Contractele suspecte ale primarului Negoiţă

Contractele suspecte ale primarului Negoiţă

Edilul a oferit lucrări de zeci de milioane de euro, prin acte adiţionale în care sumele depăşesc net valoarea contractului iniţial.

O firmă de asfaltări conectată la interesele PDL încasează pe bandă rulantă zeci de milioane de euro de la Primăria Sectorului 3, condusă de Liviu Negoiţă, vicepreşedinte al democrat-liberalilor. Ultima factură din bani publici, de 91.469.614 de lei (peste 21 de milioane de euro), a fost plătită fără licitaţie, în septembrie anul trecut.

Edilii de sector justifică negocierile directe invocând prevederile unei ordonanţe care reglementează derularea contractelor cu statul şi precizează că este vorba despre acte adiţionale pentru lucrări suplimentare. Însă, experţii în achiziţii publice consultaţi de EVZ identifică nereguli majore în contractele încheiate de primăria lui Negoiţă cu firma apropiată PDL. EVZ dezvăluie mecanismul prin care banii sectorului 3 se scurg în conturile companiei Delta Antrepriză de Construcţii şi Montaj 93 (ACM).

Şmecheria „actelor adiţionale“

Reţeta este simplă şi aplicată cu repetiţie: primăria organizează o licitaţie pentru încredinţarea unei lucrări de asfaltare şi înfrumuseţare ale unor străzi. Pentru că oferă un preţ mic, Delta ACM câştigă contractul şi, în schimbul lucărilor, încasează banii de la primărie. Însă, ulterior, în conturile firmei intră o sumă chiar şi de două ori mai mare decât cea adjudecată, la vedere, prin licitaţie, graţie unor contracte adiţionale pe care primăria le încheie cu aceeaşi firmă. Prin negociere directă, de această dată.

Justificându-se, autorităţile invocă prevederile Ordonanţei 34/2006, care reglementează sistemul de achiziţii publice, şi precizează că nu există interdicţii pentru parafarea unor astfel de „acte adiţionale“.

„Contractul despre care vorbiţi este perfect legal. Noi am precizat în documentaţia de atribuire că există posibilitatea de a contracta noi servicii şi lucrări prin negociere directă cu cel care îşi adjudecă licitaţia“, ne-a declarat Liviu Negoiţă. El a adăugat: „Contractele sunt câştigate de nişte profesionişti. Ele sunt adjudecate indiferent de coloratură politică“.

„Coloratura politică“ la care se referă Negoiţă este de notorietate. Delta ACM e patronată de Florea Diaconu, fost partener de afaceri cu mondenul Silviu Prigoană (actual deputat PDL ales în sectorul 3). Mai mult, în conducerea firmei de reabilitare a drumurilor, Delta ACM, figurează Ionel Pirpiliu, fratele unui alt parlamentar PDL: deputatul Ştefan Pirpiliu. În campania electorală de anul trecut, acesta a candidat în Colegiul 13 (sectorul 3), fiind puternic susţinut de primarul Liviu Negoiţă. „Eu garantez că Pirpiliu este om serios. De aceea, vă rog să îl votaţi“, declara în noiembrie edilul PDL. Cu câteva luni înainte, pe 2 septembrie, firma la care e angajat fratele actualului deputat primea prin negociere peste 21 de milioane de euro, graţie unui act adiţional la un contract anterior. Fără publicarea prealabilă a unui anunţ. Primăria Sectorului 3 nu ne-a comunicat la cât se ridică valoarea iniţială a contractului de bază.

Precedente

Cele 21 de milioane de euro încasate de Delta ACM în septembrie reprezintă doar ultima plată dintr-o serie mai lungă. Antecedentele trădează mecanismul utilizat sistematic şi ilustrat elocvent de un alt contract, încheiat în urmă cu doi ani.

În septembrie 2006, Primăria Sectorului 3 a anunţat organizarea unei licitaţii restrânse pentru atribuirea unui contract de reparaţii ale unor străzi. Deşi legislaţia prevede publicarea, dacă nu a valorii integrale a contractului ce urmează a fi încredinţat, măcar a valorii estimative, primăria a eludat această clauză. Pentru a rămâne în limitele legii - care obligă autoritatea contractantă să specifice dacă ulterior adjudecării licitaţiei vor fi achiziţionate noi lucrări similare -, instituţia condusă de Negoiţă a precizat sec - „conform documentaţiei de atribuire“.

