Constantin Brâncuși, celebrat la Beijing. Evenimentul, la care au participat peste 150 de persoane, a fost găzduit de Grădina JinShangYuan

Constantin Brâncuși, celebrat la Beijing. Evenimentul, la care au participat peste 150 de persoane, a fost găzduit de Grădina JinShangYuanSursa foto: Arhiva EVZ

Grădina JinShangYuan, aflată în apropierea Zonei Artelor 798 din capitala Chinei, a pus la dispoziție un spațiu generos pentru comemorarea sculptorului român Constantin Brâncuși. La eveniment au participat peste 150 de persoane, iubitoare de artă. Prof.Univ.Dr. Zhi Min a ținut un discurs de peste două ore, în care a vorbit despre influența sculptorului român în Asia.

Duminică, 19 februarie, la Grădina JinShangYuan din Bijing, a fost organizat un eveniment amplu pentru comemorarea sculptorului român Constantin Brâncuși. La eveniment au participat peste 150 de persoane, iubitori de artă. Invitații au fost chinezi, dar și rezidenți străini, care apreciază operele lui Brâncuși.

„Pe Brâncuși îl privim ca pe un sculptor la fel de important ca Michelangelo în perioada Renascentistă, pe Bernini în Italia sau pe Rodin în Franța, fiind o figură cu totul specială în istoria sculpturii occidentale. El a avut un dar natural, o personalitate aparte, dominată de independență și resursele culturale unice ale României”, a declarat astăzi Prof. Univ. Dr. Zhi Min, vicepreședinte al Institutului de Sculptură al Academiei Naționale de Arte din China.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român (ICR) din Beijing, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși. La eveniment a fost prezent și directorul institutului, care a susținut că artistul român a schimbat complet arta modernă și percepția asupra sculpturii abstracte.

„Sculptorul sufletului românesc, Brâncuși a schimbat complet arta modernă și perspectiva asupra sculpturii abstracte. A mers spre esența lucrurilor, spre ideea din spatele ființei, trecând dincolo de formele concrete. A oferit o perspectivă spre adevăruri ascunse, formele sale simple arătându-ne adevăratul sens al lucrurilor”, a transmis celor prezenți directorul ICR Beijing, Dr. Liviu Țăranu.

Constantin Brâncuși, celebrat la Beijing

La eveniment a participat și Lilian Tian, designer de interior, lider și fondator al WTL Design&JinShang Group, gazdă a evenimentului, care a vorbit despre influența generată de Constantin Brâncuși în Asia. În cadrul evenimentul a ținut o prelegere Prof.Univ.Dr. Zhi Min, care a reușit că capteze publicul pentru mai bine de o oră.

„Influența sa nu se manifestă numai în domeniul sculpturii, ci are, de asemenea, o influență subtilă asupra multor domenii, cum ar fi arhitectura, designul industrial și designul grafic din Secolul 20. Într-o oarecare măsură, el și Henry Moore (sculptor englez, 1898-1986 – n.m.) au unele asemănări.

Ambele au pornit de la sculpturi figurative și realiste și s-au îndreptat, treptat, spre forme tridimensionale semi-abstracte și semi-figurative. În sculpturile lor, ele au, de asemenea, întotdeauna obiective clare de asociere. Diferența este dată de faptul că Brâncuși purifica și abstractizează forma naturală într-un mod foarte subiectiv, iar într-o anumită măsură extracția acestei forme ajunge la extrem, intrând astfel în discuția filosofică metafizică”, a arătat Prof.Univ.Dr. Zhi Min.

Profesorul a mai susținut că „Brâncuși a fost o forță de pionierat în sculptura modernă, care a deschis noi drumuri pentru viitorii artiști ... folosind metoda formei biologice pentru a extrage forma într-o expresie a puterii spirituale, modul său de reducere a materialelor contribuind foarte mult la dezvoltarea mișcării minimaliste în anii 1960”.

Arhitectul Dorin Ștefan, arhitectul șef al „Centrului Brâncuși” din Craiova și autorul „Prismei” – o interpretare a operelor „Ovoidul” și „Pasărea Măiastră”, a participat la eveniment online. El le-a mulțumit organizatorilor și invitaților pentru interesul acordat operelor lui Brâncuși, potrivit romanian.cri.cn .