Controverse legate de tarifele gazelor în Republica Moldova. Energocom vinde cu un preț aproape triplu

Controverse legate de tarifele gazelor în Republica Moldova. Energocom vinde cu un preț aproape triplu Sursa foto: dreamstime.com

Prețul gazelor naturale din Republica Moldova stârnit din nou indignarea în societate. Expertul Veaceslav Ioniță remarcă faptul că Energocom cumpără gazele naturale la prețul de 7,24 lei/m3, în timp ce cetățenii plătesc 18,07 lei.

În lumina acestor observații, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a emis mai multe clarificări.

Conform expertului, în intervalul iunie 2023 – octombrie 2023, intermediarul Energocom a achiziționat de pe piața internațională 598.5 milioane m3 de gaze naturale la un preț mediu de 401,6 USD/1000m3 și a plătit 240,4 milioane USD.

Până în acest moment, nu există nicio problemă, deoarece prețul plătit de companie în acest interval este în mare parte similar cu prețul mediu de achiziție din Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Energocom vinde moldovenilor gaze naturale la prețuri de trei ori mai mari

„Din câte am fost informați, Energocom are diverse probleme, legate de achizițiile mai vechi, din acest motiv ele decide să vândă aceste volume de gaze către Moldova-Gaz în perioada iunie 2023 – februarie 2024 la un preț mediu de 593,8 USD sau cu 48% mai scump decât la procurat.

Din aceste tranzacții Energocom încasează de la Moldova-Gaz, sau mai bine spus de la noi toți, 356 milioane USD sau cu 126 milioane mai mult decât a plătit el pentru gazele naturale procurate.

Evident Moldova-Gaz nu avea nici o dorință să procure aceste gaze la prețurile cu 50% mai mari decât prețul mediu European, dar pentru această am avut Comisia pentru Situații Excepționale, care a obligat Moldova-Gaz să procure gaze naturale de la Energocom”, a scris Veaceslav Ioniță în analiza sa.

Potrivit analizei sale, expertul menționează că Moldova-Gaz se confruntă și ea cu dificultăți, ceea ce îi determină să aplice cel mai mare adaos la prețul gazului furnizat populației în întreaga sa istorie. Aceasta duce la obținerea unui tarif final, inclusiv TVA, de 18,07 lei/m3.

Facturi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Contraste drastice între costul de achiziție și prețul pentru consumatori

„Pentru o claritate mai bună, am convertit toate prețurile în lei/m3. Astfel Energocom a procurat gazele naturale cu 7,24 lei/m3. Apoi la vândut la Moldova-Gaz cu 10,62 lei/m3, aplicând un adaus de 3,38 lei/m3.

Moldova-Gaz pentru populație a aplicat un adaus de 6,11 lei/m3, cel mai mare din toată istoria Moldovei și pune un preț final de 16,73 Lei/m3. Aici se mai adaugă 1,34 lei/m3 TVA și avem prețul final de 18,07 lei/m3 sau de 2,5 ori mai mare decât costul gazului natural.

A, da. De ce neo-moldovenesc?

Simplu. Sectorul energetic moldovenesc a fost mereu „minunat”, dar ce a fost în 2023 e ceva nou, un stil aparte, e al nostru, moldovenesc, dar modernizat, ceva deosebit, din acest motiv trebuia să-l disting cumva și cel mai potrivit este neo-moldovenesc”, a mai scris Veaceslav Ioniță.

În acest cadru, ANRE a informat că în perioada ianuarie - aprilie 2024, S.A. „Energocom” a vândut gaze naturale către S.A. „Moldovagaz” în conformitate cu Decizia Comisiei Situații Excepționale.

Prețul de vânzare, în valoare de 550 euro/1000m3, a fost stabilit de către S.A. „Energocom” ca medie ponderată a întregului stoc de gaze deținut la momentul respectiv, care includea atât volumele de gaze naturale achiziționate în perioada de criză 2022-2023, pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, cât și volumele achiziționate după revenirea la normalitate a piețelor (în trimestrele III-IV, 2023).

Energocom

Susra foto: SA „Energocom”

De ce tarifele furnizorului Energocom sunt atât de mari

ANRE subliniază că în componența prețurilor de furnizare a gazelor naturale, pe lângă costul gazelor naturale achiziționate, sunt incluse și alte cheltuieli ale furnizorului, cum ar fi:

  • costurile serviciului de transport al gazelor naturale;
  • costurile serviciului de distribuție a gazelor naturale;
  • cheltuielile directe ale furnizorului pentru activitatea de furnizare.

În comunicatul emis se menționează că Serviciile de transport și de distribuție a gazelor naturale sunt oferite de operatori licențiați pentru această activitate, iar tarifele pentru aceste servicii sunt reglementate. Aceste tarife includ costurile esențiale ale operatorilor pentru realizarea activității de transport și, respectiv, distribuție a gazelor naturale.

Rentabilitatea reglementată pentru S.A. „Moldovagaz”, inclusă în structura costurilor furnizorului este de 0,09 lei/1 m3, echivalent a 0,6% din prețul reglementat pentru furnizare la presiune joasă.

ANRE atenționează că informațiile apărute astăzi în spațiul public nu au un caracter obiectiv și nu reflectă modul de stabilire și structura reală a prețurilor de furnizare a gazelor naturale”, comunică ANRE despre prețul gazelor furnizate de Energocom, potrivit unimedia.info.