Consilierul vicepremierului Daniel Constantin garanta blocarea anchetelor DNA la Restituirea Proprietăţilor: „Aveți încredere în mine sută la sută! Deci milion la milion!”

Consilierul vicepremierului Daniel Constantin garanta blocarea anchetelor DNA la Restituirea Proprietăţilor: „Aveți încredere în mine sută la sută! Deci milion la milion!”

Aproximativ 200.000 de dosare pentru despăgubiri sunt depuse la ANRP. Samsarii de drepturi litigioase au luat milioane de euro cu complicitatea unor funcționari. Șpăgile descoperite de DNA sunt de sute de mii de euro.

Daniel-Marin Bran, fostul consilier al vicepremierului Daniel Constantin (PC), se lăuda că poate bloca o anchetă a procurorilor DNA care investigau corupţia de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). „Îți garantez 100% că vei primi scoatere de sub urmărire penală”, îi spunea Bran lui Cătălin Dumitru, fost vicepreședinte al ANRP.

În schimbul serviciilor sale, Marin Bran (PC) a cerut suma de 400.000 de euro. Ce nu ştia acesta era că atât el, cât şi demnitarul, erau monitorizaţi de procurorii DNA, într-un dosar privind o retrocedare dubioasă de 5,2 milioane de euro. „Evenimentul Zilei” prezintă detalii inedite din rechizitoriul DNA, prin care Bran a fost trimis în judecată pentru trafic de influență.

Șpaga „conservatoare”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel care îi dădea şpaga, Cătălin Dumitru, a fost vicepreşedinte ANRP în perioada 23 iulie 2012 - 11 septembrie 2013. Anterior, el ocupase funcția de lider al filialei PC Teleorman. Cu ocazia şedinţelor de partid, Dumitru l-a cunoscut pe Bran. La câteva luni după ce Dumitru a fost numit în funcţie, Bran l-a vizitat pe acesta la birou şi l-a rugat să-l ajute într-un dosar de despăgubire. Era vorba de cazul afaceristului clujean Michael Mureșan, care avea un dosar la ANRP, în care cerea suma de 5,2 milioane de euro. Potrivit DNA, Mureşan a încercat două variante de corupere a demnitarilor din ANRP, una din acestea fiind prin intermediul lui Bran, căruia i-a dat 500.000 de euro. În mai 2013, Mureșan i-a mai dat o șpagă de un milion de euro lui Dumitru. Ambele mite sunt investigate într-o altă anchetă DNA.

Discuții la pielea goală

În iulie - august 2013, procurorii DNAOradea investigau despăgubirea dubioasă şi au început ancheta pentru abuz în serviciu împotriva lui Dumitru. În acea fază a anchetei, procurorii DNA nu ştiau de şpăgile de sute de mii de euro date de Mureşan. În august 2013, Bran s-a dus acasă la Dumitru şi i-a transmis că „poate rezolva problema”. El i-a dat cartea de vizită a unui avocat din Satu- Mare, despre care a spus că este prieten cu procurorul DNA care instrumenta cazul. Dumitru a povestit că întâlnirea cu avocatul sătmărean a avut loc, de frica interceptărilor, într-un bazin de apă termală, într-un centru de agrement de lângă Satu Mare.

Dumitru a fost învăţat să-şi cumpere un telefon şi o cartelă pe care să le folosească doar pentru această problemă.

„Dacă vrei, mergem la noapte”

Bran s-a întâlnit de mai multe ori cu Dumitru, în București, și i-a explicat care este prețul: 400.000 de euro. Dacă ar da banii, ancheta ar fi închisă automat. „Venii ca să vorbesc cu tine, că am numai probleme pe la serviciu şi nu ştiu când să ajung la oamenii ăştia, la...”, se ruga Dumitru. „Când vreți! Tu-mi zici... îmi spui! Dacă vrei, mergem la noapte!”, spunea Bran.

Potrivit intercepărilor ambientale și telefonice, consilierul lui Daniel Constantin și-a asumat rolul de „garant” al operațiunii prin care dosarul lui Dumitru urma să fie clasat. Ancheta procurorilor DNA a dezvăluit că garanţiile oferite de Bran nu se suţineau în realitate.

Mita „din prietenie”

În acest dosar, Daniel-Marin Bran, fostul consilier al lui Daniel Constantin, a fost trimis în judecată de procurorii DNA luna trecută. El a negat comiterea infracțiunii de trafic de influență, încercând să acrediteze ideea că, în fapt, a discutat „din prietenie” cu vicepreședintele ANRP și pentru a „nu-l pune într-o postură nepotrivită”. Bran este arestat din decembrie 2013 pentru șpaga de 500.000 de euro primită de la afaceristul Michael Mureșan, pentru a interveni la Dumitru Cătălin. În urmă cu o săptămână, procurorii DNA au extins ancheta și asupra lui Michael Mureșan, Dumitru Cătălin și a fiului acestuia, Cătălin- Alexandru Dumitru Rădulescu. Toți cei implicați - mituitori, mituți și intermediari - au fost arestați preventiv. Cele mai grave acuzații DNA sunt de spălare de bani, dare și luare de mită, cumpărare de influență și falsuri.

  • „El mi-a spus o sumă de-am căzut în nas!”

Pe 6 septembrie 2013,Cătălin Dumitru discuta cu Daniel Bran detaliile anchetei, în restaurantul bucureştean „Sofia”. Consilierul garanta că va bloca ancheta DNA.

Cătălin Dumitru: Bă, nu i-am zis deocamdată nimic, pentru că ce vrea el nu se poate! Înţelegi? El are un dosar la mine şi nu... eu nu i-l fac! Indiferent ce ar face el! Înţelegi tu? Unu, pe la Piteşti! Şi ce mai vroiam eu să discut cu tine... Bă, ce fac, mă, cu avocatul ăsta? Am încredere-n el?

