Consiliul Județean Cluj a aruncat la gunoi 76 de milioane de lei

Consiliul Județean Cluj a aruncat la gunoi 76 de milioane de lei

Proiectată pe niște dealuri de argilă, groapa ecologică a început să o ia la vale. Dacă nu va fi finalizată până la sfârșitul anului 2015, banii de la Uniunea Europeană vor fi recuperați de la autoritățile locale.

Contractul pentru construcţia gropii ecologice de gunoi a judeţului Cluj a fost reziliat la propunerea Consiliului Judeţean, pentru că a fost proiectat din start pe nişte dealuri de argilă care alunecă în permanenţă.

Până în prezent, constructorul a finalizat 60 la sută din valoarea totală a proiectului: trei celule unde vor fi depozitate deșeurile și un centru de stocare și selectare a deșeurilor refolosibile, centru care este aproape gata.

Când lucrările păreau că intră în linie dreaptă, au apărut şi primele probleme, legate de faptul că două diguri de protecţie de la două celule de depozitare au început să alunece şi să pună în pericol integritatea întregului proiect, care este finanţat cu bani de la Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistarea lucrărilor

Costul total al lucrărilor este de 132 de milioane de lei, din care, până în prezent, a fost achitată suma de 76,8 milioane de lei. Lucrările trebuie finalizate până în luna decembrie 2015, în caz contrar întreaga finanţare urmând a fi recuperată de la CJ Cluj.

Şi mai interesant este faptul că lucrările au fost sistate la scurt timp după arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, pentru fapte de corupţie. De la finalul lunii mai şi până în prezent, între constructor, proiectant şi Consiliul Judeţean se duce o amplă corespondenţă, care a culminat cu decizia de reziliere a contractului.

Problemele de stabilitate ale solului s-au văzut și la construcția șoselei de centură Cluj Est care trece prin zonă. Din cauza solului instabil, de la 26 de milioane de lei, lucrările au ajuns să coste 153 de milioane de euro.

Ca urmare a deciziei de reziliere a contractului, constructorul a fost somat să părăsească şantierul până la data de 10 noiembrie 2014. În adresa de reziliere a contractului, Consiliul Județean Cluj susţine ideea că firma constructoare „nu a respectat proiectul celulei, nu a asigurat funcţionarea drenului celulei care, chiar dacă nu a fost executat conform proiectului, dacă era decolmatat la timp poate s-ar fi evitat alunecarea digului nordic şi deformaţiile exagerate ale digului estic”.

Acuze grave

În replică, italienii de la Atzwanger, firma care s-a ocupat de lucrări, susțin că decizia de reziliere este una abuzivă și că întreaga vinovăție pentru situația penibilă existentă o poartă Consiliul Județean Cluj, care, în 2012, a fost avertizat de expertul Florian Roman despre situația gravă a instabilității solului. „Concluzia acestei expertize a fost că se impune completarea proiectului cu lucrările de reprofilare a taluzurilor a căror stabilitate este, conform expertizei, nesatisfăcătoare. Așadar, era cu totul plauzibilă ipoteza că destabilizarea taluzului să se datoreze unei erori de proiectare, însă dumneavoastră nu ați luat măsuri de verificare și refacere a proiectului”, se arată într-un răspuns oficial al societății Atzwanger. Italienii mai spun că nu sunt de acord cu rezilierea contractului și că se vor adresa Justiției. Pentru finalizarea lucrărilor este nevoie de o nouă licitație publică.