Oamenii de știință din Marea Britanie l-au acuzat pe premierul Boris Johnson că a lansat o serie de afirmații în legătura cu noua tulpină de coronavirus, care au alarmat populația.
Controverse majore în Anglia. Premierul Johnson acuzat că produce panică în populație.
Premierul britanic a spus că noua tulpină a coronavirusului este ”mai mortală”, decât cea inițială. Ultima afirmație nu are niciun fundament științific, nefiind încă nicio dovadă în acest sens.
„Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia", a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England.
O altă autoritate medicală recunoscută în Anglia, este medicul Mike Tildesley. Acesta a spus că nu se poate vorbi despre o mortalitate mai ridicată, în cazul noii tulpini a virusului chinezesc. Nu există studii medicale care să ateste acest lucru. În plus, statistic numărul persoanelor decedate ca urmare a Covid 19, nu este mult mai mare. În consecință a spus Tildeselye nu se poate vorbi despre o creștere alarmantă.
„Aş fi vrut să mai aşteptăm o săptămână sau două. Să monitorizăm ceva mai mult, înainte de a trage o concluzie cu adevărat fermă despre acest lucru", a spus Tildesley. Profesorul britanic a mai afirmat că în prezent se înregistrează 13 decese la 1.000 de locuitori, față de 10, în trecut.
Controverse majore în Anglia. Dorim o prudență mai mare
Adresându-se vineri națiunii britanice, prin intermediul unei conferințe de presă, premierul Johnson a declarat că Guvernul trebuie să fie precaut. În consecință, oricare revenire la viața normală, în ciuda ritmului rapid al programului de vaccinare, este exclusă.
„În prezent, rata infecției este extrem de ridicată și cred că trebuie să fim realiști în acest sens. Cred că va trebui să trăim cu coronavirusul într-un fel sau altul, pentru o perioadă lungă de timp. Cred că este o întrebare deschisă cu privire la momentul, și în ce mod putem începe să relaxăm oricare dintre măsuri. Evident, vrem să facem tot ce putem pentru a ne deschide, dar numai în siguranță, numai cu prudență”, a declarat premierul britanic.
Johnson a salutat viteza de livrare a vaccinului, administrându-se până în prezent 5,4 milioane de doze.
Consilierul științific șef al guvernului, Patrick Vallance a declarat că există dovezi timpurii despre varianta britanică. Aceasta a apărut pentru prima dată în sud-estul Angliei în septembrie și a devenit predominantă în Marea Britanie.
Expertul britanic a mai spus că medicii au reușit să combine cu succes o serie de medicamente, în combaterea Covid19. Unul dintre aceste medicamente este dexametazona, care a redus cu o treime numărul deceselor.