Daniel - Marin Bran: Ai încredere în el, deci, eu îţi garantez...

Dumitru: Aşa...

Bran: Deci, milion la milion, că orice ar fi, vii la mine în Satu Mare, întrebi de Bran, toată lumea ştie! Unde stau, unde mi-e .....! Şi...

„Cu capul meu garantez”

Dumitru: Bun! Şi avocatul?

Bran: Pentru avocat garantez!

Dumitru: Da’ ăsta la procuror ce relaţii are direct?

Bran: Sunt colegi din generală, şcoală, liceu, facultate!

Dumitru: Da’ a vorbit cu procurorul?

Bran: Sigur! ...

Dumitru: Deci, a vorbit!

Bran: Totu-i OK! Aveţi încredere în mine sută la sută!

Dumitru: Că m-am dus atunci, am discutat cu el şi urma... eu urmează să mă mai duc o dată! Da’ am stat aşa şi am analizat toate aspectele, înţelegi?

Bran: Da!

Dumitru: Şi ei îmi garantează mie scoaterea de sub urmărire penală!?

Bran: Sută la sută!

Dumitru: Da’ ce ...? Că ei în dosarul respectiv ce au, mă, frate? Că n-au nimic! E făcută decât...

Bran: Aşa e făcută, da’ vezi că numai probleme am avut din cauza aia, şi eu şi dumneavoastră, că suntem acolo! Eu vă zic, eu vă garantez pentru Silviu, pentru avocat...

Dumitru: Da?

Bran: Cu capul meu garantez! Deci...

Dumitru: Şi de procuror cine îmi garantează?

Bran: Tot, tot eu garantez...

Dumitru: Dacă ăsta...

Bran: Că să... vă scoate!

Dumitru: Mă scoate?

Bran: Da! Tot eu garantez! Dacă, Doamne fereşte, nu... dar ori pe cine întrebaţi în judeţul Satu Mare ...

Cătălin Dumitru i se plângea lui Daniel Bran că suma cerută ca şpagă este una „astronomică” şi că aşteptările sale erau undeva în jurul a „maxim 100.000 euro”.

Cătălin Dumitru: El mi-a spus o sumă!

Daniel- Marin Bran: Mare?

Dumitru: Foarte mare! De... am căzut în, în nas!

Bran: Cât? În nas!

Dumitru: ... Patru!

Bran: Patru sute de mii?

Dumitru: Da!

Bran: Prea mult!

Dumitru: Hai, bă, dracu’, eu sunt... Chiar dacă... eu n-am banii ăştia, înţelegi tu? N-am banii ăştia!

Bran: Nu, tre’ să mergem să vedeţi dacă o să cădeţi de acord cu el: „Bă, eu am...”

Dumitru: Înţelegi? Eu îi dau... eu sunt de acord să-i dau o sumă de bani, înţelegi, dacă îmi rezolvă problema!

Bran: Da! ...(neinteligibil, vorbeşte în şoaptă)... mult...!

„Este o sumă astronomică”

Dumitru: Eu zic că e o sumă astronomică, înţelegi? Eu n-am banii ăştia! Eu aş vrea cu el să fac în felul următor: dau o parte din bani, da’ să mai scadă din sumă, îi dau o parte din bani şi că nu-i am... chiar dacă m-aş da peste cap...

Bran: Da, da, da!

Dumitru: N-am la cine să mă duc să mă împrumut de suma asta! Cine-ţi dă, dracu’, îţi dă banii ăştia?

Bran: Da, mult! Eu m-am gândit la câteva zeci de mii, hai să zic până maxim într-o sută!

Dumitru: Bă, dacă era o sută de mii, mâine veneam cu tine şi-i duceam! Mă duceam, mă împrumutam, mă dam peste cap! Da’ patru sute de mii de unde ... (foloseşte un cuvânt obscen)... să iau eu patru sute de mii, mă, să-i duc lu’ ăsta? Eu, pân’ la urmă, ca să am eu liniştea mea, merg, mai discut o dată cu el, poate or mai scădea şi ei din bani, înţelegi?

  • Butoiul cu miere de la Restituirea Proprietăților

Misiunea ANRP este de a coordona procesul de restituirea a proprietăţilor preluate în mod abuziv de comuniști şi de a acorda despăgubirile persoanelor îndreptăţite. În acest moment, peste 200.000 de dosare așteaptă să fie verificate de Autoritate. Lipsa banilor a determinat mai multe guverne să amâne plata acestor despăgubiri. Inevitabil, au apărut intermediarii care au cumpărat la prețuri de nimic drepturile de despăgubire de la foștii proprietari. Banii nu se mai duc la foștii proprietari în ordine, în funcție de vechimea dosarului.

Primii serviți sunt cei care cumpără drepturi litigioase, merg direct în instanță și cer executarea silita a Autorității. „Evenimentul zilei” a dezvăluit în urmă cu un an cum un nepot de-al lui Gigi Becali a executat silit ANRP cu 297,6 de milioane de lei, adică aproximativ 66 de milioane de euro. Afacerea imobiliară a fost gândită şi executată de Gigi Becali. Cu un milion de euro, latifundiarul a cumpărat drepturi litigioase pentru 21,7 de hectare de teren, apoi le-a vândut nepotului său favorit, Vasile Geambazi (32 de ani), cu un preţ de zece ori mai mic, adică 100.000 de euro. După ce s-a judecat cu ANRP, Geambazi a obligat Autoritatea să-i plătească cei 300 de milioane de lei. Același personaj a cerut, într-un alt proces, 45 milioane de euro pentru un teren de 18 hectare din Voluntari - Ilfov.