Consumul de apă ar putea fi restricționat. Canicula a stârnit îngrijorări privind seceta

Consumul de apă ar putea fi restricționat. Canicula a stârnit îngrijorări privind secetaApa ar putea fi restricționată în Buzău, din cauza secetei. Sursa foto: Dreamstime

Consumul de apă ar putea fi restricționat în România. Decizia va fi luată în cazul în care debitele de apă vor scădea, pe fondul secetei. Restricții vor fi atât pentru agenții economici sau în agricultură, cât și pentru populație, avertizează reprezentanții ABA.

Miercuri, 19 iulie, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomiţa anunță că ar putea impune restricții în ceea ce privește consumul de apă. Acestea vor fi impuse doar în cazul în care debitele de apă vor scădea, pe fondul secetei. Restricțiile alimentării cu apă vor fi valabile în cazul agenţilor economici, în agricultură, industrie şi pentru populaţie, potrivit unui plan elaborat la nivelul instituţiei.

În 2022, debitele apelor au scăzut cu până la 10 procente. Cu toate acestea, în 2023 nu s-a evidenţiat negativ, debitele încadrându-se în limitele normale, în contextul în care lunile iulie, august şi septembrie sunt secetoase. Situația este monitorizată îndeaproape de ABA.

„În intervalul 2011-2022, la staţiile hidrometrice din bazinul hidrografic Buzău au fost înregistrate debite medii cu 5-10% mai mici comparativ cu cele medii multianuale. Aceasta situaţie se datorează în principal secetei din intevalul 2019-2022, anul 2022 fiind unul din cei mai secetoşi ani din istorie pentru zona de câmpie. În prima jumătate a anului 2023, ca urmare a precipitaţiilor normale înregistrate, debitele au fost în general în limitele medii multianuale.

La nivelul ABA Buzău-Ialomiţa este elaborat 'Planul de restricţii şi folosire a apei în perioadele deficitare în spaţiul hidrografic Buzău-Ialomiţa - bazinul hidrografic Ialomiţa, bazinul hidrografic Buzău, bazinul hidrografic Călmăţui', plan în care sunt incluse cursurile de apă Buzău şi Călmăţui. Prin urmărirea debitelor caracteristice fiecărui sector de râu delimitat la nivelul cursurilor de apă, până la data prezentei nu a fost necesară aplicarea acestui plan, astfel încât să se înregistreze situaţii de restricţionare în alimentarea cu apă a folosinţelor”, au transmis, pentru AGERPRES, reprezentanţii ABA Buzău-Ialomiţa.

Alimentarea cu apă ar putea fi restricționată în România

Reprezentanții ABA Buzău-Ialomiţa au anunțat că, dacă situația o va impune, atunci ar putea aplica planul de restricţii actualizat la nivelul anului 2023 care prevede, printre altele, măsuri de reducere a debitelor de apă utilizate pentru irigaţii în agricultură. Următorul pas al planului este raţionalizarea apei furnizate societăţilor aflate în contract cu Administraţia Bazinală din domeniul industriei. În cazuri limită, măsuri similare ar putea fi impuse companiilor care furnizează apă potabilă pentru populaţie.

Ca alternativă pentru compensarea debitului de apă, ABA se poate folosi de lacurile de acumulare.

„În cazul situaţiilor deficitare din punct de vedere cantitativ şi calitativ, se vor lua măsuri de raţionalizare. Ca măsuri ce trebuie avute în vedere de utilizatorii de apă în situaţiile premergătoare introducerii restricţiilor de apă se pot aminti eliminarea risipei şi limitarea pierderilor de apă şi asigurarea calităţii corespunzătoare a apelor evacuate, punerea în funcţiune a instalaţiilor de alimentare de rezervă din apa subterană sau din alte surse de apă, accentuarea reutilizării sau folosirea tuturor posibilităţilor de compensare internă a cerinţelor de apă.

Situaţia de restricţie se instituie atunci când resurse naturale de apă nu pot satisface cerinţele minime de apă pentru funcţionarea folosinţelor la întreaga capacitate de producţie. La instituirea restricţiilor, beneficiarii vor fi anunţaţi să ia măsuri în vederea reducerii debitelor, beneficiarii de folosinţe colaborează cu sistemele de gospodărire a apelor şi pun în practică planul de restricţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Buzău, Irina Mircea.

Ne puteți urmări și pe Google News