Ebrahim Raisi a primit titlul de profesor onorific de la Universitatea Peking din Beijing

Ebrahim Raisi a primit titlul de profesor onorific de la Universitatea Peking din Beijing Sursa foto Arhiva EVZ arhivă

Președintele iranian Ebrahim Raisi a primit titlu de „profesor onorific” la Universitatea din Beijing, în timpul unei călătorii de stat. Secretarul universității Hao Ping l-a premiat pe Raisi pentru eforturile sale de a consolida legăturile dintre cele două țări, potrivit agenției de știri Mehr, care monitorizează știrile din Orientul Mijlociu.

Raisi s-a adresat profesorilor și studenților, spunându-le că formarea unei noi ordini mondiale necesită distanță față de unilateralism - o referire voalată la Statele Unite ale Americii și aliații săi occidentali. Hi a remarcat relația bilaterală istorică și a făcut comparații între vechiul Drum al Mătăsii și Inițiativa Belt and Road a Chinei, proiectul de infrastructură pentru a conecta Asia de Europa.

Un premiu important

Universitatea Peking, fondată la Beijing în 1898, este considerată una dintre cele mai bune universități din China și se află în primele 50 de școli la nivel global. Cea mai mare parte a declarației comune China-Iran a subliniat legăturile politice și economice puternice, căutarea păcii și justiției în Orientul Mijlociu și denuclearizarea, în ciuda efortului Teheranului de a produce arme atomice.

Într-o întâlnire anterioară cu liderul chinez Xi Jinping, Raisi și-a exprimat sprijinul pentru represiunea Chinei împotriva democrației în Hong Kong și a pretins Taiwanul democratic autonom. China și Iranul se înfățișează, alături de Moscova, drept contragreutăți ale puterii americane și au oferit sprijin tacit pentru invazia Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarația Chinei 

„China sprijină Iranul în apărarea suveranității naționale” și în „rezistența unilateralismului și agresiunii”, a spus Xi într-o declarație transmisă de televiziunea de stat chineză. Xi și Raisi au participat la semnarea a 20 de acorduri de cooperare, inclusiv în materie de comerț și turism, a anunțat guvernul chinez. Acestea se adaugă la un acord de strategie pe 25 de ani semnat în 2021 pentru a coopera în dezvoltarea petrolului, a industriei și a altor domenii.

China este unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol iranian și o sursă majoră de investiții. Iranul s-a luptat ani de zile sub sancțiunile comerciale și financiare impuse de Washington și alte guverne occidentale. Guvernul SUA a întrerupt accesul Iranului la rețeaua care conectează băncile globale în 2018, potrivit Fox News.