Prefectul de Constanța, Ioan Albu, a convocat, astăzi, o ședință de lucru în vederea prezentării măsurilor luate de autoritățile de control pentru minivacanț de 1 iunie, informează prefectura. La întâlnire au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța. S-a raportat astfel că în perioada minivacanței de 1 iunie, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța va desfășura acțiuni de control igienico – sanitar în unitățile de alimentație publică, unitățile de cazare, laboratoare de patiserie.

 

Potrivit reprezentantului DSP Constanța, în cadrul acțiunilor de control se vor verifica următoarele aspecte: existența apei curente și a apei calde în unități, condițiile igienico – sanitare, organizarea și respectarea circuitelor funcționale, microclimat, ventilație, prezența spațiilor frigorifice/ a termometrelor și al afișajului termogramelor, existența fișelor de aptitudini eliberate de către medicul de medicina muncii pentru personalul angajat și monitorizarea zilnică a stării de sănătate la personalul din sectorul de producție.  Alte măsuri dispuse de către DSP se referă la: verificarea angajaților din punct de vedere al echipamentului de protecție și al instruirii personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, verificarea din punct de vedere al existenței materialelor de curățenie și substanțe biocide.  Pentru neconformitățile constatate se vor aplica sancțiuni contravenționale.

 

Referitor la supravegherea sanitar veterinară pe litoral, în perioada minivacanței, DSVSA  Constanța a dispus constituirea a opt echipe de lucru formate din inspectori cu atribuții de control oficial care vor acționa în zonele de agrement și în stațiuni. Vor fi verificate condițiile de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică, pizzeriile, cantinele, unitățile de tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie – patiserie, pensiunile turistice, unitățile de tip hypermarket/ supermarket, magazinele alimentare din zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului de turiști și implicit, intensificarea acțiunilor de comercializare, preparare și servire a alimentelor. De asemenea, DSVSA Constanța a identificat zonele de risc epidemiologic și a catagrafiat unitățile de profil angrenate pentru minivacanța din perioada 1 – 3 iunie.

În ceea ce privește Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța, se va asigura serviciul de permanență prin redirijarea apelurilor pentru numărul de telefon 0241.550.550, în intervalul orar 10.00 – 18.00, precum și câte o echipă de control în cazul apariției unor evenimente/ solicitări din partea consumatorilor. Comisarul șef adjunct al CJPC, Horia Constantinescu, a informat, în cadrul întâlnirii, „că va continua acțiunile menite să impună un standard de calitate pentru consumatori”. Contactați de EVZ, reprezentanții hotelierilor de pe litoral au spus că nu știau de ședința de la prefectură. “Era normal să fim și noi invitați. Ce să mai zicem?  Nu ne opunem controalelor, iar acolo unde găsesc deficiențe majore nu au decât să ia măsurile de rigoare. Dar nu pentru o etichetă de e un produs aflat  în linia de fabricație. Ne punem la punct, îi așteptăm”, a declarat vicpreședintele FPTR, Nicolae Bucovală.

 

 

Te-ar putea interesa și: