Contrabanda cu țigări din Moldova, în creștere. Ce pierderi înregistrează bugetul României

Contrabanda cu țigări din Moldova, în creștere. Ce pierderi înregistrează bugetul României

Contrabanda cu țigări provenite din Republica Moldova a înregistrat o creștere în luna martie, odată cu venirea primăverii, arată un studiu.

Contrabanda cu țigări provenite din Republica Moldova a crescut în luna martie. Piaţa țigărilor de contrabandă, provenite de peste Prut, care au ajuns în România s-a situat, în martie 2021, la 9,9% din total. Este vorba despre o creștere cu 1,3 puncte procentuale faţă de luna ianuarie. Un nivel al contrabandei de peste 10%, produce pierderi la bugetul statului în valoare de 500 de milioane de euro.

O analiză a companiei Novel Research arată că aceasta este prima creştere semnificativă după mai mult de un an.

Cele mai mari creşteri ale pieţei țigărilor de contrabandă s-au înregistrat în regiunea Sud a României (între 5,2% și 8,2%), Nord-Est, regiunea cea mai afectată de comerţul ilegal (între 4,6% și 26,9%) şi regiunea Vest (între 3,8% și 13,1%). Pe de altă parte, s-au înregistrat scăderi ale acestui tip de activitate, în regiunea Nord-Vest (între - 6,3%  și  - 9,9%) şi Sud-Est (între -3,2% și - 5,6%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Producătorii de țigări sunt îngrijorați

Conform analizei, țigările care se comercializează pe piața neagră românească provin în special din Republica Moldova, unde s-a înregistrat o creștere cuprinsă între 12,5% și 21,9%. Cu alte cuvinte, cantitatea de țigarete de contrabandă care au ajuns în România, din Republica Moldova s-a dublat în luna martie, de la începutul acestui an.

„Este îngrijorătoare creşterea de peste 1% în martie, faţă de ianuarie, precum şi majorarea ponderii produselor de contrabandă provenite din Republica Moldova. Acestea arată incertitudinea de care este posibil să fie marcat anul 2021, mai ales în contextul ultimelor evoluţii din regiune”, consideră Dragoş Bucurenci, director Comunicare, Philip Morris România, conform agora.md.

Producătorii de ţigarete de pe piața românească sunt de părere că este nevoie de modificări legislative pentru a menține un nivel de sub 10% al traficului ilegal.

Potrivit estimărilor, o cotă de circa 10% a comerţului ilicit cu ţigarete, semnifică pierderi de circa jumătate de miliard de euro la bugetul României

Viziunea autorităților vamale

O soluție pentru reducerea contrabandei între cele două țări este data de directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu. Acesta a anunțat că autoritățile române și cele din Moldova derulează un proiect comun de modernizare a şase birouri vamale de la granița comună. Este vorba despre trei birouri din România și alte trei – corespondente – din Moldova. Acestea sunt considerate puncte strategice de trecere a frontierei.

„Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, îşi propune creşterea eficienţei structurilor de control, a structurilor vamale, poliţiei, poliţiei de frontieră şi serviciilor cu atribuţii de combatere a criminalităţii organizate transfrontaliere. În prezent, sunt în fază de execuţie lucrările de infrastructură la 3 din cele 6 birouri, urmând ca până în iunie 2021 să înceapă lucrările şi la celelalte birouri vamale. În cadrul proiectului sunt prevăzute şi achiziţii de echipament de control nedistructiv şi instruirea lucrătorilor vamali pentru utilizarea acestuia”, a declarat directorul general al Vămilor din România, conform sursei citate.

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestorul principal Liviu Bute, recunoaște că ţigările sunt cele mai traficate produse la graniţele României.