Contribuțiile la Pilonul 2 de pensii vor fi taxate. Se introduce impozitul pe dividende pentru fondurile de administrare

Contribuțiile la Pilonul 2 de pensii vor fi taxate. Se introduce impozitul pe dividende pentru fondurile de administrare Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit OUG 16/2022 fondurile private de pensii nu mai sunt exceptate de la plata impozitului pe dividende, care a fost mărit la 8%. Dacă prevederea se va aplica, oamenii, care au contribuit la fondurile private de pensii, vor avea venituri mai mici.

Ordonanța de Guvern 16/2022 a eliminat excepția prin care fondurile de pensii administrate privat erau scutite de la plata impozitului pe dividente. Dacă actul normativ va rămâne în forma actuală, de la 1 ianuarie 2023, contribuțiile la pilonul II de pensii vor fi taxate. Se va aplica impozitul de 8% asupra dividendelor obținute de fondurile de pensii.

„Este adevarat, OG 16/2022 prevede eliminarea exceptării fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsura care anulează prevederile din legislatia specifică (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii și L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative)“, a declarat Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Dublă impozitare

Decizia Guvernului este contestată de reprezentanții fondurilor private de pensii.  Majoritatea statelor europene permit deduceri fiscale pentru faza de contribuții, dar și scutiri de impozit în cazul investițiilor făcute de fondurile de pensii. În plus, se pune și problema unei duble impozitări. Se va ajunge în situația în care se percepe și acest impozit pe dividende, dar și un impozit pe pensia pe care o vor primi cei care au contribuit la fondurile private.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii, de participanți și beneficiari”, mai afirmă Mihai Bobocea.

Nu au fost consultați

Administratorii invididuali de fonduri de pensii spun nu au fost consultați de Guvernul României cu privire la această modificare din legislația fiscală. Un lucru este clar. Dacă dispoziția se va aplica, oamenii vor primi mai puțini bani când vor ieși la pensie.

„Argumentele economice sunt în favoarea menținerii exceptării fondurilor de pensii de la plata impozitului pe dividende. Sperăm ca, în interesul participanților, această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară", a mai explicat Mihai Bobocea, potrivit hotnews.ro.