Viktor Orban a fost acuzat de practici nedemocratice - a rescris Constituția fără consultări și a modificat-o de cinci ori, și-a subordonat mass-media publică și a schimbat regulile electorale pentru a câștiga alegerile.
Ungurii votează, duminică, pentru un candidat din circumscripția lor - în total 106 - și pentru o listă națională a unei formațiuni politice, 93 din mandatele Legislativului urmând să fie distribuite proporțional între partidele care au depășit pragul de intrare în Parlament: 5% din voturi.
53% dintre deputați vor fi aleși local, față de 46% în vechiul sistem electoral.
Premierul Viktor Orban, favorit în alegerile legislative de duminică, a promis că va continua politica economică din ultimii ani, care a condus la conflicte cu UE și cu unele companii multinaționale.
Măsuri controversate
Guvernul a adoptat măsuri controversate, pentru a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. Băncile au fost impozitate suplimentar, s-au instituit noi taxe pe tranzacțiile financiare și în telecomunicații. Pentru a reduce datoria publică ce ajunsese la 80% din PIB, Orban a naționalizat fondurile private de pensii, decizie ce a adus 3 miliarde de euro la buget. În replică, băncile și multinaționalele din sectorul energetic au anunțat că-și restrâng activitatea în Ungaria - firma germană RWE a decis anul trecut o reducere a investițiilor la jumătate. De asemenea, Orban a decretat o scădere cu 20% a prețului la gaze și electricitate. În ciuda acestor politici, datoria publică a Ungariei se menține la 79,2% din PIB, mai ales din cauza devalorizării forintului.
Șeful Executivului de la Budapesta a rămas, însă, popular, iar sondajele îi creditează partidul, Fidesz, cu circa 47% din preferințele electoratului.
Orban a criticat mereu UE că a răspuns inadecvat la criza economică. El a anunțat „deschiderea către Est”, spre Rusia, China, India și Turcia. În 2013, Ungaria a semnat cu Rusia un contract pentru construcția a două reactoare la centrala nucleară de la Paks, în valoare de 12,5 miliarde de euro.
Adversarii Fidesz sunt: alianța partidelor de stânga și liberale, cu Partidul Socialist în prim-plan, și Alianța tinerilor de dreapta - Mișcarea pentru o Ungaria mai bună, sau Jobbik.