România. Marcel Boloș a dorit introducerea unui „CNP Fiscal”, dar Marcel Ciolacu a luat decizia de a nu pune pe ordinea de zi a Guvernului proiectul de Ordonanță prin care se introduce în România „CN-ul fiscal”. Premierul consideră că pentru orice modificare a cadrului și legislației fiscale trebuie o consultare publică cu toată lumea. Cei din PSD nu înțeleg graba ministrului Finanțelor.
Marcel Boloș, amânat de Marcel Ciolacu
Pe 31 iulie, Ministerul Finanțelor a publicat în transparență decizională Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală (Detalii). În proiect, Ministerul Finanțelor a propus introducerea Numărului de Identificare Digitală, ca alternativă la CNP – adică așa-numitul „CNP fiscal”.
„Se propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice. Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând numărul de identificare digitală în locul CNP-ului”, se arată pe site-ul Ministerului.
PSD nu vrea să se grăbească
Social democrații consideră că acest proiect trebuie să facă parte din reforma fiscală pe care România s-a angajat față de Comisia Europeană să o facă până în 2025 și că nu trebuie să se grăbească. Marcel Ciolacu a declarat că toate măsurile fiscale trebuie să aibă și acordul mediului privat și al societății civile. Premierul a spus că nu va lua în calcul introducerea CNP-ului Fiscal prea curând.
Marcel Ciolacu se opune
Premierul a mai spus că nici Marcel Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens pentru că nu este corect. Ministrul Finanțelor a declarat recent că instituția pe care o conduce are în plan să implementeze CNP-ul Fiscal începând cu anul 2025 și că măsura este analizată la Minister. El consideră că măsura va ajuta la obținerea unui credit fiscal pentru cei care doresc.
Marcel Ciolacu a anunțat în repetate rânduri că „reforma fiscală se va discuta la începutul anului viitor, se va aproba la jumătatea anului, cu şase luni înainte de a începe un an fiscal”. Președintele PSD a declarat că va avea loc o reformă fiscală, dar asta nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe și „sub nicio formă” nu se va mări TVA la alimente și medicamente.