Consumul de canabis crește serios riscurile unui atac de cord. Studiul care pune sub semnul întrebării legalizarea acestui drog

Consumul de canabis crește serios riscurile unui atac de cord. Studiul care pune sub semnul întrebării legalizarea acestui drogsursă foto: Arhiva EvZ

Persoanele cu vârste sub 45 de ani prezintă un risc de două ori mai mare de a face un atac de cord dacă au consumat recent canabis.

Un nou studiu științific a ajuns la concluzia că adulții tineri prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi un atac în decurs de 30 de zile după ce au consumat canabis. Riscurile sunt și mai mari pentru utilizatorii frecvenți.

S-au analizat date medecale de la 33 000 de persoane

Studiul, care a fost publicat miercuri în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene, se adaugă dovezilor din studii anterioare care arată că există o corelație între consumul intens de canabis și infarctul miocardic - termenul medical pentru atacul de cord. Cercetătorii își bazează concluziile pe analiza datelor medicale obținute de la peste 33.000 de adulți americani cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, dintre care 17 la sută au recunoscut că au consumat canabis în ultimele 30 de zile.

Un atac de cord a avut loc la 1,3 la sută dintre cei care consumau canabis și doar la 0,8 la sută dintre cei care nu consumau. Cel mai mare risc îl prezintă bărbații, fumătorii de țigări sau țigări electronice și cei care consumă cantități mari de alcool. Echipa de cercetare susține că acești factori de risc, dar și alții, au fost luați în considerare în timpul studiului. „Odată cu legalizarea și dezincriminarea recente, consumul de canabis crește la adulții tineri din America de Nord și nu cunoaștem pe deplin efectele sale asupra sănătății cardiovasculare”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Karim Ladha de la Unity Health Toronto, Canada.

"Trebuie evaluat riscul cardiovascular"

Ladha susține că legătura a fost clară pentru toare formele de consum de canabis, „În calitate de adult tânăr, este important să fim conștienți de riscurile asociate consumului de canabis, în special în climatul actual în care suntem expuși la o multă dezinformare", a declarat și Nikhil Mistry, doctorand la Universitatea din Toronto,. „Nu numai adulții tineri, ci medicii trebuie să fie conștienți de această relație potențial importantă., Utilizarea canabisului ar trebui luată în considerare cu evaluarea riscului cardiovascular. Atunci când iau decizii cu privire la consumul de canabis, pacienții și medicii ar trebui să ia în considerare beneficiile și riscurile asociate, în contextul propriilor factori de risc pentru sănătate", e de părere și dr. David Mazer, om de știință clinician la Unity Health Toronto, scrie Daily Express.