Cei care doreau să participe la licitaţie aflau suma pentru care se băteau în oferte abia după ce mergeau la primărie, achiziţionau caietul de sarcini, contra a 1.000 de lei, şi cercetau condiţiile de participare la concurs. Cert e că, în februarie 2007, contractul cu valoare neprecizată a fost încredinţat pe trei loturi: primul, de 30 de milioane de lei, a fost câştigat de Delta ACM 93, cel de-al doilea, de 27 de milioane de lei, a mers la Tehnologica Radion şi ultimul lot, de 12 milioane de lei, a ajuns la Eurovia Construct International (patronată de familia exsenatoarei PDL Cornelia Cazacu).

Odată parafată tranzacţia, conturile firmei Delta ACM au fost alimentate permanent cu bani din bugetul sectorului 3. La patru luni de la contractul de 30 de milioane de lei, compania a încasat de la primărie încă pe atât şi ceva în plus: adică 32 de milioane de lei. Procedura de atribuire - „negociere fără publicarea în prealabil a unui anunţ“. Noua tranzacţie fost considerată „un act adiţional“ la tranzacţ ia iniţială, deşi o depăşea ca valoare. Ceea ce încalcă exact Ordonanţa (34/2006), invocată de primării, pentru că valoarea actelor adiţionale depăşeşte 50% din valoarea contractului iniţial.

93 de milioane de euro pentru clientelă

Florea Diaconu susţine că „toate contractele sunt legale pentru că au fost făcute în baza unui acord-cadru şi primăria a anunţat că există posibilitatea de încheiere a noi contracte adiţionale. Se licitează preţuri, ulterior sunt achizi- ţionate cantităţi necesare unor lucrări similare“.

În decursul unui singur an au existat încă trei de „adiţionale“: una de 8 milioane de lei, una de 1,12 milioane şi ultima - de aproximativ 650.000 de lei. Concret: Delta ACM a câştigat la licitaţie puţin peste 30 de milioane de lei, dar a încasat - graţie negocierilor ulterioare - peste 73 de milioane de lei. Folosind „reţeta adiţionalelor“, compania Delta ACM 93 a câştigat din 2006 până în prezent - numai de la Primăria Sectorului 3 - peste 400 de milioane de lei. Adică, aproximativ 93 de milioane de euro.

AFIŞ ELECTORAL. În luna noiembrie 2008, primarul Liviu Negoiţă garanta în faţa alegătorilor din sectorul 3 pentru fratele directorului de la Delta ACM
"Contractele sunt câştigate de nişte profesionişti. Ele sunt adjudecate indiferent de coloratura politică.", Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3

LEGISLAŢIE CĂLCATĂ ÎN PICIOARE

„Valoarea actelor adiţionale nu trebuie să depăşească 50% din cea a contractului“

Experţii în achiziţii publice contactaţi de EVZ blamează modul în care Primăria Sectorului 3 aplică prevederile Ordonanţei 34/2006 şi încheie contracte de zeci de milioane de euro fără organizarea licitaţiilor.

Potrivit lui Radu Nicolae, project manager al Centrului pentru Resurse Juridice, legislaţia în vigoare permite instituţiei conduse de Liviu Negoiţă să folosească negocierea pentru încheierea de acte adiţionale dacă ar fi urmat achiziţionarea unor lucrări şi servicii care nu au fost incluse în contractul iniţial, „dar care au devenit necesare datorită unor circumstanţe neprevăzute“.

De asemenea, un astfel de „adiţional“ este valabil când autoritatea contractantă a anunţat încă de la început că există posibilitatea de a încheia noi contracte pentru lucrări similare şi le-a estimat şi publicat valoarea în anunţul de participare la licitaţia iniţială. „În acelaşi act normativ, există o prevedere clară: «valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite şi a actelor adiţionale care vor fi încheiate pentru lucrări şi/sau servicii suplimentare ori adiţionale nu depăşeşte 50 la sută din valoarea contractului iniţial»“, a precizat Nicolae.

