Consultantul fiscal Adrian Benta este de părere că ceea ce se întâmplă cu alocațiile este un șantaj politic cu care se amenință partidele politice. În opinia sa, copiii sunt folosiți în această confruntare politică.

„Este, evident, un şantaj politic de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga. Din păcate copiii sunt folosiţi într-o luptă politică. Faptul că avem sau nu avem alocată o sumă de bani nu înseamnă că nu pot să am o lege a bugetului de stat neconstituţională. Dimpotrivă, am văzut că asta a fost constituţională, chiar dacă şi-a asumat Guvernul pe ea răspunderea şi a fost construită pe un deficit bugetar de 47 miliarde de lei”, a arătat Adrian Bența conform antena3.ro.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu susține că anul acesta nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor pentru copii din cauza crizei de Covid-=19. El a explicat că acestea au fost majorate, în Parlament, fără să existe o sursă de finanțare, astfel că legea este neconstituțională.

Într-un interviu acordat Digi 24, Florin Cîțu a explicat că sumele necesare dublării alocațiilor se ridică la aproximativ 6 miliarde de lei și nu pot fi susținute într-o perioadă de criză.

„Costurile cu alocațiile sunt 6,3 miliarde. Suntem în plină criză globală, nu numai în România, peste tot în lume sunt economii care sunt la pământ. Dacă aveam această discuție în momentul când se făcea bugetul, era altceva, puteai să aloci bani și discutam despre la timpul lui. Dar a venit în mijlocul anului, fără sursă de finanțae. Aici nu ai cum să discuți, trebuie să luăm bani de undeva. Putem să taxăm, să vă taxăm pe dumneavoastră sectorul privat, mai mult. Putem să tăiem bani de la investiții sau putem să ne împrumutăm și mai mult, dar asta înseamnă și alte costuri. Astea sunt variantele”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu a precizat că legea de dublare a alocațiilor este neconstituțională deoarece inițiatorii ei nu au indicat și sursele de finanțare pentru această măsură. El a precizat că, indiferent dacă legea va fi declarată sau nu neconstituțională, Guvernul nu va majora alocațiile deoarece nu are la dispoziție resursele necesare.

„Vom putea să ne uităm la resursele pe care le avem în acel moment. Vedem dacă putem sau putem să amânăm această dublare pentru viitor”, a afirmat ministrul Finanțelor.