă la 74 de ani şi i-a violat cadavrul.
Râmaru, cel mai sângeros criminal în serie din epoca modernă a României, a fost abuzat în copilărie de un tată cu grave deviaţii comportamentele. Acesta îl bătea cu sălbăticie. În studenţie, Râmaru era un singuratic şi apoi a devenit un "lup de noapte", având pe conştiinţă patru femei. Columbianul Luis Garavito este considerat cel mai mare ucigaş în serie din istorie. În copilărie a fost violat. Are pe conştiinţă peste 300 de fetiţe violate şi ucise în toată America de Sud. Avea perioade în care făcea 3-4 victime pe săptămână. A fost capturat în 1999. Un caz recent a apărut în România, la Şimleul Silvaniei (Zalău). La un centru de plasament, un băiat de 16 ani a violat un băieţel de 11 ani. Agresatorul fusese primit în centru la 14 ani şi s-a descoperit că acasă fusese supus abuzurilor sexuale.