Tragedia de la 2 Mai. De ce a fost arestat tatăl puștiului drogat, care a omorât cei doi studenți
- Simona Ionescu
- 23 august 2023, 08:01
Avocata lui Vlad Pascu și-a făcut și ea ce apărare a putut într-un caz în care mustește vinovăția puștiului drogat. Nu-și închipuia probabil că presa va afla atât de multe despre familia Pascu, pe care ea o zugrăvea ca „o familie normală”. Ei bine, nu-i normală deloc, iar mama și tatăl și-au crescut fiul în cel mai anormal mod! Legea pentru ei a fost ceva ce poate fi anihilat cu bani, ca și oamenii din instituțiile statului.
Veți rămâne uimiți probabil când veți citi că tatăl beizadelei drogate a fost avocat și, mai ales, de ce nu mai este.
Pe site-ul Baroului Dolj, accesat de pe https://cautavocat.ro/barou/dolj, Mihai-Claudiu PASCU este menționat ca Avocat definitiv, Baroul DOLJ, cu 15 ani de experiență.
Pascu senior, despre care acum se știe că e om de afaceri prin Olanda și fostul organizator al unui mare concurs de offroad în Vâlcea, a terminat-o cu avocatura la Craiova după ce s-a ales cu o condamnare la închisoare cu suspendare. Mână în mână cu un polițist din Craiova. Ambii pentru mită și trafic de influență. Iată ce ne comunica DNA în 2013!
Faptele tăticului avocat au legătură cu un viol. Tragedia de la 2 Mai
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
PASCU MIHAI-CLAUDIU, avocat în cadrul Baroul Dolj, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: - trafic de influență, - complicitate la infracțiunea de luare de mită,
CĂLE RELU, ofițer de poliție judiciară, cu gradul profesional de subcomisar, în cadrul I.P.J. Dolj - Poliția municipiului Craiova –Biroul Investigații Criminale, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: - luare de mită și - instigare la infracțiunea de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 15 – 16 aprilie 2013, inculpatul Pascu Mihai Claudiu, avocat în cadrul Baroului Dolj, a pretins de la trei denunțători suma de 15.000 lei lăsând să se creadă că are influență asupra procurorului de caz și a polițiștilor care aveau atribuții în cercetarea penală, în dosarul penal în care cei trei erau cercetați pentru infracțiunea de viol, pentru a-i determina pe aceștia să nu propună luarea unei măsuri privative de libertate (reținere sau arestare) față de clienții săi și pentru a adopta, în final, o soluție favorabilă acestora.
Tragedia de la 2 Mai
Unul dintre polițiștii implicați în instrumentarea acelui dosar penal era inculpatul Căle Relu, ofițer de poliție în cadrul Poliției municipiului Craiova – Biroul Investigații Criminale, care l-a determinat pe Pascu Mihai Claudiu să accepte să fie apărător ales al celor trei denunțători. De asemenea, prin intermediul inculpatului Pascu Mihai Claudiu, Căle Relu a pretins de la denunțători suma de 1.000 de euro pentru a nu își îndeplini atribuțiile de serviciu astfel încât denunțătorii să nu fie reținuți, arestați și să beneficieze de o soluție favorabilă. Suma de 1.000 de euro a fost inclusă în totalul banilor pretinși de către Pascu Mihai Claudiu de la denunțători.
Din suma pretinsă, în data de 16 aprilie 2013, Pascu Mihai Claudiu a primit, în două tranșe a câte 5.000 lei, suma totală de 10.000 lei, din care a remis inculpatului Căle Relu suma de 1.000 de euro. Cu ocazia primirii de către Pascu Mihai Claudiu a celei de-a doua tranșe, în cuantum de 5.000 lei, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
La data de 17 aprilie 2013, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Pascu Mihai Claudiu și Căle Relu (comunicatul nr. 341/VIII/3 din 17 aprilie 2013).
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul M.A.I – Direcția Generală Anticorupție și al instituțiilor specializate în culegerea de informații.
Dosarul a fost judecat la Curtea de Apel Craiova, apoi Înalta Curte a dat verdictul
Prin decizia penală nr. 159 din 4.06.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele: Condamnă pe inculpatul PASCU MIHAI-CLAUDIU, fost avocat în cadrul Baroul Dolj, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: trafic de influență și complicitate la infracțiunea de luare de mită.
Condamnă pe inculpatul CĂLE RELU, fost ofițer de poliție judiciară, cu gradul profesional de subcomisar, în cadrul I.P.J. Dolj - Poliția municipiului Craiova, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și instigare la infracțiunea de trafic de influență.
În cazul acestor inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prev. art. 3201 C.p.p. „(...) Instanța va pronunța condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii(...)”.
De la avocatură la imobiliare
Chiar la momentul condamnării, băiatul fostului avocat Mihai Pascu, Vlad, împlinea 10 ani. S-a mutat cu familia în București definitiv, căci mama avea deja pornite afacerile imobiliare în Capitală. Aici, spun surse, prin intermediul unor interlopi din Craiova, foști clienți, s-au înșurubat în clanul Cămătarilor.
În ani, soții Mihai și Miruna Pascu și-au deschis mai multe firme. Acestea fie au un profit infim, fie sunt pe zero, fie aproape de lichidare. De exemplu, a existat un proces cu un dosar de faliment, început în 2018 și încheiat în 2022 la Curtea de Apel București. Prin „respingerea cererii debitoarei IMSA SA prin Lichidator judiciar AEG Consulting IPURL”. Intimat debitor fiind Miruna Pascu.
Cu tot acest aparent insucces în afaceri, soții Pascu au un număr imens de apartamente și imobile în proprietate. Sursa mea mi-a spus că e vorba de zeci, din care 25 într-un bloc de pe litoral. Din această cauză Mihai și Miruna Pascu erau cunoscuți de șefimea instituțiilor din Constanța și de politicienii de acolo. L-am auzit pe jurnalistul Stelian Negrea la televizor. Spunea că el a verificat și i-a găsit pe soții Pascu ca fiind proprietarii a 300 de locuințe. Acest lucru arată cât de anormal de normală era această familie. Posibil să fie o interfață a altor proprietari care nu se doresc la vedere cu averi fabuloase.
Despre cum ajungeau să aibă soții Pascu proprietăți, vom reveni. Poate niște polițiști cinstiți vor considera că trebuie să ne mai spună una-alta despre mafioții care ajută mafioți.