Controversele mega-exercițiului Zapad 2017: Rusia testează pregătirea pentru atacarea Occidentului | Pulsul planetei
- Iulian Chifu
- 25 august 2017, 00:00
În luna septembrie, Rusia desfășoară mega-exercițiul Zapad 2017, un exercițiu care se desfășoară o dată la 4 ani și care, de această dată, a stârnit cele mai mari controverse.
Elementele de preocupare au apărut de la numărul de soldați, nave, aeronave și tehnică militară implicate, în forma transmisă de Moscova către NATO, care s-ar rezuma la circa 12,700 de soldați (13.000 după alte surse) și numărul real de trupe implicate, situate de estimările lituaniene la 100.000 și de cele ucrainene la 240.000 de militari implicați, chiar dacă nu toți pe teren, în Belarus.
O componentă importantă a acestor exerciții o constituie și utilizarea corpurilor 1 și 2 de Armată a Armatei a 8-a de Gardă din Districtul Militar Sudic al Forțelor Armate ruse, desfășurate în estul Ucrainei, în Donbas. De fapt, preocupările vin din numărarea distinctă a participanților la exerciții care implică și regiunea Extinsă a Mării Negre. Deci exercițiile anunțate Zapad 2017 vor fi dublate de alte categorii de exerciții neanunțate, de mai mică amploare, în alte zone, în timp ce zona de comandă și control a Armatei Ruse din profunzimea teritoriului și Forțele Aero-Spațiale ruse vor participa și ele, fără a fi cuantificate în numărul total anunțat.
A doua problemă majoră vizează transparența potrivit acordului OSCE, respectiv prezența unor observatori calificați, la un nivelul potrivit, pentru a monitoriza exercițiile și a Evita percepții greșite și evaluări sau chiar reacții exagerate. Deși Belarusul a anunțat pe toate agențiile de presă invitarea NATO și a statelor vecine, inclusiv a statelor baltice, Secretarul General al NATO a criticat lipsa de transparență și respectarea acordurilor de la Viena, susținând că aceasta e mimată și se creează aparența respectării acordurilor odată ce au fost invitați numai la ziua porților deschise și doar atașați militari rezidenți.
În perioada 14-20 septembrie, Rusia și Belarusul vor desfășura operațiunile Zapad-2017, exercițiu militar de amploare organizat o dată la patru ani, pe o arie geografică ce cuprinde țărmul baltic, estul separatist al Ucrainei și enclava Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania. Evenimentul a trezit nenumărate îngrijorări la Washington privind un posibil plan ascuns al Kremlinului prin această desfășurare de forțe. Principala îngrijorare din birourile Pentagonului a fost că acest exercițiu este un potențial „cal troian” cu care rușii ar putea sosi la pachet în Belarus, să amplaseze definitiv trupe, fără să se mai retragă, dau chiar să genereze o operațiune militară ofensivă imediat, plecând de la acest exercițiu.
Președintele Consiliului Național de Securitate de la Kiev, Oleksandr Turcinov, susține chiar, într-un comunicat de presă al instituției pe care o conduce, emis la 22 august, că megaexercițiul militar ruso-belarus Zapad-2017, programat în septembrie, nu este altceva decât o stratagemă prin care Kremlinul vrea să testeze pregătirea generală a forțelor armate ruse pentru un „mare război” cu Occidentul. Oficialul de la Kiev a subliniat, însă, că nu doar forțele armate se „pregătesc de un război, ci întregul stat rus”, în chestiuni ce vizează „cheltuielile legate de materialele corespunzătoare și alte tipuri de resurse”.
Din punctul de vedere al lui Turcinov, pe fondul situației economice dificile a RuControversele mega-exercițiului Zapad 2017: Rusia testează pregătirea pentru atacarea Occidentului Pulsul planetei Iulian Chifu siei, care a forțat Kremlinul să-și reducă infuziile bugetare în sectorul apărării, un astfel de exercițiu militar la scară largă nu poate fi doar un exercițiu de rutină. „În consecință, noi încercări de intervenție militară a Rusiei în politicile interne ale Ucrainei, Belarusului, Caucazului de Sud și Asia Centrală nu pot fi excluse din perspectiva prezentată”, a precizat oficialul ucrainean. Zapad-2017 este încă un „pas al Rusiei spre intensificarea confruntării pe continentul european și cere o reacție foarte serioasă din partea Occidentului și a Ucrainei”. Dealtfel, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va efectua azi o vizită la batalionul NATO desfășurat în Polonia, o deplasare ce are loc înaintea amplelor manevre militare prevăzute de Rusia în Belarus, potrivit subsecretarului de stat în Ministerul polonez al Apărării, Tomasz Szatkowski. În ajun, Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda, după care s-a deplasat la baza NATO de la Orzysz (nord), care găzduiește unul din cele patru batalioane multinaționale desfășurate în primăvară de NATO, sub comandament american în Polonia, britanic în Estonia, canadian în Letonia și german în Lituania.
Secretarul general al NATO a declarat la 3 august, că relațiile Alianței Nord-Atlantice cu Rusia „nu au fost niciodată atât de dificile” după sfârșitul Războiului Rece, în timp ce comandantul forțelor terestre americane în Europa, generalul Ben Hodges a vorbit despre importanța trupelor de reasigurare și descurajare amplasate în Flancul Estic pentru a susține apărarea aliată în fața amenințărilor Rusiei.