Consolidarea imobilelor cu risc seismic ridicat. Cum se obțin banii de la stat. Ce nu au voie să facă proprietarii timp de 25 de ani

Consolidarea imobilelor cu risc seismic ridicat. Cum se obțin banii de la stat. Ce nu au voie să facă proprietarii timp de 25 de aniSursa: Arhiva EVZ

Autoritățile vor lua noi măsuri pentru consolidarea imobilelor în stare de degradare fizică, după ce, joi, a fost oficializată legea prin care se creează cadrul pentru programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

Legea 212/2022, publicată joi în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare din 29 iulie, prevede lansarea unui program ce se va desfășura pe parcursul a patru ani și prin care este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice., informează Avocatnet.

„Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și creșterii eficienței energetice a acestora”, se arată în lege.

Lege pentru consolidarea clădirilor

Programul național de consolidare al clădirilor cu risc seismic ridicat va fi format din două componente:

  1. un subprogram destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință
  2.  unul subprogram pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.

În prima categorie intră atât clădirile deținute de persoane fizice, cât și cele deținute de firme . În plus, la lansarea proiectului în dezbatere, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a transmis că “finanțarea de către stat a clădirilor cu risc seismic din proprietatea unor persoane juridice private este motivată de interesul public de a proteja cetățenii aflați în clădire sau în fața acestuia în cazul unui eventual cutremur de magnitudine ridicată”.

Ce se întâmplă cu clădirile reabilitate

Clădirile consolidate din banii statului nu pot fi vândute timp de 25 de ani, în cazul spațiilor cu destinația de locuință. În cazul spațiilor cu altă destinație, perioada este de 10 ani. Imobilele pot fi vândute până ca perioada de 25, respectiv 10 ani, să fie încheiată, dacă sunt rambursați integral banii primiți pentru consolidare.

O altă condiție este legată de caracteristicile imobilului care urmează să fie reabilitat. Concret, prin acest program, firmele și persoanele fizice vor putea consolida cu bani de la stat clădiri cu un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.

Finanțarea dată în cadrul programului pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi nerambursabilă. În cazul firmelor, va fi acordată sub forma unui ajutor de stat. După cum apare în comunicatul ministerului, programul va avea alocată suma de un miliard de lei, adică peste 200.000.000 de euro.

Împărțirea finanțării

După cum au transmis autoritățile, solicitările vor primi finanțare în ordinea cronologică a depunerii acestora, în limita creditelor de angajament, a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinație și a estimărilor pentru următorii trei ani. Cei ce vor să-și consolideze clădirile vor putea încheia contracte de finanțare, pentru care este nevoie de depunerea la Ministerul Dezvoltării a:

  • autorizației de construire în termen de valabilitate, obținută pe baza proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor, reglementată prin Legea nr. 50/1991;
  • devizului general – în care se identifică categoriile de cheltuieli ce se finanțează de la bugetul de stat și cele suportate de autoritatea locală/ beneficiar;
  • documentelor care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul.

Este nevoie de demararea unui program național de consolidare a clădirilor “în baza cercetărilor realizate la nivel național, prin intermediul proiectului RO RISK. Din acestea, rezultă că aprox. 75% din populație (din care 65% din populația urbană) și 45% din rețelele vitale sunt expuse riscului de cutremur.

Mai mult, 60–75% din activele fixe ale României, care contribuie la 70–80% din produsul intern brut (PIB) al țării, se află în zone seismice”, au transmis autoritățile. În plus, „reducerea riscului seismic și creșterea siguranței cetățenilor este o problemă de interes național și de utilitate publică”. Pentru ca proiectul să fie pus în practică el trebuie publicat în Monitorul Oficial.