Miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei au pus lumea la cale la telefon

Serghei Lavrov. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei au salutat „cooperarea practică” dintre cele două puteri globale în cadrul unei convorbiri telefonice de luni, a anunțat Beijingul.

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, i-a spus omologului său Serghei Lavrov că Beijingul și Moscova „ar trebui să continue să mențină o strânsă coordonare strategică, să promoveze multipolarizarea lumii și democratizarea relațiilor internaționale”, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Ministrul de externe recent reales a lăudat progresele recente în „cooperarea practică” dintre cele două țări în timpul unei discuții care a abordat și luptele în curs de desfășurare din Ucraina, a precizat Beijingul.

Vorbind despre criza din Ucraina după invazia Moscovei de anul trecut, Wang a declarat că Republica Populară Chineză va continua să „mențină o poziție independentă și corectă”, încurajând părțile implicate să înceapă discuții de pace.

În ceea ce privește Beijingul și Moscova, el a adăugat:

Cea mai importantă sarcină actuală pentru ambele părți este de a continua să pună în aplicare consensul important la care au ajuns cei doi șefi de stat și de a impulsiona dezvoltarea continuă la nivel înalt a parteneriatului strategic cuprinzător China-Rusia în noua eră.

 

Wang, un diplomat experimentat și politician de rang înalt în Partidul Comunist Chinez de guvernământ, a fost numit din nou ministru de externe la sfârșitul lunii iulie, după dispariția prelungită și inexplicabilă a predecesorului său Qin Gang.

Beijingul și Moscova au menținut o relație bilaterală din ce în ce mai strânsă în ultimii ani, în timp ce legăturile ambelor țări cu Occidentul s-au prăbușit.

Ministerul rus de Externe a afirmat luni, în propria declarație, că miniștrii au respins „politica de confruntare a blocului occidental față de Rusia și China”.

Contactul... a confirmat încă o dată unitatea sau armonia generală a abordărilor Moscovei și Beijingului în ceea ce privește afacerile mondiale”, se arată în declarație.

China a încercat să se poziționeze ca parte neutră în conflict, menținând în același timp legături strânse cu aliatul strategic Rusia.

De când tancurile rusești au trecut granița în Ucraina, Beijingul i-a oferit lui Putin sprijin diplomatic și financiar, dar s-a abținut de la o implicare militară evidentă sau de la trimiterea de arme letale. (Sursa: Insider Paper).