Constanța. Procurori, judecători și avocați, împotriva Ordonanței 7/2019

Constanța. Procurori, judecători și avocați, împotriva Ordonanței 7/2019

Protestele procurorilor constănțeni, începute în urmă cu cinci zile, la Constanța, au luat amploare, de partea lor trecând judecătorii și avocații. Protestatari cer abrogarea Ordonanței de Urgență care, în opnia lor, politizează Ministerul Public și destabilizezaă sistemul de justiție.

După ce timp de patru zile au protestat în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, procurorii s-au adunat, astăzi, timp de 30 de minute în fața Palatului de Justiție din oraș. Procurorilor de pe lângă Judecătorie și Tribunal, dar și celor de la DNA, li s-au alăturat mai mulți judecători și avocați. “Lumea trebuie să știe, din partea unor profesioniști, care știu despre ce este vorba, că ce se întâmplă în justiție nu este în regulă. Și nu discutăm de drepturi ale magistraților. Nu discutăm despre situații salariale sau alte categorii de beneficii. Discutăm despre distrugerea fără discuție a autorității judecătorești”, adeclarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, Viorel Teliceanu.

 

Potrivit procuroilor protestatari, OUG 7/2019 încalcă independența Justiției.” Încearcă să subjuge sistemul judiciar puterii executive, legislativului, în sensul că a fost introdusă acea sintagmă a bunei reputații în urma cărei un magistrat poate fi exclus din magistratură pe baza unor criterii ce par a fi pur subiective. Această sintagmă nu a fost nicăieri explicată prin lege. Ar însemna, luăm un caz ipotetic, un judecător sau un procuror poate fi bălăcărit la un anumit post de televiziune, care nu are afinități deosebite cu justiția, este posibil ca a doua zi un inspector mai dur să considere că magistratul respectiv nu mai are bună reputație din cauză că a fost criticat atât de dur în mass media și să fie supus unei cercetări” a explicat șeful Secției urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, Zafer Sadâc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar Ciprian Coada, judecător la Curtea de Apel Constanța a precizat că de astăzi sunt și judecătorii alături de procurori. Și unii și alții suntem magistrați. “Am înțeles, nu doar să marcăm începutul primăverii, ci și să dăm un suflu nou și să marcăm într-un fel nemulțumirea noastră față de modul de adoptare a acestei ordonanțe de urgență. Pe de o parte înțelegem să atragem atenția opiniei publice că aceste condiții privitoare la modul de legiferare prin ordonanță nu sunt îndeplinite, iar pe de altă parte înțelegem să ne facem auziți și să facem un apel la cei care guvernează că un act de legiferare trebuie să se bucure de o consultare publică, potrivit principiilor transparenței decizionale. Până la urmă modul de înfăptuire a actului de justiție privește cetățeanul și calitatea actului de justiție și stabilitatea statului de drept depinde și de calitatea și previzibilitatea legilor”, a declarat judecătorul Cipriana Coadă.