„Evaluarea trebuie publicată“

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de Cătălin Popescu, expert în achiziţii publice şi consilier la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. „Aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare trebuie să respecte cumulativ toate condiţiile impuse de prevederile Ordonanţei 34/2006, ele nu trebuie interpretate separat. Astfel, actele adiţionale încheiate ulterior unei licitaţii se referă, conform articolului 122, la lucrări sau servicii «neprevăzute», care nu ar trebui să existe prea des. În al doilea rând, având în vedere că autoritatea contractantă are obligaţia să evalueze - anterior atribuirii - situaţia şi necesităţile îndeplinirii unui contract, această evaluare trebuie publicată. E nefiresc ca un contract pe care l-ai evaluat la 100 de milioane să fie încredinţat pentru 30 de milioane, ca apoi să parafezi acte adiţionale până ajungi la valoarea estimată iniţial. Mai mult, acelaşi articol din respectiva ordonanţă precizează că suplimentările se fac în limita a 50 la sută din valoarea contractului iniţial“, a declarat expertul Cătălin Popescu.

„Achiziţiile de infrastructură să fie transparente“

Reprezentantul Centrului de Resurse Juridice devine mai dur când se referă la transparenţa gestionării banilor publici. „Metoda de încheiere de acte adiţionale peste valoarea iniţială ascunde intenţia de favorizare a anumitor comercianţi pe criterii politice. Nu mi se pare normal ca la fiecare licitaţie să apară probleme şi lucrări ascunse, de care nu se ştia la momentul organizării licitaţiei. Cred că achiziţiile de lucrări de infrastructură ar trebui să fie cele mai transparente, ştiind că suspiciunile de corupţie sunt foarte mari în acest domeniu“, a declarat Radu Nicolae.

Pe de altă parte, Codrin Vulcu, purtător de cuvânt al Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, susţine că - atâtă vreme cât primăria şi-a făcut publică intenţia de a prelungi contractele atribuite prin licitaţie - nu există o măsură clară care să limiteze numărul de acte adiţionale care pot fi încheiate.

BATISTA PE ŢAMBAL

Deputatul Pirpiliu: „Activitatea mea politică nu interferează cu Delta ACM“

Contactat de EVZ, deputatul PDL Ştefan Pirpiliu a separat vehement activitatea sa de cea a fratelui său. „E viaţa lui, iar ceea ce fac eu nu interferează în niciun fel cu ceea ce face el sau această companie“, susţine deputatul PDL-ist. „Activitatea mea politică nu are nicio influenţă asupra modului în care derulează contracte instituţiile statului. Licitaţiile încheiate cu Delta ACM sunt corecte, au fost verificate de instituţiile abilitate. Nu au nicio legătură cu mine“, a adăugat Ştefan Pirpiliu. Deşi am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu Ionel Pirpiliu, secretara sa de la compania Delta ACM ne-a spus de fiecare dată că şeful său nu e disponibil.

„Relaţia“ dintre Liviu Negoiţă şi firma Delta ACM a devenit notorie în urmă cu doi ani, când compania a câştigat, alături de firma patronilor de la Golden Blitz, Euroconstruct Trading, contractul de reabilitare a Podului Grant. Atunci, Diaconu se delimita public de membrii familiei Pirpiliu şi afirma că în conducerea companiei sale nu a existat un angajat cu acest nume. Cu toate acestea, Ionel Pirpiliu îndeplineşte azi funcţia de director la Delta ACM 93. Situaţia ne-a fost confirmată chiar de una dintre subordonatele sale. Când am încercat să-l contactăm la singura firmă în care apare ca acţionar - Dova SRL, din Timişoara -, o secretară tânără ne-a îndrumat: „Pe domnul Pirpiliu nu îl găsiţi la noi. E la Bucureşti. Dacă vreţi să vorbiţi cu dumnealui, sunaţi la Delta ACM. Acolo lucrează ca director“.

Ziarul „Financiarul“ a dezvăluit că Florea Diaconu şi Ionel Pirpiliu au fost asociaţi în firma Rosal Invest, deţinută de Silviu Prigoană. Acesta comentează evaziv: „Eu am sute de firme. Oi fi fost asociat şi cu Pirpiliu, şi cu Diaconu, dar acum nu mai avem nicio treabă“. Situaţia contractelor încheiate de Delta ACM cu Primăria Sectorului 3 îl lasă rece pe Prigoană: „Nu pot să comentez. Nu am nicio calitate, nici ca fost asociat, nici ca parlamentar. Nu pot să-mi dau cu părerea despre ce fac foştii mei asociaţi. E treaba fiecăruia cum îşi gestionează afacerile“.

Ne puteți urmări și pe Google News