Un sociolog propune un experiment pentru reducerea consumului de droguri: Să vadă chinurile

Un sociolog propune un experiment pentru reducerea consumului de droguri: Să vadă chinurile Sursă foto: Arhiva EVZ

Vladimir Ionaș a explicat ce măsuri ar trebui să ia autorităților în cazul șoferilor prinși sun influența substanțelor interzise. De asemenea, sociologul cere ca pedepsele să fie mult mai dure atât în cazul consumatorilor, cât și pentru dealeri.

Vladimir Ionaș a explicat că discuțiile privind accidentul de la 2 Mai nu ar trebui purtate doar în jurul subiectului droguri la volan. Sociologul susține că ar trebui să se afle cum și de unde oamenii pot cumpăra substanțe interzise. De asemenea, Ionaș consideră că la aceste întrebări Poliția Română, DIICOT-ul și celelalte structuri care au responsabilitatea de a apăra cetățenii trebuie să vină cu răspunsuri.

„Cum și de unde achiziționează oamenii droguri? Si nu vorbim aici de iarba, de un joint. Vorbim de droguri de mare risc - cocaina, heorina, amfetamina, LSD etc.

La întrebarea de unde ar trebui sa răspundă Politia, DIICOT-ul și toate celelalte structuri care au ca scop siguranta cetățeanului. Poți dacă iei exemplul unor state precum Dubai sau UAE unde se aplica inclusiv pedeapsa capitala pentru trafic.”, a explicat Vladimir Ionaș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sociologul a mai adăugat că este dificil să elimini consumul de droguri. El a dat drept exemplu mai multe state din Occident care au încercat să facă acest lucru și nu au reușit. Pe această listă se află Germania, Spania, Italia, Olanda sau SUA.

Vladimir Ionaș, sfaturi pentru Poliția Română

Ionaș a continuat prin a spune că Poliția Română ar trebui să înăsprească pedepsele pentru șoferi și a dat exemple în acest sens. Sociologul consideră că șoferii prinși sub influența drogurilor ar trebui să primească pedeapsa cu închisoarea între 20 și 30 de ani.

Ionaș a explicat că dacă această măsură se va impune, cazurile de șoferi drogați la volan ar fi din ce în ce mai puține. De asemenea, sociologul vrea ca autoritățile să identifice rețelele de dealeri de droguri și să fie distruse.

Vladimir Ionaș, sociolog

Vladimir Ionaș, despre problema consumului de droguri / Sursă foto: Facebook

În plus, consumatorii de substanțe interzise ar trebui ținuți sub supraveghere pentru ca dealerii lor să fi identificați. Ionaș a mai adăugat că punctul de plecare ar fi rețelele din jurul liceelor și cluburilor. Ulterior, Poliția ar trebui să se ocupe de rețelele care aduc droguri în România.

Soluția pentru diminuarea consumului de droguri

Sociologul a explicat că Poliția de Frontieră ar trebui să intervină în aceste cazuri mult mai mult. Astfel, traficul de droguri ar fi diminuat. Nu în ultimul rând, Ionaș cere să fie organizate campanii de informare din care tinerii să înțeleagă pericolul.

„Faci campanii de informare. Dar nu glumele acelea făcute de agenția antidrog. Câteodată am impresia că toate campaniile făcute de agenție au scopul invers. Nu. Știi că există licee unde consumul de droguri reprezintă un risc?

Iei elevii și îi duci în centre de recuperare. Să vadă cum arată chinurile unui consumator care nu are acces la cocaină/heroină. Să vadă durerile, să vadă mușchii contractați. Și apoi îi întrebi dacă vor sa ajungă acolo! Dar trebuie voința”, a încheiat Vladimir Ionaș.