Consumul redus de energie va fi recompensat. Vicepreședintele ANRE: „Sumele vor fi restituite de către furnizori”

Sursa foto: Dreamstime.com

Ordonanța de Guvern care prevede recalcularea consumului de energie electrică ar urma să fie modificată, asta după ce coaliția de guvernare nu a reușit să ajungă la un consens în ce privește încadrarea noilor plafoane prin raportare la consumul din anul anterior sau la cel în curs. Mai mult, conform noilor modificări, românii care au înregistrat un consum redus de energie ar putea obține o serie de beneficii.

Zoltan Nagy-Bege, cel care este vicepreședinte al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a explicat că cea mai bună soluție în acest caz ar fi raportarea la consumul din anul precedent, dar și că cei  care au un consum mai mic în anul acesta comparativ cu cel anterior vor primi o diferență de bani începând din februarie 2023.

Calcularea facturilor la energie prin raportare la consumul din 2021

„Anul 2021 este închis și vă pot da niște cifre concrete. În acest moment, din aproximativ 9 milioane de consumatori casnici, în baza consumului de anul trecut, 5 milioane se încadrează în prima categorie, cu un consum mediu lunar până în 100 kilowați oră.  Aproximativ 3,2 – 3,3 milioane se încadrează în a doua categorie, consum între 100 și 300 kWh, și sunt 500.000 – 600.000 de gospodării care au avut consum mediu lunar peste 300 în anul 2021. Deci, acești clienți știu foarte clar de care plafon beneficiază sau nu beneficiază.

Consumatorul are același distribuitor, care trebuie să spună care este consumul lui mediu și, în cazul în care are bani de primit înapoi, va primi înapoi proporțional de la fiecare dintre cei doi furnizori. Diferența va fi că, dacă varianta Senatului se aprobă și se va aplica, de exemplu, de la 1 noiembrie, din acel moment, după 1 noiembrie, nu mai e cazul să restitui nimic, pentru că va fi în funcție de consumul lunar și dacă consumul lunar coboară deja, nu va plăti un preț net plafonat”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.

Consumul scăzut de energie va fi recompensat

Mai mult, Ordonanța 27 conține o prevedere care stipulează că cei care nu au beneficiat de plafonarea prețului la consumul din 2022, dat fiind că au consumat peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-au redus consumul sub 300 de kWh în 2022, vor primi banii achitați în plus în februarie 2023, dar și că plata va fi făcută de furnizorul de energie.

„Deci Ordonanța de urgență spune foarte clar: cei care în anul 2021 au avut un consum între 100 și 300 de kilowați oră beneficiază de plafonul de 80 de bani. E adevărat că de la 1 septembrie ei beneficiază doar pentru primii 255 de kilowați oră consumați lunar în 2022, de fapt între perioada septembrie-decembrie, dar pentru primii 255 vor beneficia cei care anul trecut au fost în marja 100-300.

Tariful se va stabili în funcție de consumul lunii respective. Dacă varianta Senatului se aplică și se aplică, să spunem, de la 1 noiembrie și în noiembrie, un consumator va consuma 290 de kilowați oră, în condițiile în care anul trecut a avut un consum de peste 300 de kilowați oră, acel consumator, pentru primii 255 de kWh va plăti plafonul de 0,8 lei pe kilowatt oră și pentru diferența până la 290 va plăti în contextul pieței”, a mai spus vicepreședintele ANRE.

Consumul de energie din anul precedent va fi luat în calcul

De altfel, Ordonanța de urgență în cauză prevede și că preţul plafonat la facturi poate fi de maximum 0,68 lei/kWh cu TVA pentru clienții casnici care au un consum mediu lunar între 0 – 100 KWh sau de maximum 0,80 lei/kWh cu TVA pentru clienţii casnici cu un consum mediu lunar în 2021 între 100,01 – 300 kWh.

„Senatul vine cu o propunere interesantă și corectă, aș spune eu. Păstrează și criteriul consumului anului trecut, deci aceleași marje, și știm clar că uite, sunt 5 milioane în prima categorie care vor beneficia, sunt 3.200 000 în a doua categorie și sunt 500.000 care nu beneficiază. Senatul completează și spune în felul următor: în plus față de cei cele trei categorii, cei care anul acesta se încadrează în anumite tranșe de consum 0-100, 100-300 vor beneficia și ei.

Mi se pare o modificare binevenită, care corectează în cazul celor care anul trecut, din diverse cauze, nu au avut un consum relevant – ori au consumat foarte mult, ori au consumat foarte puțin, ori nu au consumat, nu s-au încadrat în nicio categorie. Eu sunt absolut de acord cu această modificare, este o schimbare pozitivă”, a conchis Zoltan Nagy-Bege, conform Digi 24.