Evenimentul Zilei > EVZ Special > Controverse la Casa Albă. Trump s-a apucat de…redecorări. Umilință pentru predecesori
Controverse la Casa Albă. Trump s-a apucat de…redecorări. Umilință pentru predecesori

Controverse la Casa Albă. Trump s-a apucat de…redecorări. Umilință pentru predecesori

Portretele oficiale ale preşedinţilor Bill Clinton şi George W. Bush, expuse în holul de la intrarea în Casa Albă, unde Donald Trump le putea vedea zilnic, au fost mutate.

Portretele vor putea fi găsite de acum încolo într-o cameră puţin folosită a reşedinţei prezidenţiale, a raportat vineri postul de televiziune CNN, scrie AFP.

Potrivit canalului american, care a citat mai mulţi martori, predecesorii lui Donald Trump au fost înlocuiţi în locul lor de onoare de doi preşedinţi republicani aleşi în urmă cu peste un secol, William McKinley, asasinat în 1901, şi Theodore Roosevelt, care i-a succedat.

La Casa Albă, tradiţia impune ca portretele preşedinţilor americani cei mai recenţi să fie cel mai la vedere pentru invitaţii la evenimentele oficiale.

Aşa cum a fost cazul la 8 iulie cu ocazia vizitei preşedintelui mexican, Andres Manuel Lopez Obrador.

Între timp, tablourile reprezentându-i pe Bill Clinton (democrat, preşedinte între 1993 şi 2001) şi George W. Bush (republican, preşedinte între 2001 şi 2009) au fost mutate într-o sală de mese rar utilizată, care în general nu este frecventată de vizitatorii de marcă.

Solicitată de agenţia France Presse, Casa Albă nu a reacţionat vineri seară.

CNN a ţinut să sublinieze că Donald Trump avea ocazia să îi vadă pe cei doi predecesori de mai multe ori pe zi, atunci când cobora din reşedinţa sa privată sau primea oaspeţi în holul de la intrare.

Portretul lui Barack Obama, căruia Donald Trump i-a succedat în 2017 şi pe care îl acuză de toate relele, inclusiv de „crime”, nu ar urma să fie dezvăluit publicului într-o ceremonie oficială înainte de alegerile din noiembrie.

Barack Obama, președintele SUA în perioada 2008 – 2016, a anunțat că nu va reveni la Casa Albă, pentru a-și inaugura portretul, atât timp cât Donald Trump va ocupa funcția supremă.

Orice președinte al SUA, începând din anii 70, a revenit la Casa Albă, după ce și-a încheiat mandatul sau mandatele, pentru a-și inaugura portretul. Alături de oamenii politici au fost portretizate și primele doamne. De această dată, obiceiul nu se va păstra.

Dacă Donald Trump va câștiga cel de-al doilea mandat, Obama și soția sa, Michelle, vor aștepta până în 2025, pentru a-și vedea portretele pictate la Casa Albă.